Pirmā nometne kā pirmā dzīves skola. Kā sagatavot bērnus vasaras nometnei

Sākusies vasara un vairāki desmiti tūkstoši vecāku gatavojas bagātināt bērna vasaras atpūtu ar piedalīšanos kādā no vairākiem tūksošiem Latvijas vasaras nometņu. Tiem vecākiem, kuru atvases jau ir bijušas kādā no nometnēm, jau ir priekšstats, kā jāgatavojas nometnei un kā bērns varētu tur justies, taču tiem, kuri sūtīs savus bērnus uz nometni pirmo reizi, noteikti ir daudz jautājumu.

 Ieteicams kā pirmo izvēlēties kādu bērnam interesantu piedzīvojumu nometni ar piesātinātu programmu, lai nav laika domāt un skumt pēc mājām.

FOTO: Shutterstock.com

Ieteicams kā pirmo izvēlēties kādu bērnam interesantu piedzīvojumu nometni ar piesātinātu programmu, lai nav laika domāt un skumt pēc mājām.

Kas būtu jāņem vērā, uz vasaras nometni savu bērnu sūtot pirmo reizi?

Noteiktiem standartiem un arī drošības normām atbilst tikai sertificētas nometnes, ar kurām var iepazīties oficiālajā nometņu mājas lapā www.nometnes.gov.lv

 

Psiholoģiskā gatavošanās
Izvēloties bērnam pirmo nometni, svarīgi jūsu izvēli saskaņot ar bērnu – vai viņš vēlas  tajā piedalīties?, - no tā var būt atkarīgs, vai bērns turpmāk nākotnē vispār vēlēsies piedalīties nometnēs. Nekādā gadījumā nevajadzētu bērnu piespiest braukt uz nometni, jo tas viņu noskaņo naidīgi gan pret vecākiem, gan pret pašu nometni, un var negatīvi ietekmēt viņa uzvedību nometnē, kas prieku par nometni var sabojāt arī pārējiem nometnes dalībniekiem. Īpaši tas attiecas uz valodu nometnēm, uz kurām vecāki reizēm sūta bērnus kā uz soda vietu, jo viņiem skolas laikā ir bijušas sliktas sekmes.


Lieliski, ja bērns pats izrāda interesi un vēlmi piedalīties nometnē – atbalstiet to, sakot, ka priecājaties, ka bērns jau ir tik liels un patstāvīgs, un ka jūs ticat, ka nometnē viņš iegūs jaunus draugus, uzzinās daudz interesanta un tas būs forši.

Pacentieties sarunā par nometni runāt tikai par pozitīvo iespēju un ieguvumiem. Izvairieties sarunā iesaistīt frāzi: „Ja tev nometne nepatiks, tad mēs tev atbrauksim pakaļ.”, „Ja ar tevi neviens negrib draudzēties..”, „Ja tevi kāds apsaukā..” – tas bērnu zemapziņā ieprogrammē, ka tieši tādai situācijai jāgatavojas

 

Pacentieties sarunā par nometni runāt tikai par pozitīvo iespēju un ieguvumiem. Izvairieties sarunā iesaistīt frāzi: „Ja tev nometne nepatiks, tad mēs tev atbrauksim pakaļ.”, „Ja ar tevi neviens negrib draudzēties..”, „Ja tevi kāds apsaukā..” – tas bērnu zemapziņā ieprogrammē, ka tieši tādai situācijai jāgatavojas un, atbraucot uz nometni, viņš cenšas saskatīt šīs situācijas, par kurām ir brīdināts, tāpēc nereti sabiezina krāsas un pie mazākā iegansta izmanto ieteikto risinājumu, piemēram, zvanot vecākiem un sakot, ka viņam nometnē nepatīk un lai vecāki brauc pakaļ, kaut gan tam nav nekāda objektīva iemesla.
 

Sagatavojiet bērnu tam, lai viņš mācās patstāvīgi adaptēties jaunā kolektīvā bez jūsu iejaukšanās - tas noteikti dzīvē noderēs, jo, ja ikvienā situācijā, ar kuru bērns nometnē nav spējīgs tikt galā, to viņa vietā risināsiet jūs, bērnam neizveidosies sava pieredze un, pat pieaugot, viņš gaidīs, ka viņa problēmas atrisināsiet jūs. Tāpēc vecākiem ieteicams vienoties ar bērnu, ka nometnes laikā jūs sazvanīsieties noteiktu reižu skaitu vai vispār nesazvanīsieties un ļausiet izbaudīt visus nometnes priekus, par kuriem tad viņam pēc nometnes viss būs jāizstāsta.


Uzsveriet šajā sarunā, ka jūs uzskatāt, ka bērns jau ir liels, gudrs, prātīgs un jūs viņam uzticaties, pieminiet kādu atgadījumu, kur bērns ir apliecinājis savu patstāvību – šāda uzslava paaugstinās bērna pārliecību par sevi.
 

Pamāciet bērnam, kā iegūt jaunus draugus – pašam vairāk jāsmaida, jābūt izpalīdzīgam, draudzīgam, jāpasaka kaut kas patīkams. Piemēram, pajautājiet savai meitai, vai viņai patiktu, ja cita meitene pienāktu un pateiktu: „Cik tev smuka kleitiņa!” vai „Tev ir tik skaisti mati! Gribi, es tev palīdzēšu saķemmēt matus?” – Vai gribētu ar šādu meiteni draudzēties? Mudiniet rīkoties līdzīgi!

Ar drūmiem bērniem, kuri apsaukājas, dara pāri citiem un kuriem neviens nepatīk un nekas nepatīk, neviens negrib draudzēties.

