Ko iesākt, ja piederi pie tiem, kuri nelasa bērniem vakara pasaciņu

Pašlaik, lai mudinātu vecākus bērniem lasīt priekšā biežāk un skaidrotu pasaku priekšā lasīšanas nozīmi bērna attīstībā un turpmākajā izglītībā, mēs, „Mammamuntetiem.lv”, un „Pasakas.net” organizējam Pasaku priekšā lasīšanas kampaņu. 

FOTO: Mammamuntetiem.lv

 

Par godu šai iniciatīvai no 25. līdz 29. martam „Spicē” Pasaku festivālā ikviens mazais un lielais pasaku cienītājs varēs iesaistīties radošajās darbnīcās, veidojot savas pasaku grāmatas, pasaku varoņus un pat pārtopot par kādu pasaku tēlu. 

 

Veicot aptauju bijām no tiesas pārsteigti, ka gandrīz puse aptaujāto tēvu un trešdaļa mammu saviem bērniem priekšā lasa nepietiekami, – vismaz 46,4% tēvu un 29,8% mammu saviem bērniem lasa priekšā nepietiekami bieži; priekšā vispār nelasa 19,6% tēvu un 7,9% mammu; tikai dažas reizes mēnesī lasa 26,8% tēvu un 21,9% mammu. 

 

Veidojot rakstu sēriju par pasaku nozīmi bērna attīstībā, jautāju speciālistiem par to, kurš ir piemērotākais laiks pasaku priekšā lasīšanas uzsākšanai. Atbilde vienkārša – nekad nav par agru (vairāk lasi ŠEIT).

 

Un nekad nav par vēlu. 

BET. Ko darīt, ja ir tik grūti lauzt nelāgo ieradumu nelasīt?

Reklāma
Reklāma

 

Sākt pamazām. Ar kopīgu klausīšanos.  


Katru vakaru piecpadsmit minūtes pirms deviņiem Latvijas radio 1 jau gadu desmitiem raida pasaciņas un miega dziesmiņas. Es tās bērnībā ar nepacietību gaidīju katru vakaru. Un zinu, ka to darīja arī teju visi man pazīstamie vienaudži. Nu ar tādu pašu degsmi pulksteni pieskata 4 gadus vecais dēls Noels.

 

Starpība vien tāda, ka es bērnībā pēc pasakas noklausīšanās gāju gulēt. Bet šodien pēc radio pārraides vēl lasām kādu izvēlētu grāmatu. Un nemaz nešķiet, ka man pasaku būtu par daudz. 

 

Autore: Audra Šauere, mammamuntetiem.lv redaktore

Foto: Shutterstock.com