Kā no puķu dobes aizbiedēt minci

Ģimenes mīlulim kaķim nereti koptās dobes tīk izmantot kā tualeti, aktīvi izrakņājot augsni un bojājot saimnieces puķu dobīti. Kā aizgaiņāt kaķi, nebojājot attiecības ar saimnieci? 

 

Kaķiem tīk skaistas, skoptas, estētiski noformētas puķu dobītes

FOTO: Shutterstock.com

Kaķiem tīk skaistas, skoptas, estētiski noformētas puķu dobītes

Ar pipariem un garšvielām
Visai iedarbīgs līdzeklis ir maltu piparu izkaisīšana tajās vietās, kur kaķi mēdz visbiežāk kašņāties, Jo asāki pipari, jo labāk, un der arī citas pikantas garšvielas. Vairums kaķu pirms sava zīmoga atstāšanas mēdz cītīgi apošņāt konkrēto teritoriju, bet piparu smarža tos atbaida. Arī kafijas biezumu aromāts kaķiem nav īsti pa prātam. Gan garšvielas, gan kafijas biezumi izkaisāmi sausā kad nepūš spēcīgs vējš. Ja kaķus grib turēt pa gabalu no kādas konkrētas vietas, piemēram, terases vai lapenes, mitrus kafijas biezumus vai garšvielas ieliek lēzenā traukā. Šo trauku var pārvietot, kur vien vajag.

Ja smarža sāk pagaist, biezumus aplej vai apsmidzina ar stipru kafiju. Šādi var mēģināt apmācīt jaunus kaķēnus, lai neiet tur, kur šiem nekas nav meklējams. 



Ar ūdens strūklu
To, saprotams, var izdarīt tad, ja kaķis tiek pieķerts dobē. Šim nolūkam vislabāk noder dārza šļūtene. Ūdens strūklu virza uz kaķa pusi, bet ne tieši dzīvniekam virsū. Pēc vairākām šādām reizēm kaķis metīs līkumu nelāgajai vietai, jo ūdens vairumam minču, kā zināms, nepatīk. 



Ar suņu puķi
Suņu puķe jeb suņu plektrante ir cēlusies Dienvidāzijā, savvaļā sastopama arī šur tur Āfrikā, bet pie mums audzējama lielākoties kā, telpaugs. Tomēr vasarās podiņus var iznest laukā un nolikt vietās, kuras apsēduši kaķi. Minčiem nepatīk šī auga mentolīgā smarža, ko rada visai spēcīgās ēteriskās eļļas, un tie met dobēm līkumu. 


Ar pretkaķu granulām 
Šādas granulas aizvien biežāk nopērkamas dzīvnieku preču veikalos. Tās izplata visnotaļ spēcīgu ķiploku aromātu. Granulas var izkaisīt dobēs, un tad kaķi no tām izvairīsies. Ja aizsargājamo dobju daudz un granulas nav pieejamas, var pamēģināt tās aizstāt ar sakapātiem sīpoliem vai ķiplokiem.

 

Reklāma
Reklāma

 

"100 labi padomi"