Policija brīdina: pieaug velosipēdu zādzību skaits

Pēdējo mēnešu laikā strauji audzis zagto velosipēdu skaits – šogad līdz aprīļa beigām nozagti jau 322 velosipēdi. Tuvojoties gada siltākajiem mēnešiem, salīdzinājumā ar gada sākumu, kad tika zagti vidēji 10 divriteņi nedēļā, līdz aprīļa beigām velosipēdu zādzību skaits trīskāršojies.

Publiskā vietā velosipēdu nevajadzētu atstāt uz ilgāku laiku bez uzraudzības. Saslēdzējs tikai aizkavē, nevis attur zagli.

FOTO: Shutterstock.com

Publiskā vietā velosipēdu nevajadzētu atstāt uz ilgāku laiku bez uzraudzības. Saslēdzējs tikai aizkavē, nevis attur zagli.


Valsts policijas Prevencijas vadības nodaļas apkopotā informācija liecina, ka visvairāk velosipēdu zādzības notiek Rīgas centrā. Pārsvarā tie tiek izzagti no iekštelpām – kāpņu telpām, garāžām, šķūņiem un balkoniem, kur visbiežāk nav pieslēgti. No kāpņu telpās nozagtajiem divriteņiem teju puse nav bijuši pieslēgti, taču no kopējā divriteņu skaita pieslēgti nav bijuši viena ceturtā daļa. Visbiežāk velosipēdu zādzības notiek dienas otrajā daļā, laikā no pulksten 15:00 līdz 20:00.


Lai pasargātu savu velosipēdu no garnadžiem, Valsts policija iesaka izmantot kvalitatīvu velopieslēgu, saslēdzot velosipēda rāmi un riteņus tādā veidā, lai tos nav iespējams atdalīt pa daļām. Tāpat būtiski novērtēt vietu, kur divriteni paredzēts pieslēgt.


Statistikas dati liecina, ka teju puse no kāpņu telpās nozagtajiem velosipēdiem nav bijuši pieslēgti, tādēļ Valsts policija iesaka pieslēgt arī tos velosipēdus, kas novietoti iekštelpās, īpaši koplietojamās telpās. Taču novietojot velosipēdu publiskā vietā, jāskatās vai tā ir labi pārredzama un apgaismota, kā arī nodrošināta ar velosipēda pieslēgšanai paredzētiem statīviem. Publiskā vietā velosipēdu nevajadzētu atstāt uz ilgāku laiku bez uzraudzības. Saslēdzējs tikai aizkavē, nevis attur zagli.

Reklāma
Reklāma


Tāpat Valsts policija aicina ikvienu velosipēdistu reģistrēt savu divriteni CSDD velosipēdu reģistrā, tādējādi, ja būs nepieciešamība atrast divriteņa likumīgo īpašnieku, tas tiks atpazīts pēc velosipēda rāmja numura. Vairāk informācijas par reģistrēšanu:

http://www.csdd.lv/lat/registracija/velosip%C4%93du_registracija/