Kā pareizi zīdainim apmazgāt dupsi. Fotopamācība

Kā turēt mazuli, apmazgājot viņam dupsi, ir jāzina ne tikai mammai un tētim, bet arī citiem pieaugušajiem, kam uzticat aprūpēt savu atvasi! Konsultē fizioterapeite Zane Paiča. 

Lai  urīnceļos neiekļūtu infekcija, meitenītes un puisīša mazgāšanas pozas būtiski atšķiras. 
(Foto: Aigars Hibneris)

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Lai urīnceļos neiekļūtu infekcija, meitenītes un puisīša mazgāšanas pozas būtiski atšķiras. (Foto: Aigars Hibneris)

Viens no faktoriem, kas ietekmē mazuļa mieru, ir pilnas autiņbiksītes. Ne tikai laicīga autiņbiksīšu nomaiņa, bet arī bērna pareiza turēšana mazgāšanas laikā ir būtisks aspekts zīdaiņa  labsajūtai. 
 

Meitenītes un puisīša mazgāšanas pozas būtiski atšķiras. Tas ir higiēnas apsvērumu dēļ, lai  urīnceļos neiekļūtu infekcija. Meitenēm urīnceļi ir īsāki nekā puišiem, un viņām ir lielāka iespēja  inficēties. Mazgāšanas procesā uzmanība jāpievērš ne tikai pozai, kurā turēt mazuli, bet arī ūdens  tecēšanas virzienam. 

 

Meitenītes apmazgāšana 

 

Bērna muguru un galvu stabili atbalsti uz vienas rokas un ar plaukstu aptver ārējo kāju. Pievērs uzmanību, lai ūdens strūkla plūstu no vēdera uz dibena pusi.  

 

Tāpat svarīgi zināt, ka jāapmazgā tikai dzimumorgānu ārpuse. 

 

Puisīša apmazgāšana

Reklāma
Reklāma

 

Bērnu uz rokas atbalsti ar vēderu uz leju, ar plaukstu aptverot ārējo  kāju. Pievērs uzmanību ūdens strūklai, lai tā plūst no muguras uz leju pāri dupsim. 

 

Ņem vērā! 

Lai apmazgātu bērnu, ne vienmēr ir vajadzīgas ziepes – vislabāk to darīt tikai ar tekošu siltu ūdeni. Gadījumos, kad mazuļa dupsis ir apsārtis, var izmantot arī bērnu ziepes, lai iekaisums neattīstītos, jo citu veidu ziepes sausina ādu.

 

Autore: Laura Leite

 

Žurnāls "Mammām un Tētiem" iznāk 4 reizes gadā, un to bez maksas topošie un jaunie vecāki var saņemt pie ārstiem un dzemdību namos visā Latvijā. Tāpat šo žurnālu bez maksas vari lasīt Mammamuntetiem.lv sadaļā Mūsu izdevumi. Žurnāla izdevējs ir portāls Mammamuntetiem.lv un nodibinājums "Fonds Mammām un Tētiem".

Saistītie raksti