Tik ļoti gribas bērniņu... Padomi, kā dabiskā veidā veicināt auglību

 

Apjomīgā pētījumā, kas veikts franču klīniskās ģenētiķes Dr. Džeraldīnes Viotas vadībā apstiprinājies, ka 4,24% bērnu, kas ieņemti ar kādu no mākslīgās apaugļošanas metodēm, atklātas iedzimtas patoloģijas. Salīdzinājumam – pārējo iedzīvotāju vidū tās ir 2–3 procentiem.

Pirms ķereties pie radikālākām metodēm, izmēģini dabīgos līdzekļus

FOTO: Shutterstock.com

Pirms ķereties pie radikālākām metodēm, izmēģini dabīgos līdzekļus


Saskaņā ar Dr. Viotas teikto, pāri, kuri domā par mākslīgo apaugļošanu, bieži tiek turēti neziņā par riskiem, kas saistīti ar šo procedūru. Viņa uzskata, ka klīnikām, kas nodarbojas ar neauglības ārstēšanu, būtu jāinformē visi topošie vecāki par draudiem neatkarīgi no tā, vai šādi dati tiek prasīti. ASV Slimību kontroles un profilakses centrs nonācis pie līdzīgiem secinājumiem.


Analizējot datus no Nacionālā iedzimto defektu novēršanas pētījuma, mazuļiem, kas tika ieņemti ar kādu no mākslīgās apaugļošanas metodēm, bijusi 2–4 reizes lielāka iespēja iegūt iedzimtas patoloģijas, salīdzinot ar tiem, kas ieņemti dabiski.  Patlaban vēl nav skaidrs, vai šie traucējumi ir saistīti ar mākslīgo apaugļošanu vai neauglību. Jebkurā gadījumā uzskata, ka ir svarīgi informēt pārus, kuri domā par neauglības ārstēšanas procedūrām, par to potenciālajiem riskiem un pozitīvo ieguvumu. Tiek uzskatīs, ka riski var būt arī saistīti ar bioķīmisku procesu, kas notiek šūnu dalīšanās laikā un nosaka gēnus, kuri tiks izmantoti embrijā. Patoloģijas var izraisīt anomālijas imprintēšanas laikā, un tās embrijam rodas, vēl esot mēģenē.

Ja vēlies bērniņu ieņemt dabiskā ceļā, atsakies no kaitīgiem ieradumiem – kafijas, alkohola un smēķēšanas.


Kā dabiski stimulēt auglību?
Lai gan daudzi pāri uzskata, ka mākslīgā apaugļošana ir viņu vienīgā iespēja ieņemt bērnu, patiesībā ir vairāki dabiski veidi, kā veicināt grūtniecības iestāšanos.
 

Uzturiet veselīgu svaru
Pētnieki domā, ka liekie kilogrami vai nepietiekama ķermeņa masa var veicināt neauglību.  Viens no priekšnoteikumiem, kas ļauj saglabāt veselīgu svaru, ir kvalitatīvs uzturs. Turklāt pilnvērtīga diēta, kas ietver gan augstvērtīgas olbaltumvielas, gan daudz augļu un dārzeņu, ir svarīga arī auglības hormoniem.
 

Nesmēķējiet
Kāds pētījums, ko veica Lielbritānijā un kurā piedalījās 17 000 sieviešu, atklāja šādu sakarību – jo vairāk cigarešu sieviete dienā izsmēķēja, jo mazāka bija viņas iespēja ieņemt bērnu.  Smēķēšana negatīvi iespaido arī vīrieša auglību.  


Nelietojiet alkoholu
Sievietēm neauglību var veicināt par mērena alkohola lietošana (piecas glāzītes nedēļā vai mazāk),  tāpēc, ja vēlaties palikt stāvoklī, atturieties no alkohola vispār. Arī endometriozes risks, kas ir izplatīts neauglības cēlonis, salīdzinot absolūtas atturībnieces ar sievietēm, kuras lietoja alkoholu, iedzērājām bija aptuveni uz pusi bija lielāks, turklāt nebija svarīgi, cik daudz alkohola viņas lietoja.


Ierobežojiet kofeīna patēriņu
No 104 veselām sievietēm, kuras centās ieņemt bērniņu, tām, kuras dienā izdzēra vienu vai vairākas krūzes kafijas, bija uz pusi mazāka iespēja palikt stāvoklī, salīdzinot ar sievietēm, kas kafiju lietoja retāk. Patiešām, jo vairāk kofeīna sieviete uzņem (no jebkādiem avotiem – tējas, kolas, šokolādes), jo mazāka iespēja, ka iestāsies grūtniecība. Kofeīns pastiprina arī alkohola negatīvo ietekmi.