Reklāma
Reklāma

 


Ar drūmiem bērniem, kuri apsaukājas, dara pāri citiem un kuriem neviens nepatīk un nekas nepatīk, neviens negrib draudzēties. Izsakiet cerību, ka jūs ticat, ka jūsu bērns nometnē iegūs daudz draugu, jo ir taču ļoti smaidīgs, draudzīgs un izpalīdzīgs.  Priecājieties kopā ar bērnu par gaidāmo nometni!



Formalitātes un dokumenti
Piesakot bērnu nometnei, pārliecinieties, vai pirms nometnes esat saņēmuši līgumu un nometnes iekšējās kārtības noteikumus. Pirms parakstīt, rūpīgi izlasiet šos dokumentus, jo tur jau, iespējams,varēsiet rast daudzas atbildes uz jūs interesējošiem jautājumiem, piemēram, vai tiks atgriezta iemaksātā nauda, ja bērns pirms nometnes saslimst un brauciens jāatceļ, kādi dokumenti jāsagatavo pirms nometnes, kā nometnes laikā notiks saziņa ar bērniem, kādas būs bērna, vecāku un organizatoru tiesības un pienākumi.


Detalizēti izstrādāts līgums un īpaši iekšējās kārtības noteikumi, kas sniedz atbildes uz pēc iespējas vairāk vecākus interesējošiem jautājumiem, liecina par organizatoru lielu pieredzi un ļauj izvairīties no dažādiem pārpratumiem. Vienam abu pušu parakstītam līguma eksemplāram jābūt pie vecākiem, otram - pie nometnes organizatoriem.
 

Ja izlasot iepriekš minētos dokumentus jums vēl ir kādi jautājumi, noteikti nekautrējieties zvanīt nometnes vadītājam un visus tos uzdot. Turklāt, arī telefoniska saruna jums var sniegt priekšstatu par personu, kura grasās uzņemties uz nometnes laiku atbildību par jūsu bērnu.


Somas salikšana
Liekot somā mantas brauciena priekšvakarā, ļaujiet, lai bērns pats ieliek visu somā – tā viņš zinās, kur un kas atrodas. Parasti nometņu organizētājs iedod sarakstu ar līdzi ņemamajām mantām, lai kaut kas neaizmirstos. Ja sarakstā nav minēts, vēršam uzmanību, ka noteikti jāiedod līdzi celofāna maisiņš, kur likt netīrās drēbes, zeķes, un parādiet bērnam, kā to aizsiet.


Ja ir paredzēts gājiens uz peldvietu, tad bez dvieļa, cepurītes, pludmales čībām, sauļošanās un pēcsauļošanas krēma vēl noteikti vajag arī kādu vieglu maisiņu pludmalei - tarbiņu vai mugursomiņu, kur to visu ielikt, ejot uz peldvietu, lai nav jānes rokās - tā pa ceļam vēl var kaut ko pazaudēt. Lai bērns neaizmirstu tīro veļu, ko apģērbt pēc peldēšanās, varat jau iepriekš šajā maisiņa ielikt mazāku maisiņu ar tīrajām drēbēm un noteikti tukšus celofāna maisiņus, kur likt slapjās peldlietas. Vienojieties ar bērnu, ka pēc peldvietas apmeklējuma viņš slapjās drēbes izliks žāvēties uz gultas gala, krēsla vai citā nometnes vadītāja norādītajā vietā.
 

Ieteicams iedot līdzi 0,5 l ūdens pudeli un ieteikt bērnam, kad tā tukša, lai to uzpilda ar dzeramo ūdeni, kas ir pieejams nometnē, lai vienmēr ir ko padzerties. Īpaši tas ir svarīgi karstā laikā un, ja ir daudz fiziskas aktivitātes. Lai pudele nenoklīstu vai nesajauktu ar kādu citu, uzlīmējiet atpazīstamības uzlīmi vai ar marķieri uzrakstiet vārdu.
 

Ja nometnes laikā ir paredzēts kāds veikala apmeklējums, nevajadzētu dot līdzi daudz kabatas naudas - jaunākā skolas vecuma bērniem pietiktu ar maksimums 1 EUR dienā, jo viņiem būtiskākais ir pats iepirkšanās process. Izrunājiet ar bērnu dienas tēriņa limitus un noteikti pārliecinieties, ka nauda ir ielikta maciņā. Maciņā vēlams ielikt arī bērna fotogrāfiju un lapiņu ar vārdu, uzvārdu, nometnes nosaukumu un tālruņa numuru. Ja maciņš pazaudē saimnieku, tad ir lielāka iespējamība to atkal atrast. Ja iespējams, dodiet tādu maciņu, kuru var iekārt kaklā, lai bērns to nēsā līdzi, un ierosiniet nodarbībās, kur tas var traucēt, lai bērns maciņu nodod glabāšanā audzinātājām.
 

Atveduši bērnu uz nometni, vēlreiz izrādiet prieku par viņam gaidāmajiem piedzīvojumiem
Samīļojiet un novēliet daudz jaunu draugu un lielisku izklaidi.  Pat, ja paši esat ļoti satraukušies, neizrādiet to!

 

Nometnes laikā nekautrējieties zvanīt uz nometnes kontakttālruni, lai uzzinātu, kā jūsu bērnam klājas. Ideāli, ja nometnes organizētājs katru dienu publicē kādu foto no nometnes ikdienas - tā jūs varat pārliecināties, ka viss ir kārtībā.


Pēc nometnes palūdziet, lai bērns pastāsta, kas viņam ir patika visvairāk.
Priecājieties kopā ar bērnu par lieliski pavadīto nometni! Sāciet plānot nākošo vasaru.