Šoks! Bērna nozagšanai vajag vien 15 sekundes. VIDEO

Noskatieties to kopā ar bērnu un pārrunājiet visus iepriekš paredzamos riska momentus. Kāds Krievijas televīzijas kanāls veica sociālu eksperimentu. Piesaistot bērnu psihologu, kas labi izprot, kā var manipulēt ar bērnu, tika imitēta bērna zādzību.

Izrunājiet riska situācijas ar bērnu, vienojieties par paroli vai speciālu uzticības zīmi

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Izrunājiet riska situācijas ar bērnu, vienojieties par paroli vai speciālu uzticības zīmi

Noskatieties to kopā ar bērnu un pārrunājiet visus iepriekš paredzamos riska momentus. Vecāku stāstītie padomi, ar svešiem cilvēkiem nedrīkst sekot, ja viņi aicina apskatīties kaķīšus vai palīdzēt vecam cilvēkam, nav bijis šķērslis, lai bērnu psiholoģijas pazinējs nespētu pārliecināt, ka viņam ir jāseko.

Eksperimenta laikā bērnu vecāki attālināti vēroja, kā bērnu psihologs – vīrietis vidējos gados, tērpies neuzkrītošā apģērbā, gāja klāt bērniem spēļu laukumā. Lai pierunātu bērnus viņam sekot, vīrietis apgalvoja, ka viņu ir sūtījusi mamma un viņš tikai atnācis pakaļ, lai aizvestu bērnu līdz mammai. Pietiek pieaugušajam, kas vēlas bērnu nozagt, pieminēt vārdus "Mamma teica..." vai nosaukt vārdā kādu labi pazīstamu bērnam cilvēku, kā bērns instinktīvi sāk svešiniekam uzticēties.

 

Kādam zēnam pietika ar aicinājumu "Ejam!" un viņš sekoja. Tikai viens puisītis, kas redzams sižeta pēdējās minūtēs, atteicās sekot nepazīstamajam cilvēkam, jo bija apsolījis mammai viņu gaidīt rotaļu laukumā.


Vidēji bija nepieciešamas tikai 15 sekundes, lai pārliecinātu bērnus iet kopā ar viņu. 4 minūšu laikā no bērnu laukuma izdevās aizvilināt 9 bērnus. Vienīgais drošais līdzeklis pret šādām situācijām ir nekad neatstāt bērnu vienu. Krievijas statistika bērnu nolaupīšanā ir šokējoša – ik pēc 30 minūtēm pazūd kāds bērns. Katru otro nolaupa. Lielāko daļu neatrod nekad.

Reklāma
Reklāma


Kā pastāstīja Valsts policijas pārstāvis, vecākiem par pazudušu bērnu jāziņo nekavējoties:  "Vecākiem jāņem vērā, ka nav nekāda noilguma perioda, kad var ziņot par bērna pazušanu. Tās nav ne 12, ne 25 stundas. Ja bērns ir pazudis kaut 5 minūtes, jāziņo ir nekavējoties. Vienlaikus tomēr gribētu aicināt gan vecākus, gan citus pieaugušos būt saprātīgiem, lai neatkārtotos tāda situācija, kā pirms kāda laika bija Ķengaragā. Vīrietis ieraudzīja uz ielas vienu pašu puisīti un tūlīt to aizveda uz tuvējo frizētavu, no notikuma vietas aizejot. Bet mamma , kas pēc dažām minūtēm bērnu meklēja, pat nezināja, kur bērnu atrast. Ja bērns pats nevar paskaidrot, kur ir mamma, palieciet uz vietas un neaizejiet, pirms situācija nav skaidra,"  aicina policijas pārstāvis.