Ir iemesls aizliegt telefonu lietošanu skolās! Pētījumi pierāda, ka sekmes uzlabojas

Londonas Ekonomikas skolas speciālisti noskaidrojuši, ka skolās, kur bērniem aizliegts izmantot mobilos tālruņus, skolēnu sekmes uzlabojas.

FOTO: Shutterstock.com


Novērota arī šāda likumsakarība - jo sliktāk iepriekš mācījies bērns, jo lielāks bijis viņa progress pēc aizlieguma ieviešanas. Zinātnieki ir pārliecināti, ka mobilo telefona lietošanas ierobežojumi skolā dod tādu pašu efektu kā piecas pilnvērtīgas papildu mācību dienas gadā.

Pēdējos astoņus gadus Anglijā skolu vadība pati drīkst noteikt, cik plaši skolā tiks lietoti mobilie telefoni. Ir skolas, kur tos vispār nav atļauts ņemt līdzi; citās mācību iestādēs skolotāji seko līdzi tam, lai tālruņi un planšetdatori būtu izslēgti stundu laikā. Ir skolas, kurās ierīces drīkst lietot brīvi.

Pētnieki Ričards Mērfijs un Luī Filips Belāns analizējuši situāciju 91 Birmingemas, Londonas, Lesteras un Mančestras skolā. Izpētot vairāk nekā 130 000 skolēnu pārbaudījumu rezultātus kopš 2001. gada un īpašu uzmanību pievēršot tam, kāda ir skolas mobilo tālruņu lietošanas politika.
 

Pētnieku secinājums ir nepārprotams - stājoties spēkā aizliegumam, skolēnu sekmju līmenis paaugstinās. Turklāt lielākais progress novērojams starp tiem bērniem, kuri iepriekš mācījušies diezgan slikti. Mērfijs to skaidro ar to, ka mobilo tālruņu vai citu elektronisko ierīču lietošana novērš skolēnu uzmanību no mācībām, un lielākais kārdinājums aiziet virtuālajā pasaulē esot tieši tiem skolēniem, kuri jau tāpat mācās slikti.

Tiesa, pētnieks arī atzīst, ka pētījumā nav ņemti vērā elektronisko ierīču pozitīvie aspekti, kas ir sasniedzami, pareizi izmantojot viedierīces.
 

Reklāma
Reklāma

Aptaujātie skolotāji izteikušies, ka pētījuma rezultāti pilnībā saskan ar viņu pašu novērojumiem.  "Ir milzum daudz pierādījumu, kas apliecina - lai kaut ko iemācītos, mums ir jāpievērš tam uzmanība. No daudziem pētījumiem izriet, ka izklaidīgiem cilvēkiem, vai tādiem, kuri vienlaikus dara vairākas lietas, ir grūtāk koncentrēties uz vienu uzdevumu," saka Londonas Ķēniņa Zālamana akadēmijas pētnieciskās nodaļas vadītāja Dēzija Kraistodulo. Šajā skolā spēkā ir ļoti stingri elektronisko ierīču aizliegumi - ja skolēns tiek pieķerts otro reizi, ierīce tiek konfiscēta uz visiem laikiem. Savukārt Volemforestas Raškofta fonda skolas direktora vietnieks Stjuarts Loks. piebildis, ka pilnīgs ierīču aizliegums atrisina vēl vienu problēmu - vairs netiek šķiests milzum daudz laika neauglīgās diskusijās, lai noskaidrotu vai skolēns viedtālruni stundas laikā izmantojis personīgām izklaidēm vai mācību darbam.

 

Avots: The Guardian