Kā atvairīt pirmos odus un mazināt niezi ar tautas līdzekļiem

Līdz ar silto un mitro laiku parādījušies arī pirmie odi. Kā tos apkarot, iesaka dermatoloģe Kristīne Zabludovska, Lāzermedlcīnas klīnika, un Sanita Mitenberga, pediatre.
Domājot par jaundzimušo un zīdaiņu pasargāšanu no odu un dunduru kodumiem, grūtības rada fakts, ka mazuļiem līdz divu mēnešu vecumam nav pieļaujama nekādu ķīmisko līdzekļu smidzināšana uz ādas.

FOTO: Shutterstock.com

Domājot par jaundzimušo un zīdaiņu pasargāšanu no odu un dunduru kodumiem, grūtības rada fakts, ka mazuļiem līdz divu mēnešu vecumam nav pieļaujama nekādu ķīmisko līdzekļu smidzināšana uz ādas.

Ja pie mājas regulāri daudz odu

Ja ir mērķis apkarot, tad vajadzētu likvidēt seklas ūdenstilpes pie mājām, kur vairojas odi, lietot insektu tīklus, elektriskos dūmotājus, lielāku platību apstrādāšana insekticīdus, bet tie var radīt ekoloģiskas problēmas.
 

Cīņā ar odu kodumiem noderīgas ir tautas metodes

Niezi samazina ar dzeramās sodas šķīdumu (0,5 tējk. uz glāzi ūdens), ar ožamo spirtu (1:1 ar ūdeni). Niezi samazina arī samīcītas ceļmallapas, pētersīļu un piparmētru lapas. Vecais, labais balzams Zvaigznīte ne tikai ārstē kodiena vietas, bet arī atbailda odus. 

 

Niezi samazina arī samīcītas ceļmallapas, pētersīļu un piparmētru lapas

Arī aptieku līdzekļi

Lai atbaidītu odus, visbiežāk izmantotie līdzekļi ir pūšami uz ādas vai smērējami uz ādas. Pirms smērē uz ādas repelentus jeb kukaiņu atbaidītājus, veic testa provi, lai pārliecinātos, ka nav alerģiskas reakcijas.

Lai samazinātu odu kodumu radīto niezi, lietojami antihistamīni, piemēram, Fenkorols, Suprasīns, Tavegils u.c. lokāli smērējamie pretniezes preparāti - Fenistils, Pretniezes gēls u. c. 

Reklāma
Reklāma

 

Kā no odiem pasargāt mazuļus

Kā no odu un dunduru kodumiem pasargāt mazuļus, stāsta pediatre, Sanita Mitenberga. 
Domājot par jaundzimušo un zīdaiņu pasargāšanu no odu un dunduru kodumiem, grūtības rada fakts, ka mazuļiem līdz divu mēnešu vecumam nav pieļaujama nekādu ķīmisko līdzekļu smidzināšana uz ādas. Turklāt lielākā daļa aptiekās nopērkamo pretodu līdzekļu piemēroti no diviem gadiem. Daži, īpaši maigi, arī no viena gada. Savukārt uz mazuļa ratiņiem, autosēdeklīša pūst nav jēgas, jo izsmidzināmo līdzekļu iedarbība sākas brīdī, kad viela uz ādas sasilst. Tātad zīdaiņiem piemērotākā būtu fiziskā aizsardzība, proti, uz ratiņiem uzklājot audumu, lai odi un dunduri netiek klāt. Var izmantot arī odus atbaidošās sveces, ko novieto savā tuvumā. Odiem nepatīk lavandas, citrona, piparmētras, krustnagliņu, bazilika, ciedru, eikalipta un anīsa smarža.
Ja nu tomēr bērns cietis no šo insektu kodumiem, tad apsārtuma un niezes mazināšanai arī zīdaiņiem līdz divu gadu vecumam drīkst lietot speciālu losjonu. Koduma vietas var pasmērēt ar pārgrieztu sīpolu, citronu, degvīnu vai kliņģerīšu tinktūru.

 

Ņem vērā!

Kukaiņu kodumu riska grupā ir alerģiski bērni. Vienam mazulim no oda koduma var nebūt nekādu seku, citam var izsisties lielas, apjomīgas pumpas. Alerģisku bērnu pasargāšanai ieteicams logiem likt priekšā sietiņu, sargāt mazuļa ratiņus. 

Saistītie raksti