Košā oga dzērvene – koncentrēta organismam derīgo vielu krātuve

Mūsu pašu Latvijas purvos augošajām dzērvenēm piemīt dažādas plaši zināmas vērtīgās īpašības – tās lieti noder urīnceļu slimību profilaksei un ārstēšanai, bieži tiek lietotas arī pie saaukstēšanās slimībām, lai paātrinātu atveseļošanos vai arī to profilaksei.

Dzērvenēs ir ļoti daudz bioloģiski aktīvo vielu, kas palīdz slimību ārstēšanā un profilaksei.

FOTO: Shutterstock.com

Dzērvenēs ir ļoti daudz bioloģiski aktīvo vielu, kas palīdz slimību ārstēšanā un profilaksei.

 

Svaigās, gatavās ogās atrodas vislielākais organismam vērtīgo vielu daudzums, tomēr ogas un tajās esošās vielas var arī ilgstošāk saglabāt, ja no tām tiek iegūta sula, ogas var arī izžāvēt vai sasaldēt, lai dzērvenēm piemītošo pozitīvo ietekmi uz organismu varētu izmantot ne tikai rudenī, bet visu gadu.

 

Kādas vielas satur dzērvenes?

Dzērvenes satur ļoti daudzas bioloģiski aktīvās vielas: flavonoīdus (piemēram, pro- un antocianidīnus, kvercetīnu, miricetīnu), organiskās skābes (piemēram,  benzoskābi, salicilskābi, hipūrskābi), vitamīnus (C, B1, B2, PP). Pateicoties šīm bioloģiski aktīvajām vielām, dzērvenēm piemīt antioksidanta īpašības, tās stiprina imunitāti un palīdz mazināt saaukstēšanās, infekcijas slimības, kā arī dažādu audzēju risku. Dzērvenēs esošie flavonoīdi, antioksidanti un minerālvielas (kālijs, nātrijs un kalcijs) normalizē vielmaiņu, sirdsdarbību un asinsspiedienu, tāpēc dzērvenes ieteicamas sirds un asinsvadu slimniekiem un cilvēkiem, kuri cieš no sklerozes un tās izraisītajām sekām.

Ja kaut reizi ir bijusi urīnceļu infekcija, lai nepieļautu tās atkārtošanos, vēlams regulāri uzturā lietot dzērvenes (gan svaigā veidā,  gan atšķaidītas  sulas veidā).

Dzērvenes urīnceļu veselībai

Dzērvenes labvēlīgi iedarbojas uz urīnceļu veselību. Lietojot dzērvenes, urīna pH kļūst skābāks, turklāt dzērvenēs ietilpstošās vielas ar antibakteriālu iedarbību neļauj Escherichia coli baktērijai (tieši šī baktērija apmēram 80 – 90% gadījumu ir urīnceļu infekcijas izraisītājs) piestiprināties pie urīnceļu sieniņām. Pirms infekcijas sākuma baktērijām vispirms ir jāpiestiprinās pie urīnceļu gļotādas un pēc tam tajās jāiekļūst iekšā, bet dzērvenēs esošās aktīvās vielas neļauj to izdarīt, un baktērijas ar urīnu tiek aizskalotas prom, neļaujot attīstīties infekcijai. Unikālās antibakteriālās īpašības urīnceļos tiek skaidrotas ar to, ka dzērvenēs esošie proantocianidīni (aktīvo vielu grupa, kas nodrošina šādu iedarbību) savā struktūrā ir atšķirīgi no ābolos, zaļajā tējā un vīnogās atrodamajiem proantocianidīniem.

Ja kaut reizi ir bijusi urīnceļu infekcija, lai nepieļautu tās atkārtošanos, vēlams regulāri uzturā lietot dzērvenes (gan svaigā veidā,  gan atšķaidītas  sulas veidā). Ir svarīgi izvairīties no apaukstēšanās, īpaši bērniem, – pirms ļaujat bērnam spēlēties smilšu kastē, pārbaudiet vai smiltis nav vēsas un mitras. Tādās bērnam nevar ļaut sēdēt. Ieteicams peldēties tikai karstās vasaras dienās, kad ūdens ir kārtīgi sasilis. Pelde nedrīkst būt gara – pāris minūtes, un jānāk no ūdens laukā, kā arī uzreiz jāpārģērbj sausas drēbes.

Reklāma
Reklāma

 

Silvanols radījis līdzekli organisma spēcināšanai un veselas urīnceļu sistēmas uzturēšanai – Nefrosan

Zaļās farmācijas uzņēmums Silvanols organisma spēcināšanai un veselas urīnceļu sistēmas uzturēšanai piedāvā augstas klases ārstniecisku balzamu Nefrosan, kurš satur Latvijas purva dzērveņu svaigi spiestu sulu. Balzamu var ērti izmantot garda dzēriena pagatavošanai kā dabīgu C vitamīna avotu.

Pieaugušajiem Silvanols piedāvā Nefrosan kapsulas, kurās apvienoti vairāki vērtīgi ārstniecības augi – dzērvenes, hibiska ziedi, brūkleņu miziņas, paegļa ogas, priedes miza un zeltgalvīte, kas tonizē un spēcina organismu, stiprina spēju aizsargāties pret nelabēlīgiem ārējās vides faktoriem.

 

Ieskaties: www.silvanols.lv

www.dabadziede.lv

ATCERIES: Uztura bagātinātājs neaizstāj pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu.