Kur vērsties, ja šķiršanās procesa laikā vīrs un vīramāte draud fiziski izrēķināties

Kad cilvēki nespēj vienoties par civilizētu šķiršanos, talkā nāk draudi, šantāža, iebiedēšana. Portāla mammamuntetiem.lv lasītāja lūdz padomu, kā rīkoties, ja šķiršanās procesa laikā vīrs draud sadauzīt automašīnu, bet vīramāte sūta īsziņas ar nāves draudiem. Ziņot par draudiem policijai sieviete baidās, jo vīra radinieks ir policijas darbinieks.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

 

Zvērināta advokāte Inese Cinīte skaidro, ka civillikums paredz, ka laulību iespējams šķirt pie zvērināta  notāra vai tiesā, ja ir laulības šķiršanas pamati. Ja laulātie vēlas šķirt laulību pie notāra, tad laulātajiem ir  jāvienojas par kopīgās mantas sadali, jautājumiem, kas skar nepilngadīgos bērnus (aprūpe, dzīvesvieta,  saskarsme, uzturlīdzekļi). Attiecīgi, ja laulātie nespēj vienoties un laulāto starpā ir strīdi, tad laulība ir  šķirama tiesā.  
 

Savukārt Valsts policijas pārstāvis Toms Sadovskis norāda, ja situācijā, kad cilvēkam tiek izteikti  draudi  un ir pamats uzskatīt, ka var tikt izdarīt noziegumu, nekavējoties ir jāvēršas policijā. Iepazīstoties ar atsūtītajām īsziņām, e-pastā un sociālajos portālos atsūtītajām vēstulēm un izvērtējot mutiski izteiktos draudus, policija izvērtēs, cik bīstama ir situācija. Katrs gadījums tiek izskatīts individuāli. 


Baidīties no radinieka, kas strādā policijā, nav pamata. “Ja sieviete vēršas policijā, piemēram, ar sišanas pazīmēm, tad miesas bojājumus nevarēs ignorēt neatkarīgi no tā, kādi radinieki strādā policijā. Radiniekiem netiek uzticēts izmeklēt lietas, bet iesniegumi nevar pazust, jo uzreiz tiek elektroniski reģistrēti.”
 

Reklāma
Reklāma

Ja sievietei tiek ne tikai draudēts, bet pielietota reāla fiziska vardarbība, iespējams, ka var pielietot likuma normu par varmākas izlikšanu no dzīvokļa (Vairāk lasi "Mājoklis turpmāk būs jāpamet varmākam, nevis vardarbības upurim"). Savukārt, ja tiek draudēts sabojāt mantu, tad šādā situācijā nav neviena Krimināllikuma panta, kas būtu attiecināms uz draudiem bojāt īpašumu. Krimināllikuma 231. pants paredz atbildību par draudēšanu izdarīt smagus miesas bojājumus vai slepkavību.

Vēstules autores gadījumā mantas dalīšanas domstarpības būtu risināmas caur tiesu, bet, ja mantas dalīšanas laikā izskan draudi pret personu, tad ir vērts vērsties policijā.