Intīmi! Sekss grūtniecības laikā un iespējamie riski, ar kuriem jārēķinās

Par sievietes ķermeņa izmaiņām, mīlēšanos un labsajūtu gaidību laikā stāsta ginekoloģe endokrinoloģe Eva Barkāne. 

Šajā periodā izmainās garšas un ožas sajūtas, arī emocijas ir svārstīgas. Tās ir viļņveidīgas – te augšā, te lejā. Tas attiecas arī uz seksuālo dzīvi.

FOTO: Shutterstock.com

Šajā periodā izmainās garšas un ožas sajūtas, arī emocijas ir svārstīgas. Tās ir viļņveidīgas – te augšā, te lejā. Tas attiecas arī uz seksuālo dzīvi.

Grūtniecības laikā dienu pa dienai topošā māmiņa var sajust, kā pārvēršas viņas ķermenis. Tas tiešām pamatīgi mainās! Organisms tiek pakārtots dzemdē augošā mazuļa vajadzībām, par ko liecina briestošais vēderiņš. Šajā periodā izmainās garšas un ožas sajūtas, arī emocijas ir svārstīgas. Tās ir viļņveidīgas – te augšā, te lejā. Tas attiecas arī uz seksuālo dzīvi.

Dažādos grūtniecības periodos kaisle un seksuālā labsajūta mainās, un tas ir tikai normāli. Šis ir laiks, kad lieki domāt: vajadzētu būt tā, bet man tā nav. Jo grūtniecībā seksualitāte katrai sievietei ir tieši tāda, kāda tā viņai ir no dabas dota. Vienai bez izmaiņām, otrai kļūst daudz izteiktāka, bet citai libido samazinās. Visi varianti ir dabiski. Grūtniecības periodā topošajai māmiņai pieskārieni, glāsti, mīļi vārdi un citāda ķermeniskā tuvība ar mīļoto vīrieti ir nepieciešama vairāk nekā jelkad. Ja ķermeņa glāsti abiem rada vēlēšanos „iet tālāk”, tad kāpēc gan ne? Ir tikai jāievēro viens nosacījums – abiem partneriem ir  jābūt informētiem par izmaiņām sievietes organismā un tās jāpieņem ar sapratni.
 

Ķermeņa izmaiņas grūtniecībā

Vēdera augšana ir tikai viena no pārmaiņām – redzamākajām. Gaidot bērnu, mainās arī citas sievietes ķermeņa daļas. Pakāpeniski asinīs pieaug estrogēna un progesterona līmenis, vairākas reizes palielinās cirkulējošo asiņu tilpums. Aug dzemde, palielinās un piebriest krūtis, piebriest ārējie dzimumorgāni (kaunuma lūpas). Āda dzimumorgānu rajonā un ap krūšu galiem var kļūt tumšāka. Sekss grūtniecības laikā uzlabo asinsriti mazajā iegurnī, samazina muskuļu spriedzi, tonizē iekšējos muskuļus, kas būs noderīgi dzemdībās. 

 


Vizuāli mainās sievietes dzimumorgāni.

Iespējams, šis fakts dažas topošās māmiņas var mulsināt, bet nevajag baidīties – vīriešiem tas lielākoties šķiet ļoti uzbudinoši. Proti, ārējie dzimumorgāni un kaunuma lūpas kļūst lielākas un piebriedušākas, iespējams pat, arī tumšākas. Izskaidrojums tam ir tāds, ka grūtniecības laikā par 40%  pieaug asins apgāde gan iekšējos, gan ārējos dzimumorgānos. Apasiņošana vajadzīga mazuļa augšanai, bet tas atstāj sekas arī uz pārējiem orgāniem. Apasiņošana uzlabo arī jutību, un tas nozīmē, ka liela daļa sieviešu kļūst „gribošākas”.
 

Vairāk izdalījumu. 

Pieaugot hormonu līmenim un dzimumorgānu apasiņošanai, arī maksts sekrēts izdalās vairāk. Lielākai daļai sieviešu pastiprinās maksts jutība. Tas parasti apmierina abus partnerus, jo seksuālās sajūtas kļūst izteiktākas. 


Lasi arī: Pieci fakti par orgasmu un seksa rotaļām grūtniecības laikā 
 

 

Grūtniecības laikā pastiprināti izdalās hormons relaksīns. 

Angļu valodā relax nozīmē ‘atslābt’. Daba ar šā hormona palīdzību atslābina iegurņa kaulu saites un muskuļus, kas organismam palīdz gatavoties dzemdībām. Relaksīns atslābina arī maksts muskulatūru, tāpēc nereti gan sieviete, gan viņas partneris ievēro, ka maksts izmēri mainās, it kā paplašinās.
 

Vagīnas izmaiņas. 

