Daudzbērnu ģimenēs ieskaitīs arī bērnus, kas sasnieguši 24 gadu vecumu

Valdība 17.martā, vienojās paplašināt daudzbērnu ģimeņu definīciju, nosakot, ka daudzbērnu ģimene ir ģimene, kuras aprūpē ir trīs vai vairāki bērni līdz 24 gadiem, tai skaitā audžuģimenē ievietoti un aizbildnībā esoši bērni, kamēr viņi iegūst vispārējo, profesionālo, augstāko vai speciālo izglītību.

Daudzbērnu ģimenes definīcija aptver tādas ģimenes, kurās cilvēkam vai laulātajiem ir trīs vai vairāk bērnu, tai skaitā audžubērni (audžuģimenē ievietotie bērni) vai aizbilstamie (aizbildnībā nodotie bērni).

FOTO: Shutterstock.com

Daudzbērnu ģimenes definīcija aptver tādas ģimenes, kurās cilvēkam vai laulātajiem ir trīs vai vairāk bērnu, tai skaitā audžubērni (audžuģimenē ievietotie bērni) vai aizbilstamie (aizbildnībā nodotie bērni).

 

Tādējādi daudzbērnu ģimenēm būs nodrošināta iespēja ilgstošāk saņemt jau patlaban esošos un no jauna izveidotos atbalsta pasākumus, uzlabojot to mājsaimniecību budžetu un mazinot pakļaušanu augstajam nabadzības riskam.
 

Šādas izmaiņas veiktas, jo patlaban normatīvajos aktos pastāv nevienlīdzīga attieksme pret ģimenēm ar bērniem un daudzbērnu ģimenēm. Piemēram, apgādnieka zaudējuma pensiju var saņemt bērns līdz 24 gadu vecuma sasniegšanai, ja viņš mācās vai studē vispārējās, profesionālās izglītības iestādēs, koledžās vai augstskolās pilna laika klātienē, izņemot laiku, kad viņš ir pārtraucis studijas. Arī pilngadību sasniegušam ārpusģimenes aprūpē esošam bērnam tiek saglabātas tiesības uz neizmantotām sociālajām garantijām līdz 24 gadu vecuma sasniegšanai.
 

Tāpat vairumā gadījumu vecāki savu iespēju robežās turpina atbalstīt savus bērnus, viņiem sasniedzot pilngadību. Piemēram, nodrošina viņiem iespēju dzīvot kopējā mājsaimniecībā vai sniedz atbalstu dzīvošanai atsevišķi, kamēr bērni ir gatavi patstāvīgās dzīves sākšanai – ir ieguvuši nepieciešamo izglītību un atraduši darbu, lai spētu sev nopelnīt iztiku.
 

Daudzbērnu ģimenes definīcija aptver tādas ģimenes, kurās cilvēkam vai laulātajiem ir trīs vai vairāk bērnu, tai skaitā audžubērni (audžuģimenē ievietotie bērni) vai aizbilstamie (aizbildnībā nodotie bērni). Tāpat arī tos gadījumus, kad vecāks, kurš vēlas saņemt daudzbērnu ģimenes statusu, nedzīvo kopā ar bērniem, bet, piemēram, īsteno saskarsmes tiesības ar tiem (kontaktējas ar bērniem, bet nedzīvo vienā mājsaimniecībā).
 

Tas nozīmē, kamēr vecāks īsteno aizgādības tiesības (aizgādības tiesības nav izbeigušās vai ierobežotas) un viņam ir trīs vai vairāk bērnu, vecāks var pretendēt uz daudzbērnu ģimenes statusu. Vecāks nevar pretendēt uz daudzbērnu ģimenes statusu, ja aizgādības tiesības pār bērniem pārtrauktas ar bāriņtiesas lēmumu vai aizgādības tiesības atņemtas ar tiesas spriedumu, vai arī aizgādība izbeigusies (aizgādība izbeidzas: ar bērna nāvi, kad bērnu adoptējusi trešā persona, vai bērns sasniedzis pilngadību).
 

