Kādi ārsti pirms skolas jāapmeklē topošajam pirmklasniekam?

Skolas gaitu uzsākšana pirmajā klasē ir svarīgs notikums ikviena bērna  dzīvē, tādēļ svarīgi ir pārliecināties par bērna fizisko un emocionālo veselību. Kādas veselības pārbaudes ir nepieciešams veikt pirms skolas uzsākšanas, lai noteiktu pirmklasnieka vispārējo veselības stāvokli un sagatavotu nepieciešamos dokumentus?

Bērnam dodoties uz skolu, izglītības iestādē jāiesniedz bērna medicīnisko karti (veidlapa Nr.026/u). To paredz Noteikumi par obligātajām prasībām izglītojamo uzņemšanai un pārcelšanai nākamajā klasē vispārējās izglītības iestādēs

FOTO: Shutterstock.com

Bērnam dodoties uz skolu, izglītības iestādē jāiesniedz bērna medicīnisko karti (veidlapa Nr.026/u). To paredz "Noteikumi par obligātajām prasībām izglītojamo uzņemšanai un pārcelšanai nākamajā klasē vispārējās izglītības iestādēs"

"Premium Medical" ģimenes ārste-pediatre Gerda Lielause stāsta, kam ir jāpievērš uzmanība un kādas veselības pārbaudes jāveic, pirms laist bērnu skolā.


Pie pediatra pēc analīzēm
Pirms došanās uz konkrētām pārbaudēm, vispirms nepieciešams apmeklēt ģimenes ārstu vai pediatru, lai veiktu vispārējo veselības apskati. Ārsts nosaka bērna augumu, svaru, ādas stāvokli, vai nav kādas alerģijas, kā arī nosūta uz asins un urīna analīzēm. Analīzes uzrāda, vai ir kāds iekaisums, kā arī palīdz noteikt dažu saslimšanu sākuma stadijas. Noteikti pirms skolas uzsākšanas papildus jāapmeklē acu ārsts un zobārsts.
 

Redzes pārbaude
Doties pie acu ārsta ir ļoti būtiski ne tikai vispārējas pārbaudes dēļ, bet arī tādēļ, lai  zinātu, piemēram, cik tālu no tāfeles bērns drīkst sēdēt klasē. Tāpat jānoskaidro, vai bērnam ir kādas redzes problēmas – tuvredzība vai tālredzība. Redzi bērnam ieteicams pārbaudīt ik gadu, jo mūsdienās bērniem novērojama ļoti strauja redzes pasliktināšanās, ņemot vērā, ka ikdienā pārspīlēti un nekontrolēti ilgi tiek lietoti datori, mobilie telefoni un televizori, kas ietekmē bērnu redzi. Ja laicīgi tiek konstatētas kādas redzes problēmas, līdz 11 gadu vecumam tās novērst var visefektīvāk.


Pie zobārsta
Apmeklēt zobārstu ir nepieciešams, lai pārliecinātos par bērna mutes dobuma veselību.   Vai ir bojāti zobi, kā notiek nomaiņas process no piena uz kaula zobiem, vai bērnam veidojas pareizs sakodiens. Pirms vai pēc zobārsta apmeklējuma var doties pie zobu higiēnista, lai novērtētu bērna mutes dobuma higiēnas paradumus, kā arī saņemtu padomus, kā pareizi parūpēties par zobiem, lai tie būtu veseli un stipri.
 

Lasi arī: Bērniem zobārsta un higiēnista pakalpojumi ir par brīvu


Vakcinēšanās
Bērniem līdz 7 gadu vecumam, kad tiek uzsāktas skolas gaitas, ir jāsaņem divas profilaktiskās potes atbilstoši vakcinācijas kalendāram – vakcīna pret masalām, masaliņām, cūciņām un vakcīna pret difteriju, stingumkrampjiem, garo klepu, poliomielītu. Ja vecāki izvēlas bērnu nevakcinēt, bērnam skolas apmeklējums netiek liegts, bet vecāki uzņemas pilnīgu atbildību par šo izvēli.

Reklāma
Reklāma


Citi ārsti un speciālisti
Ja bērnam ir kāda hroniska saslimšana vai ģimenes ārsts uzskata, ka jāveic papildu izmeklējumi, konsultācijas, tad pēc vispārējās veselības pārbaudes ārsts nosūta bērnu pie ārstiem-speciālistiem – neirologa, logopēda, kardiologa, ortopēda vai otolaringologa.


 

Sociālās prasmes un attīstība
Pēc visām nepieciešamajām pārbaudēm ģimenes ārsts vai pediatrs medicīniskajā kartē, kas jāiesniedz skolā, veic ierakstu par bērna psihomotoro attīstību un piemēroto fizisko noslodzi. Tāpat tiek atzīmēti dati par redzi, augumu, svaru, kā arī speciālas norādes, kas attiecas uz pacienta veselības stāvokli un ir vērā ņemamas, piemēram, pārciestās infekcijas, operācijas, alerģiskas reakcijas. Šai veselības kartei arī jāpievieno potēšanas pases kopiju. Ja vecāki bērnu ir atteikušies vakcinēt, tad atteikumam obligāti jābūt rakstiskā veidā pie ģimenes ārsta, bet tā kopiju jāiesniedz skolā kopā ar pārējiem dokumentiem. 

 

Piemērotākais laiks veselības pārbaužu veikšanai ir pavasaris un vasara, jo šajā periodā "neplosās" vīrusi, kā arī ārsti un speciālisti ir pieejamāki. Ja šīs pārbaudes neveic savlaicīgi pavasarī vai vasarā, tad parasti, iestājoties rudenim, par profilaktiskām pārbaudēm pacienti piemirst vai ir spiesti gaidīt rindā.