No fizioloģijas viedokļa sievietes vagīna ir unikāls dabas izgudrojums. Tā atgādina „gofrētu caurulīti”, kas var palielināties un samazināties atkarībā no vajadzības. Maksts piemērojas gan partnera dzimumlocekļa lielumam, gan bērna galviņas izmēram dzemdību laikā. 

 

Grūtniecības periodā topošajai māmiņai pieskārieni, glāsti, mīļi vārdi un citāda ķermeniskā tuvība ar mīļoto vīrieti ir nepieciešama vairāk nekā jelkad.

 


Un vēl ir svarīgi atcerēties, ka maksts uzbudinājuma stāvoklī var palielināties līdz pat divām reizēm. Tas ir tik dabiski, cik dabiski vien var būt, jo mīloša sieviete „atveras” savam vīrietim. Ja viņa tam uzticas un atdodas pilnībā, daba nav paredzējusi nekādu pretestību un sasprindzinājumu, tikai pilnīgu atdošanos intīmai tuvībai. Grūtniecības laikā vīriešiem būtu jāsamazina savs egoisms un priekšstati par „ideālu seksa partneri ar panteras lokanību un šauru maksti” jeb „vairs nav, kā man gribētos”, bet gan vairāk kā jelkad jāmīl sava sieviete tāda, kāda tā ir – visā tikai viņai piemītošajā skaistumā.
 

Mazulis ir drošībā! 

Dažreiz vīrieti uztrauc, ka ar dzimumlocekli viņš varētu traumēt gaidāmo mazuli. Šādām bažām nav nekāda pamata, ja ir zināma sievietes fizioloģija. Loceklis netiek līdz mazulim, jo to sargā gan dzemdes kakls, kas grūtniecības laikā ir vidēji 4 cm garš un slēgts, gan augļūdens pūslis, kurā bērns peld. 
 

Reklāma
Reklāma

Krūšu gali kļūst tumšāki, lielāki un jutīgāki.

Pārim der zināt, ka krūšu galu stimulēšana veicina oksitocīna izdali smadzenēs. Tas ir hormons, kas rada seksuālo baudu, veicina emocionālo saiti starp mīlētājiem un var rosināt arī nelielas dzemdes kontrakcijas. Normāli noritošas grūtniecības gadījumā tas nerada nekādus draudus. Augsta riska grūtniecības laikā krūšu glāstīšana ir atļauta, ja nerada sievietei nepatīkamas sajūtas dzemdes rajonā. 
 

Vēlme pēc tuvības mainās atkarībā no grūtniecības laika

Vēlme pēc intīmām attiecībām katrai sievietei un katrā gaidību posmā var būt ļoti atšķirīga. Daudzi pāri atzīmē, ka tuvība šajā laikā iegūst „citas, vēl nebijušas krāsas” un stiprina attiecības. Interesanti, ka vīriešu dzimtes auglis pēc 8. grūtniecības nedēļas mātes organismā var sākt izdalīt testosteronu, kas ir četras reizes augstākā līmenī nekā maziem zēniem pēc piedzimšanas. Augstais testosterona līmenis var veicināt libido, līdz ar to sievietei vēlme pēc seksa var būt biežāka, šajā periodā pat var piedzīvot vairākus orgasmus pēc kārtas.

 

Sekss grūtniecības periodā uzlabo asinsriti mazajā iegurnī, samazina muskuļu spriedzi, tonizē iekšējos muskuļus, kas būs noderīgi dzemdībās. 

 

Sieviete seksu negrib. Kāpēc tā?

„Bieži vien pie manis konsultācijā padomu prasa vīrieši, kas nesaprot, kāpēc agrāk seksuālā sieva pēkšņi grūtniecības laikā vairs negrib mīlēties. Šiem pāriem parasti atgādinu, kāpēc vispār vīrietis un sieviete dara „to”, ko mēs saucam par intīmo tuvību, seksu, dzimumaktu. No dabas viedokļa raugoties, tas ir process, kurā vīrietis nodod sievietei savu ģenētisko materiālu, lai rastos jauna dzīvība un nākamām paaudzēm pārmantotos viņa gēni. Kad olšūna ir apaugļota un mazulis aug dzemdē, no dabas viedokļa, turpmākam kontaktam vairs nav nozīmes, jo „misija ir izpildīta”. Dabā ir maz dzīvu radību, kas, tāpat kā cilvēki, turpina mīlēties arī pēc apaugļošanās. Protams, mēs nedzīvojam alu laikmetā un mūsdienās tuvība ir viens no galvenajiem (ja ne pats galvenais) fiziskas un emocionālas baudas avots, bez kura nevaram savu dzīvi iedomāties. Tāpēc var teikt, ka gaidību laikā ir dabiski gribēt seksu un tikpat dabiski un normāli ir to negribēt,” skaidro ārste. 


