Pieci fakti par orgasmu un seksa rotaļām grūtniecības laikā

Vai orgasms grūtniecības laikā var būt bīstams un kādas seksa rotaļas drīkst atļauties sievietes gaidību laikā, stāsta ginekoloģe endokrinoloģe Eva Barkāne. 

Grūtniecības laikā, kad dzemdes muskulatūra ir iestiepta, orgasma viļņus izjūt spēcīgāk.

FOTO: Shutterstock.com

Grūtniecības laikā, kad dzemdes muskulatūra ir iestiepta, orgasma viļņus izjūt spēcīgāk.

Grūtniecībā seksualitāte katrai sievietei ir tieši tāda, kāda tā viņai ir no dabas dota. Vienai bez izmaiņām, otrai kļūst daudz izteiktāka, bet citai libido samazinās. Visi varianti ir dabiski.  Dažreiz sieviete ir nobažījusies, ka intensīvās sajūtas orgasma laikā var kaitēt bērniņam. Vai tā patiešām ir?

 

Orgasms neapdraud normāli noritošu grūtniecību

Nav nozīmes, kādā veidā orgasms tiek sasniegts: ar partnera palīdzību vai masturbējot, tas ir drošs. Augsta riska grūtniecībā (placentas priekšguļa, draudoša grūtniecības pārtraukšanās) rekomendējams no orgasma izvairīties.


Orgasms grūtniecības laikā var radīt labākas sajūtas nekā pirms tās

Palielinātā asinsrite dzemdē un dzimumorgānos var pastiprināt sajūtas orgasma laikā. Liela nozīme ir hormonam oksitocīnam, kas pieaug ar katru grūtniecības mēnesi. Daudzas sievietes novēro spēcīgākus orgasmus, arī barojot bērniņu.


Lasi arī: Intīmi! Sekss grūtniecības laikā un iespējamie riski, ar kuriem jārēķinās 

 

Orgasma laikā vēdera forma var mainīties

Dzemdes un vēdera muskuļu kontrakcijas laikā muskuļu un to fasciju (saistaudu plēves muskuļiem) saspringuma rezultātā vēdera vidū var iezīmēties tāds kā „trīsstūris”, kas ir normāli un nav bīstami. Tas parasti ātri izzūd, un dzemdes un vēdera muskulatūra atkal normalizējas.


Neliels hipertonuss dzemdē tūlīt pēc orgasma ir normāli

Dzemdei rodas viļņi jeb kontrakcijas orgasma laikā un īsi pēc tā. Iespējams, ne vienmēr sieviete tās izjūt, bet tie ir, un tas ir normāli. Grūtniecības laikā, kad dzemdes muskulatūra ir iestiepta, orgasma viļņus izjūt spēcīgāk. To intensitāte katru reizi var atšķirties. Ja dzemdes tonuss nepāriet stundas laikā pēc orgasma, par to noteikti jārunā ar ārstu. 


Grūtniecība var izmainīt spēju sasniegt orgasmu 

Reklāma
Reklāma

Galvenais nosacījums, lai rastos uzbudinājums: dzimumorgāniem jābūt labi apasiņotiem. Tāpēc, no fizioloģiskā viedokļa raugoties, grūtnieces visu laiku ir „vieglā uzbudinājuma gatavībā” un tām nevajadzētu būt problēmām ar libido. Tomēr nav iemesla satraukumam, ja tas tā nav. Grūtniecībā visi varianti ir uzskatāmi par „normāliem”. Reizēm, pieaugot grūtniecības laikam, dzemdei maksimāli izstiepjoties, zūd dabīgie dzemdes orgasma viļņi un orgasms vairs nedod patiesu atslābumu, bet saglabājas kā „saspringuma sajūta vēderā”. Tad no intīmām attiecībām būtu vēlams atteikties.


Daži intīmi jautājumi:

 

Vai grūtniecības laikā drīkst izmantot vibratoru? 
Jā, ja vien ir ievērotas visas higiēnas normas un tas nav pārlieku liels (lielāks par vīrieša dzimumlocekli, pie kura sieviete jau ir pieradusi). Taču šajā periodā nevajadzētu izmēģināt neko, kas nav iepriekš darīts. 


Vai grūtniecības laikā atļauts anālais sekss? 
Labāk, nē. Jārēķinās, ka liela daļa grūtnieču saskaras ar nepatīkamu problēmu – hemoroīdiem. Anālais sekss var izraisīt asiņošanu vai hemoroīdu iekaisumu. Tāpat ļoti stingri jāseko higiēnai, nedaudz pavērtajā makstī zarnu nūjiņas var iekļūt īpaši viegli. 

 

Vai drīkst nodarboties ar seksu, ja sākušās dzemdības?
Intīmā tuvība ir iespējama, kamēr augļa ūdens pūslis nav pārplīsis. Dzimumattiecības pēc tā plīsuma var palielināt infekcijas risku un noteikti nav rekomendējamas.

 

Žurnāls "Mammām un Tētiem" iznāk 4 reizes gadā, un to bez maksas topošie un jaunie vecāki var saņemt pie ārstiem un dzemdību namos visā Latvijā. Tāpat šo žurnālu bez maksas vari lasīt Mammamuntetiem.lv sadaļā Mūsu izdevumi. Žurnāla izdevējs ir portāls Mammamuntetiem.lv un nodibinājums "Fonds Mammām un Tētiem".

 

Saistītie raksti