Aplikācija palīdzēs Alcheimera slimniekiem atcerēties tuvinieku sejas

Tunisijas Alcheimera asociācija kopā ar Samsung radījuši mobilo lietotni „Backup Memory”, kas bez maksas pieejama arī Latvijā. Tā darbojas kā atmiņas stimulators, kas palīdz uzlabot agrīnās stadijas Alcheimera pacientu saziņu ar tuviniekiem.

Spilgtākās fotogrāfijas un video liek atminēties arī kopīgi piedzīvotos brīžus.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Spilgtākās fotogrāfijas un video liek atminēties arī kopīgi piedzīvotos brīžus.

Programma tās lietotājiem ļauj apzināt tuvāko apkārtni un identificēt tuvumā esošos draugus un ģimenes locekļus, telefonā uzreiz atgādinot par radniecības saitēm ar katru personu. Spilgtākās fotogrāfijas un video liek atminēties arī kopīgi piedzīvotos brīžus.

 

http://www.youtube.com/watch?v=ZuplrU7x5OA


Lai sekmīgi izmantotu lietotnes iespējas, telefonā jāaktivizē Bluetooth savienojums. Tas automātiski savieno telefonu ar citu 10 m radiusā esošo ierīci, kurā arī lejupielādēta „Backup Memory” aplikācija. Kad programmas ir savienojušās, Alcheimera pacienta viedierīcē parādās informācija par tuvumā esošo personu.
 

Kā pastāstīja Samsung Electronics Tunisijas pārstāvniecības projektu vadītājs Azers Jafoura, ideja par šādu projektu radās pirms gada. „Ar tehnoloģiju iespējām mēs vēlējāmies uzlabot Alcheimera pacientu, viņu ģimenes, draugu un pavadoņu ikdienu, tomēr sākumā trūka pārliecības, kā to izdarīt. Tāpēc uzsākām sadarbību ar Tunisijas Alcheimera asociāciju,” stāsta A.Jafoura un piebilst, ka, kaut arī Alcheimera slimību medicīniski uzskata par ļoti grūti ārstējamu, jaunākie pētījumi liecina, ka slimības progresēšanu var palēnināt ar garīgās stimulācijas paņēmieniem, atgādinot par pagātnes notikumiem.
 

Reklāma
Reklāma

Tunisijas Alcheimera asociācija novērojusi labus rezultātus to pacientu vidū, kuri paši un kuru tuvinieki šo mobilo programmu ir lietojuši. Caur izziņas procesu sekmēšanu pacienti palēnina Alcheimera ietekmi un atceras vairāk informācijas. Nākotnē lietotni plānots pilnveidot, pievienojot iespēju ar GPS signāla palīdzību sekot līdzi tuvinieku atrašanās vietai.

Alcheimera slimība ir progresējoša nervu sistēmas saslimšana, kas ietekmē nervu šūnas, pasliktinot atmiņu, runu, loģisko domāšanu, kā arī ietekmē sociālās un intelektuālās iemaņas. Šobrīd Latvijā ir ap 30 000 Alcheimera pacientu, turklāt, ņemot vērā sabiedrības vidējā vecuma palielināšanos, to skaits turpmākajos gados var būtiski pieaugt.
 

„Backup Memory” bezmaksas aplikācija pieejama angļu un franču valodā un to iespējams lejupielādēt „Google Play”.