Prakstiski padomi, kā par parūpēties arī par TV un monitora tīrību

Šajā nedēļas nogalē ikviens tiek aicināts piedalīties apkārtējās vides sakopšanā. Ja brīvdienās plānots pievērsties kārtības un tīrības ieviešanai arī savā mājoklī, tad vērts iepazīties ar padomiem datoru un televizoru ekrānu saudzīgai kopšanai.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Drošība – pirmajā vietā
Lai nekaitētu ierīcei un izvairītos no skārienjūtīgo ekrānu pogu saspaidīšanas, pirms tīrīšanas tā ir jāizslēdz. Melns ekrāns ļaus ne tikai vieglāk saskatīt netīrumus, bet arī samazinās iespēju, ka mitrums no tīrīšanas līdzekļiem radīs ierīces bojājumus.

 

Pareizo tīrīšanas drānu izvēle
Saudzīgākais veids, kā notīrīt monitora un televizora ekrānu, ir ar sausu, mīkstu, bezplūksnu drānu. Papīra dvieļi un sūkļi, kas citkārt var likties ļoti piemēroti, ekrānu var saskrāpēt un bojāt tā virsējo pārklājumu.


Ekrāns nav spogulis
Tīrīšanas brīdī televizors vai datora monitors jāpietur tā, lai pirksti neskar ekrānu, kā arī tīrīšana jāveic ar maigu un vienā virzienā slaukošu kustību. Princips, ko pielieto spoguļu un logu tīrīšanai, nav attiecināms uz ierīču ekrānu slaucīšanu, tāpēc, ja uz tā ir kāds grūtāk notīrāms traips, nekādā gadījumā nedrīkst to izteikti berzēt, jo papildu spiediens ekrānu var sabojāt.
 

Instrukcija tīrīšanas līdzekļa lietošanā
Ar sausu drāniņu ne vienmēr var parūpēties par pirkstu nospiedumu atstāto pēdu noslaucīšanu. Šādā gadījumā jāizmanto speciālais datoru vai televizoru ekrānu tīrīšanas līdzeklis, kas nopērkams sadzīves tehnikas un elektronikas veikalos. Ierīču lietošanas instrukcijās vienmēr ir norādīts, kādi būtu piemērotāki speciālie tīrīšanas līdzekļi, tomēr pirms to lietošanas ekrānus ieteicams vispirms maigi noslaucīt ar sausu lupatiņu, lai izvairītos no ekrāna vai monitora saskrāpēšanas.
 

Svarīgi atcerēties, ka šķidrumu nedrīkst smidzināt tieši uz ekrāna. Tā vietā ar nelielu daudzumu tīrāmā līdzekļa jāsamitrina mīksta drāniņa un, nepiemērojot spēku, jānotīra ekrāns. Katru reizi, kad nepieciešams atkārtot tīrīšanas procesu, jāizmanto tīrs drānas gabaliņš.
 

Jaunas tehnoloģijas – pārbaudītas tīrīšanas metodes
Kaut arī pāris desmitu gadu laikā ekrāni ir strauji attīstījušies, par vissaudzīgāko to kopšanas līdzekli tik un tā tiek uzskatīta sausa drāna. Mūsdienu televizoriem turklāt nereti ir jāparūpējas ne tikai par tā ekrānu, bet arī korpusa aizmuguri, kas izveidota vizuāli pievilcīga, piemēram, jaunā Samsung SUHD televizora īpašais viļņainās tekstūras aizmugures korpuss ļauj to novietot arī istabas vidū. Korpusa aizmugures tīrīšanai nederēs mājsaimniecībā izmantojamie tīrīšanas līdzekļi, to vislabāk noslaucīt ar sausu drānu.


Tautas tīrīšanas metodēm – nē
Monitoru un televizoru ekrānu tīrīšana, izmantojot atšķaidītu etiķa šķīdumu, ziepjūdeni, stiklu tīrītāju vai citu tautas metodi, nav ieteicama, jo tas var ekrānu sabojāt. Tāpat arī ražotāji neiesaka izmantot līdzekļus, kuru sastāvā ir amonjaks, spirts, metilhlorīds, vasks, acetons, benzols, kā arī dažādus pesticīdus, gaisa atsvaidzinātājus un smērvielas.

Reklāma
Reklāma

 

Padomus palīdzēja sagatavot Samsung