Plaisā kāju āda? 7 receptes papēžu kopšanai vasarā

Sausa, sasprēgājusi kāju āda un raupji  papēži ir izplatīta problēma, bet tieši vasarā, kad gribas uzvilkt skaistas sandalītes un uzkrāsot košus nadziņus, par pēdu izskatu rūpējamies visvairāk.  Sasprēgājušas papēžu ādas iemesli var būt gan nepareizi izvēlēti apavi, nepareiza higiēna, vitamīnu trūkums, liekais svars. Kad sausā āda sāk plaisāt, tas ir ļoti sāpīgi un atbrīvoties no sīkajām, iekaisušajām plaisiņām ir grūtāk nekā to parādīšanos nemaz nepieļaut. 

Plaisā kāju āda? 7 receptes papēžu kopšanai vasarā

FOTO: Shutterstock.com

Piedāvājam septiņas dažādas efektīvas receptes kāju un pēdu kopšanai, kas pagatavojamas no mājās atrodamiem pārtikas produktiem. 


Citrons, sāls, glicerīns un rožūdens 
Bļodā ielej siltu ūdeni, pievieno trīs šķipsnas sāls, 15 pilienus citrona sulas, vienu tējkaroti glicerīna un divas tējkarotes rožūdens. Mērcē kājas 20 minūtes, bet pēc tam izmērcēto ādu viegli noberz ar pumeka akmeni. No šīm pašām sastāvdaļām pagatavo masku, ko uzsmērē uz vietām, kur āda ir visbiezākā. Uzvelc kokvilnas zeķītes un atstāj masku uz kājām uz visu nakti. No rīta noskalo ar siltu ūdeni. Ja papēžiem ir izteikta nosliece plaisāt, tad šāda procedūra atkārtojama 2-4 reizes nedēļā. 

 

Augu eļļa 
Pēc kāju mazgāšanas un nosusināšanas, kamēr āda vēl nedaudz mitra, to iesmērē ar augu eļļu, uzvelk kokvilnas zeķes, bet tām pa virsu uzvelk vilnas zeķes. Šādi silti ievīstītām kājām dodies gulēt. No rīta visu noskalo un atkārto procedūru vairākas reizes nedēļā. 


Vazelīns ar citrona sulu
Izsildi un atmiekšķē kājas siltā ūdens peldē vismaz 15 minūtes. Sajauc viena citrona sulu un tējkaroti vazelīna, ar šo ziedi sasmērē papēžus, uzvelc zeķītes, tām virsū uzvelc polietilēna maisiņus, lai būtu svīšanas efekts, un dodies gulēt. No rīta visu nomazgā. 

 

Parafīns
Parafīnu sajauc ar kokosriekstu eļļu. Visu silda katliņā uz lēnas uguns līdz masa ir tik šķidra, ka to var sajaukt līdz viendabīgai konsistencei. Ļauj tai nedaudz atdzist un tad uzsmērē uz papēžiem. Vislabāk to darīt pirms miega, lai ar siltām zeķēm kājās dotos gulēt un ļaut procesam notikt visu nakti. No rīta visu mazgā nost. 

 

Reklāma
Reklāma

Medus
Vanniņā, kurā mērcē kājas, sajauc glāzi medus ar litru silta ūdens. Mērcē kājas 20 minūtes, pēc tam ādu noberz ar vīlīti. Kājas noslauki sausas un iezied ar barojošu krēmu. 

 

Rīsu milti 
Samal kafijas dzirnaviņās tik daudz rīku, lai būtu 3 ēdamkarotes rīsu miltu. Pievieno tiem pāris tējkarotes medus, 'bolu etiķi un tējkaroti olīveļļas. Kad ir iegūta bieza masa, to izmanto kā skrubi pēdu kopšanai. 10 minūtes izmērcē kājas siltā ūdenī un ar skrubi noberž veco ādu. 


Olīveļļa 
Viena ēdamkarote olīveļļas kopā ar pāris pilēm lavandas eļļas vai citrona sulas pievieno vienai ēdamkarotei silta ūdens.  Iegūto pagatavoto kāju ziedi izmanto katru dienu. 

 

Papēžu āda bieži vien plaisā tāpēc, ka nepietiek A un E vitamīnu. Ēd vairāk upenes, burkānus, zivis, lieto papildus zivju eļļu.