Ģimenes dienā iestādi ģimenes ozolu! Koka stādīšanas un kopšanas pamācība

"Ģimenes diena" ir skaisti, sirsnīgi svētki, kura ir īsti piemērota savas ģimenes koka iestādīšanai. Piemēram, ozolu! Atzīmējot “Ģimenes dienu”, šo sestdien no plkst. 14:00 līdz 17:00 u/v “Stockmann” bezmaksas darbnīcās, ko organizē Mammamuntetiem.lv Bērnu universitāte, ikviens aicināts iestādīt savu ozolu. Lai pēcāk ozols labi iesakņotos zemē, jāņem vērā dažas gudrības.

Ikviens iestādīto stādiņu varēs paņemt līdzi, lai to pēcāk izstādītu laukā.

FOTO: Shutterstock.com

Ikviens iestādīto stādiņu varēs paņemt līdzi, lai to pēcāk izstādītu laukā.

 

Kā iestādīt podiņā?

Nepieciešama auglīga augsne, kas ir zemes un kūdras maisījums, tādu var iegādāties praktiski jebkurā būvmateriālu veikalā. Pats svarīgākais, lai uz izvēlētā maisa būtu rakstīts “auglīga zeme vai auglīga augsne”.

Ozola stādam, kura lielums ir 40 līdz 60 cm augstumā, nepieciešams vismaz litra lieluma podiņš. Šāda tilpuma traukā ozols var augt apmēram gadu un tad to nepieciešams pārstādīt, vislabāk uz reiz jau laukā. Ja izvēlies kūdras podiņu (tādu arī var nopirkt būvmateriālu veikalā), tad ozolu vari pārstādīt ar visu trauku - tas zemē labi uzsūksies un saknes netiks traumētas.
 

Šo sestdien notiks ozolu stādīšana Mammamuntetiem.lv organizētajās radošajās darbnīcās u/v Stockmann. Piesakies! 

Laistīšana

Tiklīdz ozola stāds ir iestādīts, to nepieciešams apliet. Jāskatās, lai augsne nav par daudz mitrināta. Kamēr stāds aug uz palodzes, to nepieciešams ik pa laikam apliet. Lai pārbaudītu mitrumu, zemē ieliec pirkstu – ja augsne mitra - nelej; ja sausa – aplej.
 

Kad pārstādīt?

Ozolu pārstādi pēc iespējas ātrāk, jo sakne veidojas liela un podiņā tai var kļūt par šauru. Vispiemērotākais laiks stādīšanai ir tieši pavasaris vai rudens, bet vēl pirms salnām. Ja tomēr esi nolēmis to darīt vasarā, tad jārēķinās ar papildu laistīšanu, bet jāseko līdzi, lai nav par daudz ūdens.
 

Mēslošana

Reklāma
Reklāma

Kopumā ozolam mēslošana nav nepieciešama, jo šis koks ir paredzēts Latvijas klimatiskajiem apstākļiem un tas patstāvīgi spēj izaugt. Ja tomēr vēlaties ozola saknes bagātināt ar kalciju, tad pie stumbra iespējams nokaisīt olu čaumalas.
 

Pasargāšana no meža zvēriem

Iestādot ozolu pļavā, tas noteikti jāpasargā no meža zvēriem un vēja. Nepieciešams uzlikt žogu tādā augstumā, kā ir pats stāds, lai dzīvnieki netiktu klāt mīkstajiem zariem. Tāpat kociņu vajadzētu arī atsiet pie trim mietiem, kas veido trijstūri, lai vējā nešūpojas.
 

Ko darīt ziemā?

Būtiskākais nosacījums aizvien vēl ir žogs. Ozolu nav nepieciešams īpaši apsegt, galvenais, lai saknes ir iesakņojušās, tad tas labi pārdzīvos aukstumu. 

 

Gaidīsim tevi un tavus mīļos šo sestdien (16. maijā) uz Mammamuntetiem.lv Bērnu universitātes organizētajām bezmaksas radošajām darbnīcām u/v "Stockmann". No plkst. 14.00 līdz 17.00 ikviens varēs iestādīt savas ģimenes spēka ozolu, kuru pēcāk izstādīt laukā, gatavot foto rāmīšus un kopīgi nofotografēties, kur bildi varēs saņemt uzreiz

Darbnīcām lūgums iepriekš pieteikties, rakstot - marta@mammam.lv