Zāļu tējas dzeršanas gudrības grūtniecības laikā

Tēja ir gan gards dzēriens, gan veselības uzlabošanas līdzeklis, bet dažreiz, nepareizi lietojot, var pat nopietni kaitēt. Par tējas dzeršanas gudrībām stāsta  Rīgas Dzemdību nama vecmāte Elita Šteinberga. 

Aveņu lapu tēju drīkst lietot,  sākot no 35. grūtniecības nedēļas, bet raspodiņu tikai no 37. grūtniecības nedēļas.

FOTO: Shutterstock.com

Aveņu lapu tēju drīkst lietot, sākot no 35. grūtniecības nedēļas, bet raspodiņu tikai no 37. grūtniecības nedēļas.

“Grūtniecības sākumā, nelabuma novēršanai, ieteicams dzert ingvera un kumelīšu tēju.  Savukārt aveņu lapu un raspodiņu tēja mazina dzemdību sāpes. Aveņu lapu tēju drīkst lietot,  sākot no 35. grūtniecības nedēļas, bet raspodiņu tikai no 37. grūtniecības nedēļas.  Sākumā  pietiks ar vienu krūzīti dienā, pakāpeniski palielinot daudzumu līdz ne vairāk kā divām krūzēm dienā, ” skaidroja Rīgas Dzemdību nama vecmāte Elita Šteinberga. 

 

Galvenais atcerēties, ka grūtniecības laikā tēju nedrīkst vārīt, bet gan tikai apliet, veidojot vieglu uzlējumu



 “Grūtniecības laikā noteikti nedrīkst dzert pelašķu, raudenes un kliņģerīšu tējas, bet par nātru tējas lietošanu jākonsultējas ar uzraugošo speciālistu. Šo augu tējas potenciāli var radīt spontānā aborta vai priekšlaicīgu dzemdību risku. Savukārt ieteicama būtu linsēklu tēja, kas palīdzēs aizcietējumu gadījumā. Galvenais atcerēties, ka grūtniecības laikā tēju nedrīkst vārīt, bet gan tikai apliet, veidojot vieglu uzlējumu,” uzsvēra E.Šteinberga, piebilstot, ka grūtniecēm jālieto pēc iespējas dažādas tējas, neaizraujoties ar vienas un tās pašas tējas ilgstošu lietošanu.
 

Reklāma
Reklāma

Ķimeņu un fenheļa tēja veicina laktāciju, aveņu lapu tēja mazina dzemdību sāpes, kumelīšu tēja  veicina māmiņu iekšējo mieru un labsajūtu.
 

Ārkārtīgi būtiski grūtniecības laikā uzņemt pietiekami daudz ūdens, jeb 6-10 krūzes dienā, papildinot šķidruma uzņemšanas daudzumu ar tējām. Organismam jāuzņem gan ūdens tīrā veidā, gan ūdens kā tēja ar tajā esošajām organismam nepieciešamajām vielām. Visveselīgākais Ph līmenis cilvēka asinīs ir 7,37 - 7,43, tādēļ ieteicams uzņemt ūdeni, kura sastāvā Ph līmenis ir virs 7,  atgādina uztura un fitnesa trenere Anda Radziņa.
 

 

Konsultēja arī “Apsara” tējas meistars Andris Purviņš

Saistītie raksti