Pusaudze internetā iepazīstas ar vecākiem vīriešiem un iet uz randiņiem. Kā reaģēt vecākiem?

Pusaudze, uzrādot, ka ir pilngadīga, iepazīstas internetā un iet uz randiņiem ar nepazīstamiem vecākiem vīriešiem. Meitenei ir tikai 12 gadi. Mamma ar tēvu ir šķīrušies, bet ir esošo situāciju ir uztraucies mammas draugs. Vai viņam ir tiesības kaut ko aizrādīt un vai šāda situācija vispār ir pieļaujama?

Ja meitene nejūtas pieņemta, saprasta savā klasē, skolā vai ģimenē, tad viņa meklē sakarus un attiecības ārpus ierastās vides.

FOTO: Shutterstock.com

Ja meitene nejūtas pieņemta, saprasta savā klasē, skolā vai ģimenē, tad viņa meklē sakarus un attiecības ārpus ierastās vides.


Situāciju komentē psiholoģe, psihoterapeite Līga Bernāte.

Šajā situācijā būtu jāmēģina izprast cēloni, kas liek meitenei šādi rīkoties. Protams, ir jāņem vērā pusaudžu vecumposms - hormonālās izmaiņas, seksualitātes un seksuālās identitātes veidošanās u.tml. Jāpavēro, vai ikdienā meitenes uzvedība nav pārāk seksualizēta. Jāmēģina saprast, ko viņa vēlas iegūt no šādas sarakstes. Garlaicīgi? Vēlme pieaugt un justies pieaugušai? Pievērst sev uzmanību? Ir jāzina, kāds ir viņas priekšstats par attiecībām un seksu. Nereti pusaudzim trūkst patiesu, uzticamu zināšanas un izpratne par šo jomu. It kā visapkārt ir brīvi pieejama visdažādākā informācija par seksu un attiecībām, bet šī informācija ir nepareiza, aplama un nepietiekama. Topošajam tīnim ir svarīgi par attiecību un seksualitātes jautājumiem sarunāties ar pieaugušo, kopīgi izveidojot pareizu, veselīgu, pilnīgu priekšstatu par seksu, attiecībām. Pieaugušajam jāspēj atbildēt uz jautājumiem, izstāstīt ieguvumus, sekas, riskus, turklāt darīt to bez draudiem un nosodījuma.
 

Nereti pusaudzēm ir romantizēts skats par attiecībām un seksu. Viņas iedomājas, ka viss notiek kā  romantiskās filmās. 



Nereti pusaudzēm ir romantizēts skats par attiecībām un seksu. Viņas iedomājas, ka viss notiek kā  romantiskās filmās.  Ja ir vēlme ātrāk pieaugt un būt populārai, tad bieži meitenes meklē vecākus puišus un iedomātas attiecības, jo vienaudži zēni šajā vecuma posmā nobriest lēnāk. Dažreiz iemesls var būt tas, ka meitene nejūtas pieņemta, saprasta savā klasē, skolā vai ģimenē. Tad viņa meklē sakarus un attiecības ārpus ierastās vides. Citreiz vienaudžu vidū noteikt lielīšanās, kurš jau ir pārgulējies, kuram ir draugs... Realitāte bieži viens ir cita un tie ir izdomāti mednieku stāsti.

Protams, svarīga ir arī draudzeņu ietekme, vai meitenei ir hobiji, aktivitātes. Ja nav aizraušanos un īstu (ne tikai virtuālu) draugu līdz ar to vai viņai ir citas draudzenes bez vēstulē minētās?  Ja nav, tad vajadzētu domāt, kā viņai palīdzēt tādus atrast. Vai meitene ģimenē un no tēva vai vīrieša, kas ir ģimenē tēva vietā, gūst apstiprinājumu tam, ka viņa ir smuka, jauka, gudra?  Būtu labi, ja mamma varētu ar viņu izrunāt visas sievišķīgās un attiecību lietas,  padalītos savā pieredzē. Tīņi dažreiz nevēlas iesaistīties dialogos, bet mamma var runātu arī monologā. Meita šo sarunu tomēr dzirdēs.

Nav skaidrs, cik ciešas ir autora - mammas drauga, attiecības ar meiteni. Bet viņš var aprunāties par drošību internetā un pateikt, ka arī rūp meitenes veselība un drošība. Var pastāstīt, ka ka ir gadījumi, kad vecāki vīrieši izmanto jaunākas meitenes. Var izrādīties, ka datora otrā pusē ir cilvēks, kas melo un patiesībā ir pilnīgi savādāks, ka viņam ir nevis 25 gadi, bet 45 gadi vai pat vairāk. Jāpastāsta, ka nedrīkst iet satikties ar interneta sarunbiedru, iepriekš par to nebrīdinot mājiniekus vai kādu draugu. Internetā var atrast labus videoklipus (meklējot pēc frāzes "safe intenet"), īsfilmas par šo tēmu, kurus kopā var paskatīties.

Tomēr galvenais šādās situācijās ir veidot komunikāciju un tuvas attiecības ģimenē, lai meitene kļūtu atvērtāka un vairāk uzticētos gan vecākiem, gan citiem ģimenes locekļiem. Tas uzlabos viņas pašvērtējumu un vienlaikus iemācīs nospraust robežas, kas ir pieļaujams un kas nav. Piemēram, melot nedrīkst, bet satikties drīkst tikai ar sava vecuma puišiem. Var pastāstīt arī to, kas ir kriminālatbildība un, ja pieaugušais satiekas ar nepilngadīgu meiteni, viņš var nokļūt cietumā. Piemēram, ja meitenei ir 12 gadi. bet puisim - 19, iestājas kriminālatbildība. Informāciju ar dzimumizglītošanu var meklēt  arī "Papardes zieds" mājas lapā.  Noteikti var palasīt arī dažādas grāmatas par šo vecumposmu, kas palīdzēs izprast meitenes - pusaudzes uzvedību, piemēram "Es klausītu savus vecākus, ja viņi aizvērtos"

Ja ir sajūta, ka situācija kļūst bīstama un nekontrolējama, ieteiktu meklēt psihologa vai ģimenes psihoterapeita palīdzību.

 

 

 

 

Reklāma
Reklāma