Pirmajā trimestrī lielākā daļa sieviešu seksu nevēlas. Ir slikta dūša, miegainums un nogurums. Sievietei jāmācās sadzīvot ar vētrainajām fizioloģiskajām izmaiņām organismā, un sekss ir pēdējais, par ko šādā situācijā gribas domāt.

Otrais trimestris ir labākais laiks pāra seksuālās dzīves pilnveidošanai. Sieviete burtiski uzplaukst – nelabumi ir pārgājuši, vēders vēl nav liels un neērts, bet hormonālās izmaiņas uzlabojušas mazā iegurņa orgānu apasiņošanu. Seksuālās vēlmes un sajūtas uzlabojas. Tām sievietēm, kurām grūtniecības ietekmē palielinās vīrišķo hormonu androgēnu līmenis, libido var pieaugt.

Trešajā grūtniecības trimestrī libido atkal var samazināties, jo vēders kļuvis milzīgs un smagnējs. Tajā pašā laikā nekādu objektīvu iemeslu liegt sev tuvību arī pēdējos grūtniecības mēnešos nav. Visu nosaka pāra attiecības un vēlmes. 
 

Pozas izvēle

Ja grūtniecība norit normāli, tad īpašu padomu, kā mīlēties, nav. Pāris atrod pozas, kas pašiem ir ērtākās (piemēram, sēžot, no sāniem u.tml.). Ginekoloģe gan iesaka šajā īpašajā laikā izvēlēties tās pozas, kas sievietei ir patīkamas un kuru laikā vīrieša loceklis neieslīd pārāk dziļi makstī un neizraisa sāpīgas sajūtas. Šajā laikā nerekomendē pozas, kurā sieviete guļ uz muguras.


Sekss paaugstināta riska grūtniecībā 

Pavisam cits stāsts par seksu ir tad, ja sievietei ir tā sauktā paaugstināta riska grūtniecība. Atkarībā no problēmas ginekologs var ieteikt atturēties no intīmām attiecībām dažas nedēļas vai pat visu gaidību laiku.
Līdz 12. grūtniecības nedēļai izplatītākie iemesli ir retroplacentāras hematomas, kas ir asins izplūdums starp placentu un dzemdes sienu. Sekss, kas beidzas ar orgasmu, izraisa kaut nelielas, tomēr dzemdes kontrakcijas, kā rezultātā asinsizplūdums var palielināties un sākties asiņošana no dzimumceļiem.

Paaugstināts dzemdes tonuss vai jebkurš diskomforts vēdera lejasdaļā grūtniecības pirmajos mēnešos var būt par iemeslu ieteikumam atturēties no mīlēšanās priekiem līdz brīdim, kad sieviete jutīsies labāk.


Gaidību otrajā trimestrī galvenie augsta riska grūtniecības iemesli ir dzemdes kakla nepietiekamība, placentas daļēja vai pilna priekšguļa, kad tā pilnībā nosedz dzemdes kaklu no iekšpuses, – šie iemesli ir pietiekami nopietni, lai no seksa (un orgasma!) atteiktos līdz pat dzemdību brīdim.


Paaugstināta riska grūtniecēm vienmēr vēlams izrunāties ar savu ārstu par visiem „par” un „pret” sakarā ar šo intīmo tēmu.


Vai sekss var izraisīt dzemdības?

Tam nav pierādījumu, ka sekss normāli noritošā grūtniecībā var veicināt priekšlaicīgu dzemdību darbību. Ja grūtniecība ir iznēsāta un radību laiks ir klāt, nereti mediķi tieši iesaka seksu kā vienu no dzemdību procesa veicinātājiem. Prakse pierāda, ka ne vienmēr ar to pietiek, lai sāktos dzemdības, tomēr savs racionālais kodols šīm rekomendācijām ir –   Orgasma viļņi var ierosināt īstās dzemdes kontrakcijas augsta riska grūtniecībā". 

Te jāpiebilst, ka izdalītais oksitocīna apjoms ir atšķirīgs dažādos grūtniecības periodos. Tas ir daudzreiz lielāks 38.–40. grūtniecības nedēļā nekā sākumposmā. Tāpēc gaidību vidū izdalītā oksitocīna daudzums nevar izsaukt priekšlaicīgas dzemdības, bet ap 40. nedēļu, kad mazulis jau gatavs nākšanai pasaulē, var.
Spermas sastāvā esošie prostaglandīni var mīkstināt dzemdes kaklu, veicināt tā saīsināšanos un atvēršanos. Ap dzemdību laiku arī krūšu galu stimulācija var izsaukt dzemdes kontrakcijas un dzemdību sākšanos.
 

 

Lasi arī šeit: "Pieci fakti par orgasmu un seksa rotaļām grūtniecības laikā"