Gudrības par atslaukta mammas piena uzglabāšanu

Kā pareizi uzglabāt atslauktu pienu? Cik ilgi to drīkst uzglabāt? Vai slaukumus drīkst jaukt kopā? Ja mazais nenotiesā visu pienu, vai to drīkst turpināt dot pēc kādas stundas?
Gudrības par atslaukta mammas piena uzglabāšanu

FOTO: Shutterstock.com

Uz jauno māmiņu bieži uzdotiem jautājumiem žurnālam "Mammām un Tētiem. Zīdainis" atbild zīdīšanas konsultante Sandra Lase. 

 

Īsa instrukcija, kā uzglabāt atslauktu pienu

Ja plāno izmantot pienu tuvākajā laikā:
1) atslaukts piens saglabājas istabas temperatūrā (23–25 grādos) 4 stundas, tāpēc, ja plāno mazuli barot tuvākajās stundās, pienu likt ledusskapī nav nepieciešams. Pienu, kas uzglabāts istabas temperatūrā, var arī nesildīt;
2) pirms pienu dot mazajam, to vajag izmaisīt. 

 

 

Ja plāno pienu izmantot tuvākajā nedēļā:

  1. pienu var uzglabāt ledusskapī (+2 līdz +4 grādos). Atvēsinot pienu ledusskapī, mazāk tiek iznīcinātas lietderīgās vielas, no kurām piens sastāv, nekā uzglabājot to saldētavā;
  2. pienu labāk ievietot ledusskapī pēc iespējas dziļāk, lai, atverot ladusskapja durvis, piena temperatūras maiņa būtu minimāla;
  3. pirms izmantošanas pienu nepieciešams uzsildīt siltā ūdenī (optimāli 36–37 grādi), tādējādi tiek saglabāts pēc iespējas vairāk fermentu un vielu, kas nepieciešamas mazuļa imunitātes veidošanai.

     

Ja plāno izmantot pienu pēc vairāk nekā nedēļas (uzglabāšana saldēšanas kamerā):

  1. uz iepakojuma uzlīmē atslaukšanas datumu;
  2. novieto porciju atslauktā piena ledusskapī (+2...+4 grādos) līdz pilnīgai atdzišanai;
  3. sakārto saldētavu! Svaigākās atslauktā piena porcijas ievieto saldētavas aizmugurē, lai tad, kad tev vajadzēs atrast pienu ar visīsāko derīguma termiņu, tu to varētu izdarīt;
  4. dienas laikā atslaukto pienu sasaldēšanai var jaukt kopā.
     

Piena atkausēšana:

Reklāma
Reklāma

Ievieto sasaldētu pienu ledusskapī, līdz piens pilnībā atkusis, vai atkausē pienu ūdens peldē, kuras temperatūra nav augstāka par +36,6 grādiem.


Nedrīkst!

  • Sildīt pienu uz plīts. Tā tiek iznīcinātas visas labās vielas, kuras atrodas pienā.
  • Uzsildīt pienu mikroviļņu krāsnī. Mikroviļņos aiziet bojā daudzas piena labās īpašības, un pienā var veidoties tās sauktās „karstās zonas”, kas var saglabāties arī pēc piena izmaisīšanas.
  • Atkārtoti atkausēt un sasaldēt pienu.
  • Izmantot pienu, ja tam ir parādījusies izteikta skābuma smaka. Tajā pašā laikā piena krāsas un smaržas izmaiņas ne vienmēr nozīmē, ka tas ir slikts, – vienkārši iedarbojas pienā esošie fermenti (piens smaržo „pēc ziepēm”). 
     

Ko darīt, ja pienam ir ziepju smarža?

Vairums bērnu nekā nereaģē uz piena piegaršas vai smaržas izmaiņām. Šādos gadījumos nekas nav jādara. Tomēr ir arī mazuļi, kas atsakās dzert atkausētu pienu, tāpēc pirms piena sasaldēšanas to var pasterizēt:
1) uzsildi pienu līdz 62,5–63 grādiem, līdz pirmajiem piena burbulīšiem ap katliņa malu;
2) ātri atdzesē;
3) sasaldē atbilstoši instrukcijai.
 

Lai neveidotos pārāk daudz piena

Dažkārt māmiņas izvairās veidot piena rezerves, jo baidās, ka ieslēgsies režīms – jo vairāk piena tiek prasīts, jo vairāk tā rodas. Te var noderēt padoms – pienu vajadzētu atslaukt pēc iespējas ar tādiem intervāliem, kā bērns tiktu zīdīts ar krūti. 
 

Ja māmiņai no mazuļa ir jābūt prom ilgāk par četrām stundām, šajā laikā svarīgi atslaukt pienu, lai neveicinātu pienvadu nosprostošanos un mastīta rašanos.

 

Ja atslaukšana šķiet pārāk sarežģīts un neparocīgs process, tā vietā, lai atteiktos no bērna zīdīšanas, ieteicams pārdomāt – varbūt ir iespēja, ka bērniņš tiek pievests pie mammas, nevis mamma dodas uz mājām pie mazulīša. 

Barojot zīdaini ar atslauktu pienu, viņš jātur cieši sev klāt, jo bērns ir pieradis pie cieša kontakta ar mammu.

Saistītie raksti