Ģimenes stāsta, kā pavada laiku: Nav svarīgi, kur, galvenais, lai kopā!

Viens no iemesliem, kāpēc Latvijā cilvēki nejūtas pārāk laimīgi ģimenēs, ir fakts, ka ģimenes locekļi pavada kopā pārāk maz laika. Trūkst kopīgu hobiju un kopīgu izklaižu.

Kopā - laimīgāki

FOTO: Shutterstock.com

Kopā - laimīgāki

Viens no iemesliem, kāpēc Latvijā cilvēki nejūtas pārāk laimīgi ģimenēs, ir fakts, ka ģimenes locekļi pavada kopā pārāk maz laika. Trūkst kopīgu hobiju un kopīgu izklaižu, kas iepriecinātu katru ģimenes locekli.  Tātad arī kopīgu pozitīvu emociju un atmiņu. 32% aptaujāto ģimeņu atzīst, ka ģimenes attiecībām kaitē pārāk maz laika, kas pavadīts kopā, liecina  Amigo laimes indeksa pētījuma dati. 

Kopīgai laika pavadīšanai nevajag ne pārāk daudz naudas, ne arī speciāli plānotas brīvdienas. Ikdienā tās var būt pat ļoti vienkāršas lietas, kas nes prieku. Aptaujājot mūsu lasītājus par to, kā viņi vada kopīgas ģimenes brīvdienas, saņēmām dažādas idejas, kas var iedvesmot arī citus. 
 

Populārākie laika pavadīšanas veidi ir:

  • Kopīga došanās uz laukiem un  saimniekošana dārzā
  • Braukšana ar riteni, velo izbraucieni un braucieni ar laivām 
  • Ģimeniski gājieni uz kino, teātri vai kopīgi kinovakari mājās
  • Ģimenes svētku – dzimšanas dienu, tautas tradīciju un Latvijas svētku svinēšana
  • Latviešu ģimenes labprāt apceļo kaimiņvalstis – Igauniju un Lietuvu. Bet īsākās brīvdienās kopīgi apmeklē zooloģisko dārzu
  • Atklāj Latvijas mežu, pļavu un purvu pievilcību
  • Kopīga gatavošana un svētdienas pankūkas, pikniki, vēlās brokastis un kopīgas vakariņas
  • Lielveikalu apmeklēšana 
  • Galda spēles

     

“Ne vienmēr varam visi kopā savākties atšķirīgo darba grafiku dēļ, tādēļ pat došanās uz dārzu man kopā ar meitu un vecākiem ir īsts baudījums!  Bet mēs lieliski varam pavadīt laiku pat dodoties uz Rīgu, lai pastaigātu pa lielveikaliem.”

 

“Mūsu ģimene kopā dodas uz tēta futbola spēlēm. Mājās braucot parasti ir piestājam pabarot briežus un mežacūkas.” 

 

“Mēs kopā svinam svētkus, braucam ar riteņiem, vasarā atpūšamies pie jūras, jo esam no Liepājas. Bet vislabāk mums patīk apmeklēt kino.”

 

“Mūsu ģimene kopā apmeklē pilsētas svētkus, dažādus festivālus, izstādes, kopā braucam uz Zooloģisko un Botānisko dārzu.”

 

“Vislabākais ir tas, ka pēc garās darba nedēļas mēs beidzot esam kopā. Tad mēs ejam gan uz kādu komisku teātra izrādi, lai kārtīgi izsmietos,gan uz kino, gan uz kādu izstādi.”

 

“Divas reizes gadā obligāti visi sapulcējamies kopā. Esam ap 20 kopskaitā, bet skaits aug, jo nu jau bērniem arī ir otrās pusītes. Ir forši, ka esam tik daudz! Ikdienā mēs ar bērniem cenšamies pabūt kopā pie vakariņu galda un pārrunāt dienas gaitas.” 


 
“Cik vien iespējams brīvas dienās dodamies izbraucienā pa Kurzemi, bērniem parādām Kurzemes bākas, Ventspilī bijām Piedzīvojumu parkā, Kuldīgā izstaigājam skaistākas vietas, Saldū ir skaistas vietas, braucam arī Lietuvu apskatīt un šogad plānojam arī braukt uz Igauniju.” 


 
“Katras brīvdienas vienu dienu pavadām visi kopā, baudām vai nesteidzīgas pastaigas pa mežu un gar ezeru vai aizbraucam uz kādu teātri, izstādi, atrakciju. Nav svarīgi, kur būt, galvenais, ka kopā mamma, tētis un pa vidu mūsu 3.7 gadīgais mēļas dēliņš. To prieku viņa acīs, kad esam kopā, aprakstīt nevar. Tas dod spēku un enerģiju visai nākamajai nedēļai.” 

 

Reklāma
Reklāma

“Mūsu brīvdienas vienmēr sākas ar pankūkām, nu jau tās ir iemācījies patstāvīgi pagatavot arī mūsu sešgadīgais dēls. Pēc brokastīm mēs visa ģimene - mēs ar vīru un mūsu trīs atvasītes, dodamies kopīgi iepirkties.” 

 

“Mūsu ģimenē vislielākie svētki ir 18. novembrī. Tad vienmēr brauc arī vecvecāki un pārējie radi. Visu formējam sarkanā un baltā krāsā, klājam lielu galdu. Svinam ne tikai valsts jubileju, bet arī māsai dzimšanas diena ir 18. novembrī un tētim 19. novembrī.” 
 

“Pēdējā laika tradīcija - braukt ar riteņiem uz Dienvidu tiltu skatīties saulrietu” 
 

“Spēlējam galda spēles un ejam pastaigās pa parku, lasam arī pasakas katru vakaru, jaunākais dēls izvēlas grāmatu!” 
 

“Vasarā sēņošana, rudenī talkas laukos dārzā, ziemā sniega tīrīšana un sniegavīru celšana. Pavasarī ejam uz mežu klausīties pavasari.”
 

“Ziemassvētkos dodamies uz mežu pēc egles un dāvanu maisa, rudeņos iepazīstam purva takas, vasarā braucam ar laivām. Bet ikdienā kopā noskatāmies kādu mutleni vai uzspēlējam kārtis vai domino ar bērniem.”