Laiks mieloties ar svaigiem pumpuriem. Ko ēst un kur izmantot

Saulainā dienā dodies svaigo vitamīnu medībās, lai palīdzētu savam organismam ātrāk atgūties pēc garās ziemas. Pumpuri koncentrētā veidā satur visas auga īpašības. Visvairāk vērtīgo vielu pumpuri satur pilnbriedā, tāpēc pasteidzies, kamēr tie nav paguvuši atvērties.

Šķin un ēd pie paša koka stāvot.

FOTO: Shutterstock.com

Šķin un ēd pie paša koka stāvot.

 

Zināšanai: gemmoterapija, ārstniecība ar pumpuru preparātiem, balstās uz fitoterapijas un homeopātijas principiem. Tā izmanto ekstraktus, ko gatavo no augiem, kas atrodas augšanas procesa un savākti svaigi — jaunie dzinumi, saknītes, sakņu un lakstu iekšējā virskārta, pumpuri. Šīs augu daļas satur visvairāk aktīvo vielu — augšanas hormonus, ģenētisko informāciju, vitamīnus, minerālus, skābes, ēteriskās ellas u. c.


 
Kā lietot: vislabāk pumpurus izmantot tūdaļ svaigus: apēd 10-15 pumpuru dienā kā vitamīnus, pievieno tos salātiem, kefīram, pārkaisi brokastu putrai, liec uz sviestmaizes. Svaigus pumpurus var izmantot vannā, kompresēm, aplikācijām, masāžām, sejas maskām, saberžot pumpurus un samaisot ar eļļu, krējumu. sviestu, māliem u. c.

Vari tos apliet ar siltu ūdeni, lai veidojas vitamīnu putriņa, ko izmanto ādas attīrīšanai un vitaminizēšanai. No pumpuriem gatavo ari tējas, novārījumus, veselības dzērienus, vāra ievārījumus, tos mērcē medū, cukurā un pat marinē.

Dziedniecībai biežāk gatavo spirta, degvīna vai eļļas izvilkumus, kas labi noder gan iekšķīgai, gan ārīgai lietošanai.

 

Kurus pumpurus izvēlēties?

Reklāma
Reklāma
  • Svaigus priežu un egļu pumpurus un jaunos dzinumus novāri un pievieno vannai/sēdvannai vai kāju vannai. Iegūsi relaksējošu vitamīnu peldi. Samaisot tos ar medu/cukuru, pēc kāda laiciņa lietojams bus iedarbīgs sīrups pret saaukstēšanās slimībām.
  • Apses pumpurus lieto pret saaukstēšanās un infekcijas slimībām.
  • Liepas pumpuri samazina iekaisumus un saaukstēšanās slimības.  
  • Kļavas pumpuri tīra aknas, nieres un samazina tūsku
  • Lazdas pumpuri atjauno asins sastāvu, veicina galvas smadzeņu apasiņošanu, spēcina organismu.
  • Ķiršu pumpuri stimulē aknu un iekšējās sekrēcijas dziedzeru funkcijas, nostiprina nervu sistēmu.
  • Vilkābeles pumpuri it ļoti noderīgi sirds, asinsrites un zarnu slimību ārstēšanai.
  • Ceriņi samazina sāpes un tīra sastrutojumus.
  • Jasmīni tonizē nervus un organismu.
  • Populārākie ir bērzu pumpuri, ko izmanto ka urīndzenošu līdzekli pret sirds un nieru radīto tūsku, sirds stiprināšanai un organisma atjaunošanai. sirds stiprināšanai un organisma atjaunošanai, kā arī iedarbīgs līdzeklis pret kuņģa, nieru, urīnpūšļa un žultsakmeņu kaitēm. Bērzu pumpuri attīra asinis, samazina sāpes, iekaisumus un uzlabo nervu sistēmas funkcijas, tāpēc tie labi noder ziemas depresijas ārstēšanai, garīgo traucējumu un grūtsirdības mazināšanai.

 

Informācija no žurnāla "100 labi padomi"