Mīlestība nerodas nejauši! 20 iemesli, kāpēc uzplaukst jūtas

Kādos gadījumos mēdz teikt – tas ir liktenis. Taču zinātnieki noliedzoši purina galvu. Mīlestība nerodas bez iemesla. Iemīlēšanās un seksuāla pievilcība ir atkarīga no hormoniem, interesēm un pat no jūsu vecākiem. “Business insider” piedāvā 20 diezgan savādus iemeslus, kuru dēļ kāds var tevī iemīlēties.

Tev šķiet, ka pretējie poli pievelkas? Nē, ja runa ir par attiecībām, viss ir tieši otrādi - „pievelkas” tieši līdzīgie cilvēki.

FOTO: Shutterstock.com

Tev šķiet, ka pretējie poli pievelkas? Nē, ja runa ir par attiecībām, viss ir tieši otrādi - „pievelkas” tieši līdzīgie cilvēki.

 

Jūs esat ļoti līdzīgi 

Pētījumi jau vairāku gadu desmitu garumā ir pilnībā apgāzuši stereotipu, ka pretējie poli pievelkas. Nē, ja runa ir par attiecībām, tad viss ir tieši otrādi - „pievelkas” tieši līdzīgie cilvēki. 
„Partneri, kuri ir līdzīgi visplašākajā nozīmē, kuru personības ir līdzīgas, daudz vairāk sajūt, ka ar šo cilvēku viņiem ir pa ceļam. Tādi cilvēki daudz vieglāk saprot viens otru,” atzīst Žans Gonzaga, kurš veicis pētījumu par pāriem, kuri atraduši viens otru iepazīšanās portālos. 



Tu esi līdzīgs/-a kādam no viņas vecākiem (parasti - tam, kurš pretējā dzimuma) 

Skotijas Svētā Endrjū universitātes psihologs Deivids Perets kopā ar kolēģiem atklājis, ka mums šķiet pievilcīgi tie cilvēki, kuriem matu un acu krāsa ir tāda kā mūsu vecākiem. Tāpat arī svarīgi, cik gadu bijis vecākiem, kad piedzimuši bērni. 

„Mēs secinājām, ka sievietēm, kuras dzimušas „veciem” (pēc 30 gadu vecuma) vecākiem, simpātiskāki šķiet pieredzējuši vīrieši, nevis jaunieši,” raksta pētījuma autori. 
Vīrieši savas dzīvesbiedrenes izvēlas pēc savas mātes, bet ne tēva vecuma. Tiesa, tas attiecas tikai uz nopietnām, ilglaicīgām attiecībām, ne vienas nakts romāniņiem. 



Tu „pareizi” smaržo 

Dienvidkalifornijas universitātes zinātnieki noskaidrojuši, ka sievietēm ovulācijas laikā patīkams šķiet to vīriešu kreklu aromāts, kuriem ir augsts testosterona līmenis. 
Tas saistīts arī ar citu instinktu, kuru tāpat nosaka hormoni, - sievietēm ovulācijas laikā vairāk patīk vīrieši ar stingri izteiktu zoda līniju. 
 

Tavas rokas un viduklis runā „bez vārdiem” 

Eksperti piekrīt, ka ķermeņa valoda pasaka vairāk nekā vārdi. 

Slēpjot rokas kabatās un ieraujot plecus, tu sūti signālu, ka neesi ieinteresēta/-s. Taču, ja runā, aktīvi žestikulējot ar rokām, ja atklāj vai citādi izcel vidukli – tas nozīmē signālu, ka esi pieejama. 
 

Tava balss kļūst augstāka (vai pretēji – zemāka) 

Tava balss signalizē par seksuālo ieinteresētību. 
Ja sievietei kāds šķiet pievilcīgs, viņas balss kļūst zemāka, savukārt vīrietim – augstāka. 


Jūs skatāties viens otram acīs 2 minūtes 

Masačūsetas universitātes psiholoģe Džoana Kellermane palūdza 72 studentiem, kuri savstarpēji nebija pazīstami, nostāties pa pāriem un 2 minūtes skatīties acīs vienam otram. 
Pēc tam šie cilvēki sacīja, ka jutušies tuvāki tam otram, izjutuši savstarpēju pievilcīgu un daži pat iemīlējušies. „Tas apliecina, ka ilglaicīgs acu kontakts var jūs savienot ar neredzamu saikni un pat aizšķilt mīlas dzirkstelīti, kaut arī cilvēku redzat pirmo reizi,” skaidro psiholoģe. 
 


