6 veidi, kā izskatīties gudrākam, nekā esi patiesībā. Un par tādu arī kļūt!

 
Lai kļūtu par inteliģentu, patīkamu un, nebaidīsimies šī vārda – gudru cilvēku, kuram vienmēr ir par ko parunāt, nav jāizlasa visi enciklopēdijas sējumi. Ir daži ieradumi, kurus pārņemot no citiem cilvēkiem, kurus jūs uzskatāt par gudriem, arī paši par tādiem ar laiku kļūstiet. Te vietā teiciens "Pasaki, kas ir tavi draugi un es pateikšu, kas esi tu pats".

Netici visam, ko raksta prese, apgalvo tev labi zināmi cilvēki vai savas jomas autoritātes.

FOTO: Shutterstock.com

Netici visam, ko raksta prese, apgalvo tev labi zināmi cilvēki vai savas jomas autoritātes.


 
Zinātnieki ilgstoši uzskatīja, ka IQ, kas liecina par cilvēka intelektuālajām spējām, iedzimst un praktiski nav maināms. Tomēr jaunākie pētījumi liecina, ka dzīves laikā atkarībā no dzīves apstākļiem, vides un paša centības IQ rādītājs var svārstīties pat par 20 punktiem abos virzienos. Tā ir diezgan liela amplitūda, ņemot vērā, ka vidusmēra cilvēka IQ ir 100 punkti. Alberta Einšteina un Bila Geitsa IQ ir 160.  Veicot eksperimentus, kuros iesaistīja gan vidusmēra pilsoņu, gan biznesa līderus, studentus un zinātniekus, neirologi un psihiatri ieguva interesantus datus. Ik dienas rīkojoties mazliet savādāk nekā ierasts, savu IQ ir iespējams uzlabot.
 
 
Netici visam, ko tev saka

Netici visam, ko raksta prese, apgalvo tev labi zināmi cilvēki vai savas jomas autoritātes. Apšaubi visu! Tas nenozīmē, ka ikreiz ir jāmetas karstos strīdos un jāmēģina pierādīt, ka otram nav taisnība. Tādā veidā ātrāk var zaudēt draugus, nekā iegūt papildus intelektu. Gluži vienkārši pietiek, ja dzirdēto apgalvojumu noklausies, bet iekšēji apšaubi un apdomā citus argumentus.  Cilvēki, kuri apšauba it kā vispārpieņemtas patiesībās, aktīvāk izmanto smadzeņu pelēko vielu un kļūst gudrāki.

 
Pieticība daiļo
Patiesi gudrs cilvēks nekad publiski nepaziņos, ka viņš ir ģēnijs vai ceļā uz šo statusu. Iespējams, ka tas radies no gudru cilvēku atziņas „Jo vairāk zinu, jo mazāk saprotu, ka zinu”.  Pirmo reizi šo likumsakarību pamanīja pētniek C.L. Daunings, kas veicot dažādus testus, secināja – jo augstāki ir intelektuālie rādītāji cilvēkam, jo retāks viņš nāk klajā ar paziņojumiem „Es esmu gudrs, citi ir stulbeņi”. Turklāt cilvēki, kuriem IQ rādītājs bija virs vidējā, ļoti bieži subjektīvi savas prāta spējas vērtēja kā zemākas nekā tā bija patiesībā. Gudra cilvēka pieticība izpaužas arī ārējā izskatā. 2008. gadā Viskonsīnas universitātē eksperimentēja ar studentu grupu – viņiem divas sieviešu fotogrāfijas. Vienā sieviete bija apģērbusies izaicinoši seksuāli, otrā – atturīgi un gaumīgi. Studenti nolēma, ka gudrāka noteikti ir tā, kas ir ģērbta atturīgi.
 

Skaties cilvēkiem acīs
Noliec malā savu viedtelefonu un ieskaties acīs sarunbiedram. Saskaņā ar Losandželosas universitātē veiktā testa datiem, cilvēki, kas nevairās skatīties acīs savam sarunbiedram, ir ar ievērojami augstāku IQ.
Nozīme ir arī balsij un raiti plūstošai runai, kas vairumam cilvēku asociējas ar gudra cilvēka pazīmēm. Spēja raiti veidot loģiskus teikumus patiešām piemīt cilvēkiem, kas daudz lasījuši.
 

Kļūsti par pūci
Beidzot mūsdienu pasaulē ir kāds prieciņš arī tiem cilvēkiem, kuru bioritms atbilst pūces dabai – vēlu iet gulēt un vēlu celties.  Kādā 2009. gadā veiktā pētījumā atklājies, ka cilvēki, kas iet gulēt vēlāk, kopumā esot gudrāki nekā tā saucamie cīruļi. Pētījumu veica japāņu zinātnieki Satoži Kanazava un Kaja Perina, kas analizēja vairāk nekā 20 tūkstošu pusaudžu miega ieradumus. Izrādījās, ka nozīme ir pat pusstundai – tās grupas tīņi, kas gāja gulēt pusstundu vēlāk un arī modās pusstundu vēlāk nekā pirmās grupas pusaudži, uzrādījuši labākus IQ testa rezultātus.  Tas nozīmē, ka pasnauduļot liekas 30 minūtes no rīta ir pat ļoti prāta attīstību veicinoši.
 

Draudzējies ar gudriem cilvēkiem
Ja tu draudzējies ar interesantiem, gudriem, mērķtiecīgiem cilvēkiem, tad ar laiku pats tiecies tāds kļūt. Tas notiek tāpēc, ka gribot negribot, lai iesaistītos sarunās, nākas domāt līdzi un turēt latiņu augstāk nekā esot pieticīgāka prāta kompānijās.  Ja dažreiz bail, ka mutes atvēršana nodos patieso zināšanu līmeni. Tad klusē un iegaumē ASV prezidenta Ābrama Linkolna teicienu „Labāk klusē, lai visi domā, ka esi muļķis, nekā atvērt muti un apstiprini.”

 

Avots: The Telegraph
 

Reklāma
Reklāma