Ko darīt, ja iekož bite, lapsene vai irsis?

“Ja iedzēlusi bite, nekavējoties jāizvelk ādā palikušais dzelonis. Dzelonī saglabājusies bišu inde, un tā turpina ieplūst organismā,” atbild dermatoloģe Anita Ābelīte.

Visvairāk un visbīstamākā inde ir bitei, nevis lapsenei vai irsim.

FOTO: Shutterstock.com

Visvairāk un visbīstamākā inde ir bitei, nevis lapsenei vai irsim.

Dzeloni nevajadzētu vilkt ar pirkstiem, bet gan ar pinceti, jo, saspiežot indes maisiņu, kas atrodas pie dzeloņa, zem ādas nokļūst vēl vairāk indes. Dzēliena vietai jāpieliek tampons, kas piesūcināts ar ūdeņraža pārskābi vai spirtu, degvīnu, odekolonu, un pēc tam jāpieliek ledus vai kas cits auksts, kas labi samazinās sāpes, tūsku un iekaisumu. Ja dzēliena vietā rodas liels uztūkums vai tā stipri sāp, var lietot kādu pretalerģijas preparātu.

 

Ja pēc dzēliena parādās ādas apsārtums, nieze, nātrene, elpas trūkums, sēcoša elpošana, samazinās asinsspiediens, pat zūd samaņa vai ir šoks, nekavējoties jāizsauc ātrā medicīniskā palīdzība!

 


Ja pēc dzēliena parādās ādas apsārtums, nieze, nātrene, elpas trūkums, sēcoša elpošana, samazinās asinsspiediens, pat zūd samaņa vai ir šoks, nekavējoties jāizsauc ātrā medicīniskā palīdzība! Jāapguļas, lai vieglāk elpot, un jādzer daudz šķidruma, sadzeltajai vietai jāpieliek vēsa komprese. Taču pats galvenais – jāsaglabā miers. Starp citu, visvairāk un visbīstamākā inde ir bitei, nevis lapsenei vai irsim.

 

Reklāma
Reklāma

No bišu dzēlieniem īpaši jāuzmanās alerģiskiem cilvēkiem un sevišķi jāsarga galva, jo, bitēm iedzeļot galvā vai kaklā, var veidoties tūska, kas ir bīstama dzīvībai. Ja bites iedzeļ mutes gļotādā vai kaklā, jādzer vēss ūdens un jāpieliek kaut kas auksts pie kakla, lai mazinātu tūsku, kā arī uzreiz jāizsauc ātrā palīdzība.
Dunduru un iršu kodumi ir ļoti nepatīkami, jo šie kukaiņi dūriena jeb dzēliena vietā rada iekaisumu. Tie galvenokārt uzbrūk ūdenstilpju tuvumā, it īpaši, pēc peldes, tāpēc centies pēc iespējas ātrāk tikt ārā no ūdens un noslaucīties. Lai neizaicinātu lapsenes un bites, nelieto saldas ziedu smaržas, krēmus un citus parfimērijas līdzekļus. Nevicinies ar rokām, jo tad šie kukaiņi kļūst agresīvi un dodas uzbrukumā.”
 

Kā mazināt kukaiņu dzēliena sekas ar tautas metodēm?

  • Dzēliena vietai labi palīdz upeņu, kāpostu, pētersīļu lapas, ceļmallapas (protams, ekoloģiski tīras!), kā arī biezpiens. 
  • Jo biežāk mainīsi lapas, jo labāk (izžuvusi lapa ārstniecisko efektu vairs nedos!). 
  • Var izlīdzēties arī ar aukstu tējas kompresi, mainot to 5 līdz 6 reizes dienā.
  • Piepampumu noņem kamparspirta vai degvīna komprese, kā arī propolisa balzams.
  • Sāpes un uztūkumu no bišu dzēlieniem remdina sāls putriņa (ūdens + sāls), kas uzziesta uz koduma vietām. 
  • Arī tējaskoka eļļa noņem pietūkumu un niezi.
  • Niezi pēc dunduru kodumiem labi palīdz noņemt struteņu sula, to uzspiež no kātiņa. Vai – strutenes lapas samīca un ar plāksteri pielīmē uz sāpīgās vietas.

 

Žurnāls "100 Labi padomi"