Tu esi gara auguma cilvēks 

Gara auguma cilvēki, īpaši vīrieši, bieži vien saņem lielāku algu nekā citi. 

Pētnieki no Virdžīnijas (ASV), strādājot psihologa Veina Henslija vadībā, izpētot 594 personas, noskaidrojuši, ka tas pats princips ir spēkā, arī meklējot sev sirdsāķīti. Gara auguma vīriešiem ir lielāka piekrišana – tas ir fakts. 



Jūs kopā darāt kaut ko satraucošu 

Jau tālajā 1974. gadā Donalds Datons un Arturs Ārons veica eksperimentu, pētot saikni starp satraukumu un seksuālo pievilcību. Viņi sadalīja vīriešus divās grupās. Vienai grupai vajadzēja pāriet augstu un samērā nedrošu tiltu, otrai – zemu un stabilu. Pēc uzdevuma veikšanas viņus sagaidīja sievietes, uzdeva pāris jautājumus un iedeva savu tālruņa numuru „katram gadījumam”. 
Pēc tam atklājās, lūk, kas. Vīrieši, kuri bija pārgājuši augsto tiltu, procentuāli daudz biežāk piezvanīja dāmām, nekā tie, kuri bija pārgājuši zemo. Psihologi šo parādību sauc par „kļūdaino satraukuma izvēli”. Proti, lai augstais un nestabilais tilts bija izraisījis satraukumu, un kungi kļūdaini nodomāja, ka viņu satraukuma iemesls ir bijusi sieviete. 
Tāpēc pirmajā randiņā ļoti piemērotas nodarbes ir, piemēram, braukšana ar divriteni vai „jautrie kalniņi”. 
 

Tu esi „silts cilvēks” – vārda vistiešākajā nozīmē 

Jeila universitātes psihologs Džons Bargs veica eksperimentu, kura dalībniekiem vajadzēja turēt rokās siltus vai aukstus dzērienus, un citiem viņu personības vajadzēja novērtēt kā siltas vai aukstas. Dalībnieki, kuri turēja siltos dzērienus, tika novērtēti kā „silti cilvēki”, jo prāts jau iepriekš bija „ieprogrammēts” meklēt viņos siltumu. 
Tāpēc, ja kādu vēlaties savaldzināt, pirmajā randiņā labāk aiciniet iedzert tēju vai kafiju, nevis ēst saldējumu. Šādā veidā raisīsiet siltākas sajūtas un arī attieksmi pret sevi. 

Reklāma
Reklāma

 

Jūs tuvu dzīvojat 

Svarīga ir ne tikai emocionālā tuvība – arī fiziskais tuvums var „uzrunāt”. Masačūsetas zinātnieki eksperimentā ir noskaidrojuši, ka kopmītnēs dzīvojošie studenti jutās cits citam tuvāki, ja tuvāk atradās viņu istabiņu durvis. 
Protams, tam ir loģisks izskaidrojums – viņi tādējādi biežāk kontaktējās, nejauši sastapās gaitenī, sasveicinājās. Tas lika viņiem justies tuvākiem. Labāk pazīstami cilvēki mums šķiet simpātiskāki. 


Tu dzīvo skaistā mājā 

Nav noslēpums, ka sievietēm patīk skaisti vīriešu auto. Taču Kārdifas pētnieki secinājuši, ka stiprais dzimums šķiet vēl pievilcīgāks, ja ir nofotografēts skaistos apartamentos. Pavisam ikdienišķi ģērbušies kungi pozēja gan dārgos apartamentos, gan tipveida dzīvoklī. Kad bildes tika parādītas sievietēm, izrādījās, ka tie vīrieši, kuri redzami ar smalku dzīvokli fonā, tika novērtēti kā pievilcīgāki. Zinātnieki atzīst, ka tā, protams, ir ilūzija, kas liecina par iespējamu sociālo statusu – un tieši šis apstāklis padarījis šos puišus šķietami pievilcīgākus. Meklējot dzīves partneri, sociālais statuss var būt svarīgs veiksmes vai neveiksmes cēlonis. 


Tev ir suns 

Mičiganas universitātes pētnieki veica eksperimentu, kurā palūdza sievietēm izlasīt mazus aprakstiņus par vīriešiem. Vīriešus, kuru „dosjē” bija norādīts, ka viņam ir suns, dāmas novērtēja kā pievilcīgākus ilglaicīgām attiecībām. Tas izskaidrojams ar faktu, ka mājas mīluļa esamība liecina par spēju rūpēties un gatavību nopietnām attiecībām. Turklāt dzīvnieki padara cilvēku relaksētāku un laimīgāku. 


