Skaisti zied, labi ražo. Dārzkopju iecienīti dārzaugi šopavasar

Iestājoties siltākam laikam, sarosās ikviens, kam dārza darbi nav vienaldzīgi. Kādi ir dārza mīļu iecienītākie augi šajā pavasarī? Lūk, pieci populārākie produkti, tostarp gan skaisti ziedi, gan augi, kas nes ražu.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

 


Nokarenās zemenes ‘Bakker's Kingsize’

Ātri augoša zemeņu šķirne sniegs  zemeņu ražu no vasaras līdz pat rudenim. Šo augu ar lielajām ogām var audzēt ne tikai dārzā, bet arī prāvā puķu podā uz balkona vai verandā. Agronome Ilze Žola, stāsta, ka ‘Bakker’s Kingsize’ izceļas ar ogu lielumu un skaistumu. Ļoti svarīgi ir zemenes neiekaltēt, tāpēc, ja tās aug podā, karstā vasarā jāaplaista katru dienu. Pārziemināt šo augu var vēsā telpā vai arī vasaras beigās izstādīt dārzā un ziemā labi nosegt. Pavairot var ar jauniem stādiņiem, kas attīstās uz zemeņu stīgām.

 


 

Lilija ‘Matrix’
Šo augu īpašu padara tā dažādo krāsu ziedi. Lilija sasniedz 40 centimetru augstumu, tāpēc tā ir lieliski piemērota audzēšanai puķu podā, uz balkona vai terases. Lilijas salīdzinoši labi panes aukstumu, tāpēc tās var stādīt arī dārzā. Lilija ‘Matrix’ var kļūt par papildinājumu Latvijas liliju audzētāju kolekcijās kā podos audzējama Āzijas grupas šķirne.


Dālija ‘Mammoth’
Šī puķe ar milzu ziediem mīl sauli un priecē acis līdz pat pirmajām salnām. Pirms ziemas iestāšanās dāliju gumi ir jāizrok un jāpasargā no aukstuma, bet pavasarī tos var atkal stādīt. 


Kartupeļi ‘Mona Lisa’
Šai agrīnajai kartupeļu šķirnei ir ovāli bumbuļi, kuru izmērs sasniedz 3,5 centimetrus. Kartupeļi ‘Mona Lisa’ vasarā labi var noderēt zupām un salātiem, jo tie vārīšanas procesā neizšķīst. Šīs īpašības dēļ šķirne ir iekarojusi audzētāju sirdis.

 

Ģimenes plūme ‘Prunus domestica’
Ir pieejamas divas šķirnes – ‘Bleue de Belgique’ jeb Beļģijas zilā ar lillā mizu un dzeltenu mīkstumu un ‘Reine Claude d’Oullins’ jeb ‘Ulena Renklode’ ar dzeltenu mizu un izteiktāku garšu. Šīs šķirnes viena otru apputeksnē, un augļi nogatavojas augustā un septembrī. Abas šķirnes pieder pie mājas plūmju ‘Prunus domestica’ sugas, kas jau devusi daudzas izcilas plūmju šķirnes, piemetina Ilze Žola.


 

Reklāma
Reklāma


 

 

 

 

 

 

Populārāko augu saraksts ir balstīts uz „Bakker” pārdošanas datiem