6 padomi, kas jāievēro, tīrot zobus

90% cilvēku visā pasaulē savas dzīves laikā sastopas ar mutes dobuma veselības problēmām, no kurām būtu iespējams izvairīties, ja tiktu veltīts pietiekami daudz uzmanības zobu kopšanai. Zobu tīrīšana ir pašsaprotama ikdienas sastāvdaļa, bet, tīrot zobus, cilvēki bieži pieļauj kļūdas. 
Zobu tīrīšanā ir svarīgi pielietot atbilstošu tehniku. Turi zobu suku kā zīmuli, veidojot 45 grādu leņķi.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Zobu tīrīšanā ir svarīgi pielietot atbilstošu tehniku. Turi zobu suku kā zīmuli, veidojot 45 grādu leņķi.

Kā pareizi tīrīt zobus, lai tie būtu veseli pēc iespējas ilgāk. 

 

Izvēlies pareizos instrumentus. Atbilstoša izmēra zobu suka palīdz piekļūt grūti aizsniedzamām vietām mutē un ļauj vieglāk aizsniegt arī tālākos zobus. Lielākajai daļai cilvēku piemērota ir zobu suka ar mīkstiem sariem. Cietu sariņu zobu sukas var radīt smaganu bojājumus un diskomfortu. Arī zobu pastas izvēle ir ļoti nozīmīga –  noteikti pārliecinies, ka tā satur fluorīdu.
 

Velti laiku zobu tīrīšanai. Lai saglabātu zobus veselus, tīri tos divas reizes dienā – no rīta un vakarā. Pārliecinies, ka zobu tīrīšanai velti 2-3 minūtes. Skaudrā patiesība ir tāda, ka ikdienā liela daļa cilvēku visbiežāk pavada ievērojami mazāk laika zobu tīrīšanai nekā tas būtu vēlams. Viens no iemesliem, kādēļ tā notiek, ir motivācijas trūkums. Tādēļ ieteicams būt radošiem un, piemēram, tīrīt zobus televīzijas skatīšanās laikā – laiks paies nemanot, un tu būsi izdarījis saviem zobiem pakalpojumu.

 

Lasi arī:

Trīs elementāri ieteikumi, kas palīdz saglabāt veselus zobus

Reklāma
Reklāma

11 jautājumi par mazuļa zobu kopšanu

Kā izvēlēties piemērotāko zobu pastu?


 
Tīri zobus pareizi. Zobu tīrīšanā ir svarīgi pielietot atbilstošu tehniku. Turi zobu suku kā zīmuli, veidojot 45 grādu leņķi. Ar īsām, vibrējošām kustībām zobu suku virzi no zobu saknēm uz leju, un uzmanīgi fokusējies uz visu zobu notīrīšanu, īpaši zobu starpām, kur mēdz paslēpties ēdienu paliekas. Nedrīkst aizmirst notīrīt arī mēli, kur uzkrājas baktērijas.


Izvairies no pārāk cītīgas zobu mazgāšanas un pārāk liela spēka pielietošanas. Nav ieteicams zobus tīrīt vairāk kā trīs reizes dienā. Tīrot zobus, izvairies no pārāk spēcīgas zobu beršanas, jo tā var traumēt smaganas un zobu emalju. Tā kā zobu aplikums nāk nost diezgan viegli, pietiek ar vieglu, bet rūpīgu zobu tīrīšanu. 
Kop savu zobu suku. Pēc katras zobu tīrīšanas reizes rūpīgi noskalo zobu suku ar karstu ūdeni, lai tajā neuzglabātos netīrumi un zobu pastas atliekas. Pēc lietošanas novieto zobu suku speciālā turētājā vai krūzītē vertikālā pozīcijā, lai ļautu sariem nožūt. 


Regulāri maini zobu sukas. Kad Tu pēdējo reizi mainīji savu zobu birsti? Bieži gadās aizmirst, ka zobu sukas ir jāmaina, jo ar laiku to kvalitāte samazinās. “Tiek rekomendēts mainīt zobu suku reizi divos trīs mēnešos. Ir vēlams vizuāli novērtēt zobu sukas izskatu – ja tās sariņi ir zaudējuši elastību un saliekušies, tad ir laiks iegādāties jaunu zobu birsti,” skaidro Signal zīmola vadītāja Marita Soha.