Viņš (viņa) tev neiepatikās jau pirmajā randiņā 

Cilvēkiem pievilcīgāki šķiet tie, kuriem sākotnēji pret viņiem ir atturīgāka attieksme, kas pēc tam kļūst sirsnības pilna, nevis tie, kuri jau no paša sākuma ir laipni kā saulītes. Šo tendenci pamanīja jau Džeroms Tognoli un Roberts Keisners jau 1972. gadā. 
Eksperimenta dalībnieki „netīšām” dzirdēja, kā eksperimentētājs viņus raksturo pozitīvi vai negatīvi. Izrādās, viņiem vairāk pie sirds gāja tas eksperimentētājs, kurš sākotnēji novērtēja viņus negatīvi, bet pēc tam – pozitīvi. Tas liecina, ka cilvēki vairāk novērtē to, par ko ir bijis jāpacīnās. 


Jums ir vienāds iešanas ātrums 

Ilinoisas zinātnieki, analizējot cilvēku pārvietošanās ātrumu, atklāja: ja vīrietim sieviete šķiet interesanta, viņš palēnina savu tempu, pieskaņojoties viņai. Savukārt draugi, kuriem vienam pret otru nav romantisku jūtu, savu iešanas ātrumu viens otram nepieskaņo. 


Viņš (viņa) ir neglītāks par tevi vai arī tikpat pievilcīgs kā tu 

1996. gadā veiktā pētījumā tika analizēta katra cilvēka fiziskā pievilcība, un tad izvēles kārtībā šie cilvēki tika nosūtīti uz randiņiem. Pēc tam „eksperimenta trusīšiem” bija jānovērtē, vai viņi ir apmierināti ar tikšanos. Pievilcīgāki cilvēki savus randiņu partnerus vērtēja stingrāk – pat tos, kuri bija tikpat glīti, cik viņi paši. Vārdu sakot – jo cilvēks skaistāks, jo neapmierinātāks viņš bija ar randiņu. Tiesa, tas attiecas tikai uz ļoti skaistiem cilvēkiem. Visiem pārējiem ir tendence iemīlēties cilvēkos, kas ir apmēram tikpat glīti kā viņi paši. 


Ja esi izmantojusi botoksu 

Vairāku Eiropas valstu pētnieki vēlējās noskaidrot, vai botokss patiešām palīdz sievietēm atrast dzīvesbiedru. 
Izrādās, tā ir taisnība. Sievietes, kurām veiktas sejas procedūras, tika novērtētas kā pievilcīgākas, veselīgākas, viņas izskatījās jaunākas. 


Ja daudz smaidi 

Šveices zinātnieki ir pētījuši saistību starp cilvēka pievilcīgumu un laimi. Viņi noskaidroja, ka to, vai cilvēks tiek uzskatīts par simpātisku, lielā mērā nosaka fakts, cik intensīvi viņa sejā redzams smaids. Laimīga sejas izteiksmes faktiski kompensē personiskās pievilcības trūkumu. 
 

Ja tu spēlē kādu mūzikas instrumentu 

Muzicēšanai ir tieši saistība ar seksualitāti, izpētījuši francūži. Tika veikts eksperiments, kurā vīrietis uz ielas uzrunāja 300 sievietes, turēdams rokās vai nu ģitāru, vai sporta somu. Viņš palūdza, vai dāmas var iedot viņam savu tālruņa numuru. Reizēs, kad puisim rokās bija ģitāra, meitenes pret viņu bija laipnākas un labprāt iedeva tālruņa numuru. 
 

Tev ir sarkans apģērbs 

Slovākijas zinātnieku veiktā pētījumā kļuvis zināms, ka „pārošanās spēlē” veiksmīgākas ir sievietes, kuras izvēlas sarkanus tērpus. To var skaidrot ar seksualitātes signāliem – sievietes izmanto sarkanu krāsu, lai piesaistītu vīriešu uzmanību. 
Taču arī sievietes piesaista sarkanā apģērbā tērpi kungi – tas liecinot par viņu statusu. 
 

Tev ir atbilstoša garuma bārda 

Sievietes dod priekšroku vīriešiem ar pagarākiem bārdas rugājiem, nevis garām bārdām, īsiem rugājiem vai gludi skūtu seju. Izrādās, pēc bārdas daiļais dzimums vērtē ne tikai vīriešu ārējo izskatu, bet arī auglīgumu. Jo biezāka bārda, jo vīrišķīgāks sievietes acīs šķiet vīrietis – jo īpaši dāmas cikla „auglīgajā” fāzē.