Daudzbērnu ģimenes statusu, t.i., bērna skaitu ģimenē varēs apliecināt:

    1) tāpat kā līdz šim, t.i., ar attiecīgu ierakstu par bērniem vecāka pasē, izziņu ar informāciju no Iedzīvotāju reģistra vai bērnu dzimšanas apliecībām;

    2) ar SIA „Hannu Pro” īstenotā Goda ģimenes apliecība “3+ Ģimenes karte” projekta ietvaros izsniegtajām ģimenes apliecībām – līdz 2015.gada 31.decembrim;

    3) ar Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes izsniegtajām izziņām, kurās tiks integrēta VIIS informācija par izglītības iegūšanu un būs kriptogrāfiski aizsargāta elektroniskā dokumenta atveidojums no 2016.gada 1.janvāra.

Reklāma
Reklāma


Ierakstu par bērniem pasē piecu dienu laikā var izdarīt bez maksas Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldēs nodaļās, iesniedzot pasi un bērnu dzimšanas apliecības. Savukārt informāciju no Iedzīvotāju reģistra par sevi un saviem bērniem, kas jaunāki par 18 gadiem, cilvēks bez maksas var pieprasīt divas reizes kalendāra gadā.

Savukārt vispārējās, profesionālās, augstākās vai speciālās izglītības iegūšana būs apliecināma ar Valsts izglītības un informācijas sistēmas (VIIS) informāciju vai izziņu no vispārējās, profesionālās, augstākās vai speciālās izglītības iestādes, ja informācija par bērnu nav pieejama VIIS. Īstermiņā izglītības iegūšanas apliecināšana ar izziņu attiecas uz bērniem, kuri iegūst izglītību augstskolās vai ārvalsts izglītības iestādē, jo informācija par viņiem šobrīd nav pieejama VIIS.

Iepriekšminēto paredz otrdien, 17.martā, valdībā apstiprinātie grozījumi Bērnu tiesību aizsardzības likumā. Tie vēl jāpieņem Saeimā.

Patlaban Bērnu tiesību aizsardzības likums paredz, ka daudzbērnu ģimene ir ģimene, kura aprūpē trīs vai vairāk bērnus, tai skaitā audžuģimenē ievietotus un aizbildnībā esošus bērnus.

Bērna aprūpe nozīmē viņa uzturēšanu, t.i., ēdiena, apģērba, mājokļa un veselības aprūpes nodrošināšanu, bērna kopšanu un viņa izglītošanu un audzināšanu (garīgās un fiziskās attīstības nodrošināšana, pēc iespējas ievērojot viņa individualitāti, spējas un intereses un sagatavojot bērnu sabiedriski derīgam darbam).

Pēc LM rīcībā esošajiem datiem 2014.gada 1.septembrī Latvijā bija aptuveni 33 024 daudzbērnu ģimenes. No tām 23 002 ģimenes bija ar trim bērniem, 5974 ģimenes ar četriem bērniem, 1685 ģimenes ar pieciem bērniem un 2363 ģimenes ar sešiem un vairāk bērniem. Minētie dati iegūti, ņemot vērā Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras informāciju par izmaksātajiem valsts sociāliem pabalstiem. Atbilstoši šiem datiem kopējais bērnu skaits daudzbērnu ģimenēs 2014.gada 1.septembrī Latvijā bija aptuveni 115 505 bērnu.

Pēc Centrālās statistikas pārvaldes datiem 2014.gada 1.janvārī Latvijā vecumā no 0 līdz 18 gadiem bija 345 837 bērni, savukārt 145 811 bija jaunieši vecumā no 18 līdz 24 gadiem. Informācija par pašvaldību ieviestiem atbalsta pasākumiem daudzbērnu ģimenēm ir pieejama Labklājības ministrijas interneta vietnē: http://www.lm.gov.lv/text/1855.