D4 sonogrāfijas attēli atklāj, kā jūtas smēķējošu grūtnieču bērni mammas vēderā

Smēķēšana kaitē bērnam mātes miesās, nepārtraukti apgalvo ārsti.  Ne visas grūtnieces šos brīdinājumus ņem vērā. Tagad ir uzņemtas D4 ultrasonogrāfijas bildes, kurās redzams, kā bērniņš uzvedas mammas vēderā tad, kad viņa smēķē. Un ir bildes, kurās redzams bērns, kura māte nesmēķē. Pēc smēķējošu un nesmēķējošu grūtnieču grupu pētījumiem ārsti atklājuši acīmredzamas atšķirīgas uzvedības izpausmes smēķējošu un nesmēķējošu māšu bērniem.

Bērni, kas mammas vēderā jūtas labi, kustas mierīgāk, seju un muti aizskar retāk.

FOTO: Shutterstock.com

Bērni, kas mammas vēderā jūtas labi, kustas mierīgāk, seju un muti aizskar retāk.

 

Jau iepriekš bija zināms, ka uz bērniņa attīstības kavēšanos un negatīvo stresu mammas vēderā norāda noteiktas augļa kustības, proti, bērni, kas nejūtas labi, biežāk ar rociņām pieskaras savai sejai un aiztiek mutes zonu, ir nervozāks, haotiskāks un nemierīgāks. Bērni, kas mammas vēderā jūtas labi, kustas mierīgāk, seju un muti aizskar retāk.

Augšējā attēlā - smēķējošas mātes auglis. Apakšējā attēlā - nesmēķējošas mātes auglis

 

Durhamas universitātes pētniece Nadja Reisland cer, ka šīs fotogrāfijas, kas uzskatāmi parāda atšķirību bērna uzvedībā, palīdzēs sievietes motivēt atteikties no smēķēšanas vismaz grūtniecības laikā.

Pētījumā piedalījās 20 grūtnieces, kas dienā izsmēķēja apmēram 14 cigaretes. Auglis tika skenēts 24., 28., 32. un 36. nedēļā un ikreiz  fotogrāfijas parādīja vienu – smēķētāju bērniem roku kustības bija nervozākas un viņi biežāk aiztika sejiņu.

Lielbritānijā smēķē 12% grūtnieču. Latvijā smēķē katra desmitā topošā māte.  Izplatīts ir mīts, ka strauja smēķēšanas atmešana var radīt tik lielu stresu mātei un augli, kas tas ir kaitīgāk nekā pats smēķēšanas ieradums, tomēr tā nav taisība.
 

Reklāma
Reklāma

„Iestājoties grūtniecībai, katrai sievietei ir vēlams pēc iespējas ātrāk pārtraukt smēķēšanu”, iesaka ginekoloģe, „katra nikotīna deva, pasliktinot asinsriti placentā, pasliktina augļa apgādi ar skābekli un barībasvielām. Līdz šim zināmākās smēķēšanas sekas, kas atsaucas uz mazuli, ir grūtniecības anēmija, placentas priekšlaicīga atslāņošanās, priekšlaicīgas dzemdības, bērnam pazemināts svars piedzimstot, palielināts (pat līdz 7 reizēm) pēkšņās nāves sindroma risks, kā arī hiperaktivitāte, agresīva uzvedība un mācību grūtības skolas vecumā. Bērnam, saņemot nikotīnu caur placentāro asinsriti, jau mātes miesās tiek bojātas aknas, nieres un urīnceļi," portālam norāda ginekoloģe Elīna Bērziņa

 

Lasi arī: "Māte grūtniecības laikā dzēra. Mana dzīve ir kā vecītim ar demenci". Patiess stāsts par dzīvi ar augļa alkohola sindromu