Izpētiet savu alerģiju
Pārtikas alerģijai, piemēram, celiakijai, arī var būt svarīga loma neauglības radīšanā. Risinot kādas sievietes neauglības problēmas, kas vienlaikus sirga arī ar celiakiju, pēc astoņus mēnešus ilgas bezglutēna diētas viņai izdevās ieņemt bērnu. Pētnieki secināja, ka “neauglīgi pacienti, kuriem ir neskaidra etioloģija un anēmija, būtu jāizmeklē uz celiakiju, jo, mainot diētu, var tikt atrisināta viņu neauglības problēma”.


Novērsiet svarīgu uzturvielu trūkumu
Pētījums, ko veicis Dr. Stīvens Deiviss no uztura un vides izpētes laboratorijas Biolab Medical Unit Londonā, liecina, ka sieviešu neauglība ir saistīta ar magnija deficītu, kas rada arī paaugstinātu spontānā aborta risku, palielinātu iespēju, ka bērns var dzimt neiznēsāts vai ar nepietiekamu svaru. Vīriešiem ir svarīgi uzturēt normālu cinka līmeni, jo cinka nepietiekamība tiek saistīta ar sliktu spermas kvalitāti un neauglību.


Pārbaudiet, vai nav infekciju
Pasaulē galvenais neauglības cēlonis ir dzimumceļu infekcijas. Visbiežāk sastopamā slimība ir uroģenitālā hlamidioze, ko izraisa hlamīdija (Chlamydia trachomatis) – pēdējos desmit gados saslimšanu skaits ir pieaudzis. Ja hlamidioze netiek ārstēta, hlamīdijas bieži izraisa salpingītu (olvadu iekaisumu), ārpusdzemdes grūtniecību un neauglību.
 

Iemācieties atbrīvoties no stresa
Neauglīgi pāri parasti vairāk sūdzas par stresu, kas liek domāt, ka tam var būt negatīva ietekme uz reproduktīvo veselību. No tā var secināt, ka dažādi relaksācijas paņēmieni, piemēram, meditācija un joga, var labvēlīgi ietekmēt auglību.
 

Reklāma
Reklāma

Izvairieties no toksīniem vidē
Neauglību, iespējams, veicina arī vides piesārņojums. Ikdienā mēs saskaramies ar ļoti daudzām toksiskām ķimikālijām – daudzas no tām imitē vai sagrauj hormonu darbību. Vislielākās bažas rada šādas vielas.



Līdzekļi, kas var sekmēt bērna ieņemšanu   


Propoliss
Kādā pētījumā, kurā piedalījās neauglīgas sievietes ar vieglu endometriozi, uztura bagātinātājs ar bišu propolisu (500 mg divas reizes dienā deviņus mēnešus) tika saistīts ar grūtniecības rādītāja paaugstināšanos par 60%, salīdzinot ar 20% grupā, kur sievietes lietoja placebo.


C vitamīns
Tas var būt noderīgs sievietēm ar luteālās fāzes defektu (LFD), hormonālu patoloģiju, kas parasti izraisa neauglību. Neauglīgām sievietēm ar LFD, lietojot 750 mg C vitamīna dienā sešus mēnešus, grūtniecības rādītājs paaugstinājās līdz 25%, salīdzinot ar 11% neārstēto sieviešu kontroles grupā.
 

Multivitamīni
Kāds pētījums demonstrē, ka pietiek ar vienkāršu multivitamīnu tableti, lai sievietei uzlabotu auglību. Salīdzinājumā ar placebo grupu tām, kuras lietoja multivitamīnus, bija nepieciešams par 5% īsāks laiks, lai ieņemtu bērnu.


L-arginīns
Arī šī aminoskābe (16 g dienā) var uzlabot fertilizācijas rādītāju sievietēm, kurām pagātnē bijuši neveiksmīgi IVF mēģinājumi. L-arginīns palīdz arī palielināt spermatozoīdu skaitu un to kustīgumu, tāpat arī karnitīns, cinks, selēns un B12 vitamīns.
 

Svētais vitekss (Agnus Castus)
Kādā pētījumā vairākas neauglīgas sievietes veiksmīgi ieņēma bērniņu, kad divas reizes dienā trīs mēnešus bija lietojušas 30 pilienus šī ārstniecības auga augļu ekstrakta.


Akupunktūra
No 104 sievietēm, kurām bija neizskaidrojama neauglība, tām, kuras sešus mēnešus saņēma standarta adatu terapiju, papildus ārstējās ar moksibustiju (tradicionālu ķīniešu medicīnas terapiju, kurā izmanto kaltētu vībotņu saišķīšus, ko dedzina uz īpašos punktos iedurtiem adatu galiem), kā arī  ārstniecības augu terapiju, kas izstrādāta kādā klīnikā Seulā, Korejā, grūtniecības rādītājs uzlabojās par 60 procentiem.


Teksts: Ko ārsti tev nestāsta