Kā pareizi mērīt bazālo temperatūru

Bazālo temperatūru mēra, lai uzzinātu, kad notiek ovulācija. Lai gūtu pareizu priekšstatu par savām auglīgajām dienām, temperatūru ir jāmēra vismaz pāris mēnešus.

FOTO: Shutterstock.com

Temperatūru ir jāmēra vienmēr vienā un tajā pašā laikā. Un neaizmirstiet pierakstīt datus. Ņemiet vērā, ka temperatūras paaugstināšanās un pazemināšanās ir tikai pa 0,2-0,5 grādiem, negaidiet, ka temperatūra pacelsies līdz 39 grādiem.
 

Bazālo ķermeņa temperatūru mēra organisma dabiskajās atverēs (makstī, taisnajā zarnā, zem mēles) agri no rīta, uzreiz pēc pamošanās un vēl pirms celšanās no gultas. Termometrs jānokrata pirms gultā iešanas, lai no rīta to varētu tik ielikt. Jāmēr ir vienā un tajā pašā vietā, to nedrīkst mainīt, jo tad rādījumi var atšķirties.
 

Labāk mērīt pirms kustēšanās un pat pirms runāšanas. Ja atzīmē savu temperatūru katru dienu un uzzīmē līkni, viss izskatās daudz saprotamāk un vienkāršāk. Sāk mērīt no pirmās dienas, kad iestājās mēnešreizes. Ovulācija notiek parasti 14 dienas pirms nākamajām mēnešreizēm.

Piemērs 28 dienu ciklam: Temperatūra apmēram pirmās 10-12 dienas ir normāla, bet tieši pirms ovulācijas temperatūra mazliet nokrītās. Šis ir īstais laiks kad jāmīlējās, jo tas ir auglīgākais laiks. Ovulācija iestāsies pēc temperatūras nokrišanas apmēram 24 - 48 stundās un tad temperatūra pacelsies atkal. Tad ir par vēlu mīlēties. Tātad - jāmīlās pirms iestājās ovulācija, kad ievēro mazu nokrišanos temperatūrā.

Parasti iesaka mīlēties 4 dienas pirms iestājās ovulācija un 24 stundas pēc, lai paaugstinātu apaugļošanas iespējamību. Ja sieviete paliek stāvoklī, viņas temperatūra tā arī paliks paaugstināta cikla beigās. Ja tā pēkšņi nokrītas, ir gaidāmas mēnešreizes.
 

Līkne 28 dienu ciklam:

1. (mēnešreižu 1. diena), 2., 3., 4., 5., 6., 7., 8., 9., 10., 11. – temperatūra ir normāla

12. – temperatūra nokrītas (drīz iestāsies ovulācija - var mīlēties, lai sagaidītu bēbi)

13., (šajās dienās notiek ovulācija, strauji paaugstinās) 14., 15., 16., 17., 18., 19., 20., 21., 22., 23., 24., 25., 26., 27. – paaugstināta

Reklāma
Reklāma

28. – nokrītas (gadāmas mēnešreizes)

29. - sākas mēnešreizes. Šī diena tiek skaitīta kā nākamā cikla 1. diena.

Jāņem vērā, ka dažādu apstākļu ietekmē menstruālais cikls var svārstīties un mainīties. Ja garāks cikls, visticamāk, ka arī šī pirmā fāze ar normālu temperatūru būs garāka, piemēram, 34 dienu ciklam ovulācija būs apmēram 20. dienā.

Papildus veids, kā noteikt ovulāciju, ir pārbaudīt maksts kakla gļotas. Auglīgajā laikā tās ir slapjas, caurspīdīgas, staipīgas, līdzīgas olu baltumam. Neauglīgajās dienās tās būs nestaipīgas, lipīgas, miltainas, vai pavisam sausas.

 

Inormācija no portāla babycenter.ru