Vai tiešām tev nav laika ģimenei un bērniem?

“Man nav laika!” - ēēm, šo laikam dzirdam katru dienu. Ja ne no citiem, tad paši no savas mutes. Vai šis man-nav-laika gadījumā nav iecienīta, ērta atruna, nevis realitāte?

FOTO: Mammamuntetiem.lv

 

Mums pietrūkst laika, ko pavadīt kopā ar saviem bērniem – tā norādījuši 72% pētījuma “Amigo laimes indekss” dalībnieki. To, ka pietrūkst laika ģimenei kopumā, norādījusi trešā daļa pētījuma dalībnieku. Laika tūkums atzīmēts kā viens no lielākajiem ģimenes attiecību kaitēkļiem.

 

Jaunajā gadā, sveicot savus sadarbības partnerus un draugus, mēs, Mammamuntetiem.lv, sūtījām kartītes ar pantiņu, kur centrālā doma – katrs pats savas laimes kalējs. Un cik no šīm kartītēm jums nikni atsūtīja atpakaļ? - nesen, pārrunājot laimes tematiku, man kāds smīnot pārvaicāja. Mjā, kāds apsveikuma saņēmējs patiesi norūca, ka nav nepieciešams ar mietu acī bakstīt...

Ja mēs apdalām paši savu ģimeni, ja neesam klāt savu tuvinieku svarīgākajos mirkļos, ja neredzam, kā aug mūsu bērni, tad... vai gadījumā kāds nav aizmirsis, ka mēs visi esam mirstīgi un dzīve skrien..?

Citiem vārdiem – kādas ir mūsu dzīves prioritātes? Ja mēs apdalām paši savu ģimeni, ja neesam klāt savu tuvinieku svarīgākajos mirkļos, ja neredzam, kā aug mūsu bērni, tad... vai gadījumā kāds nav aizmirsis, ka mēs visi esam mirstīgi un dzīve skrien, tēlaini izsakoties, kā rotaļīgs pavasara vējiņš uz priekšu. Attapties kapa malā, ka visa dzīve pagājusi darbā vai sazinkur, bet ne ar sev dārgākajiem cilvēkiem. Cits variants – ka cilvēkam, kurš atrunājas ar mūžīgo laika trūkumu, šī ģimene, cilvēki, kas šobrīd ir viņam apkārt, patiesībā nav viņam svarīgi. Bet arī šo situāciju taču jāmaina!

 

Varbūt izklausās kā bla-bla un tā tālāk, taču tā ir mana šībrīža aktualitāte, atgādinājums sev, ka viss, ko es vēlos, ir tikai manis pašas rokās. Jā, paskatīties patiesībai cieši acīs ir grūti. Saskatīt, kas ir īstie traucēkļi un laika laupītāji. Un tad ar tiem kaut ko pasākt, nevis tikai konstatēt faktu. 

 

Lai savu pārdomu virteni, kas raisījusies Ģimenes dienas vakarā, pabeigtu uz saules pilnas nots, tad uzskaitīšu mazās ikdienas lietiņas, ko pētījumā “Amigo laimes indekss”, cilvēki norādījuši kā svarīgākās laimes sajūtas radītājas. Un tās ir visnotaļ emocionālas – samīļošanās, apskaušanās, mīļi vārdi, atzinības izteikšana un saņemšana, dalīšanās emocijās, laika pavadīšana kopā ar ģimeni, ar bērniem, citu iepriecināšana un iepriecinājumu saņemšana.

 

Reklāma
Reklāma

Cilvēkam dienā vajagot vien 10-15 sirsnīgu apskāvienu, lai justos laimīgi. Bērnam dienā esot nepieciešamas vien 10-15 minūtes nedalīta laika no saviem vecākiem (bez TV ekrāna fonā, bez tālruņa rokās).

 

“Man nav laika!”. Vai tiešām nav?

 

Autore: Inga Akmentiņa-Smildziņa, Mammamuntetiem.lv un Amigo iniciatīvas laimīgām ģimenēm vadītāja

Foto: Renārs Koris, speciāli žurnālam "Sestdiena"