No dzemdību nama varētu izrakstīt jau nakamajā dienā. Veselības Ministrija vēl domās

Rīgas Dzemdību nams, uzskatot, ka vislabāk jaunā ģimene jūtas nevis slimnīcas palātā un atmosfērā, bet gan mājās, turpmāk plāno jaundzimušo mazuli un viņa māmiņu paturēt mediķu uzraudzībā  tikai vienu dienu pašreizējo triju dienu vietā, vakar vēstīja raidījums "Panorāma".

nav jābūt Kembridžas hercogienei, lai slimnīcu atstātu ātri. Jau patlaban jaunās ģimenes drīkst doties mājās tad, kad to grib.

FOTO: Shutterstock.com

nav jābūt Kembridžas hercogienei, lai slimnīcu atstātu ātri. Jau patlaban jaunās ģimenes drīkst doties mājās tad, kad to grib.

 

Rīgas Dzemdību nama galvenā ārste Dace Rezeberga atzina, ka Dzemdību nams ir gatavs izrakstīt māmiņas ar jaundzimušajiem ātrāk. Veselības ministrs Guntis Belēvičs šajā priekšlikumā saredz vairākas vājās vietas. Piemēram, pašlaik nav noteikts, kurš aprūpēs zīdaini un māmiņu nākamajās dienās. To varētu darīt vecmātes, bet patreiz viņu pienākumos šādas funkcijas nav iekļautas, lai gan zināšanu vecmātēm pietiek. Tāpat nepieciešams diskutēt arī ar ģimenes ārstiem.
 

Veselam mazulim un veselai māmiņai slimnīcā nav jāatrodas, uzskata Dzemdību namā un jau šobrīd gatavi izrakstīt jauno ģimeni 24 stundas pēc dzemdībām. Ārsti cer, ka šī ideja gūs aizvien lielāku atbalstu.


Par vienas grūtnieces aprūpi šobrīd Dzemdību nams saņem nepilnus 300 eiro. Samazinot izmeklējumu daudzumu, visticamāk, arī valsts samazinās samaksu par tiem. Taču jaundzimušo ārsti atzīst, ka principā arī diennakts laikā jaundzimušajam var veikt gandrīz visas līdzšinējās pārbaudes un potes.

 

Jaundzimušo ārsti atzīst, ka principā arī diennakts laikā jaundzimušajam var veikt gandrīz visas līdzšinējās pārbaudes un potes.
 


Pašlaik jaundzimušie pirmo vakcīnu - pret tuberkulozi, saņem 48 stundas pēc dzmedībām. Tomēr nav nekādu zinātnisku pretargumentu to izdarīt arī ātrāk, uzskata  Dzemdību nama galvenā neonatoloģe Inese Bļodniece.

Reklāma
Reklāma

 

Vairāk par medicīnisko pusi ārstus uztrauc praktiskā. Piemēram, kā jaunajai māmiņai veiksies ar krūts barošanu, īpaši, ja tas ir pirmais bērns. Tad atbalsts un konsultācija ir ļoti svarīga un slimnīcā to nodrošina.

Te noteikti varētu palīdzēt vecmāte, apciemojot zīdaini nākamajā dienā jau mājās. Dzemdību nama galvenā vecmāte Vija Bathena uzskata, ka viņas kolēģu spējas šobrīd netiek izmantotas tā, kā to varētu. “Vecmātes potenciāls netiek pienācīgi novērtēts. Ejot mājas vizītēs, mēs redzētu arī tieši sadzīviskās problēmas, palīdzētu tās risināt,” uzskata Bathena.
 

Taču valstī esošie noteikumi nemaz neļauj vecmātei strādāt blakus ģimenes ārstam un aprūpēt grūtnieces, konsultēt ģimenes un doties pirmajā mājas vizītē pie zīdainīša.


Dzemdību namā atzīst – nav jābūt Kembridžas hercogienei, lai slimnīcu atstātu ātri. Jau patlaban jaunās ģimenes drīkst doties mājās tad, kad to grib. Un aizvien vairāk vecāku, īpaši, ja mazuli mājās jau gaida brālis vai māsa, grib, lai viņus izraksta nākamajā dienā vai pēc pusdienas.