Aizcietējumi bērnam – nepareiza uztura, nesakārtotu emociju dēļ

Aizcietējumi ir zarnu trakta darbības traucējumu rezultāts. Bērniem diezgan bieži sastopama problēma, kuras iemesli var būt visdažādākie – nepareizs vai nepietiekams uzturs, īpašs vecumposms, specifiskas saslimšanas vai pat psiholoģiskie faktori gan vecākiem, gan bērniem.
Ja bērniņš pietiekami ņemas svarā un nav nemierīgs, tikai nekakā, tad visdrīzāk viss apēstais piens ir labi pārstrādājies un uzsūcies.

FOTO: Shutterstock.com

Ja bērniņš pietiekami ņemas svarā un nav nemierīgs, tikai nekakā, tad visdrīzāk viss apēstais piens ir labi pārstrādājies un uzsūcies.

Kā saprast, kāds šoreiz ir iemesls, kāpēc bērns raud un spiež, sarkans palikdams, vai arī lielāks bērns raudādams atsakās apsēsties uz podiņa?  Kopā ar ārstu homeopātu, pediatru Edgaru Medni  (Āgenskalna klīnika "Similia") apkopojam tipiskākos iemeslus vēdera aizcietējumiem bērniem.


Ar krūti barots zīdainis

Zīdainītim, kas ēd tikai mammas pienu, vēdera izeja var būt gan pēc katras ēdienreizes, gan  reizi 5 – 7 dienās. Abi varianti ir pilnīgi normāli, jo mammas piens pārstrādājas ļoti labi. Ja bērniņš pietiekami ņemas svarā un nav nemierīgs, tikai nekakā, tad visdrīzāk viss apēstais piens ir labi pārstrādājies un uzsūcies.
 

  • Ja  šķiet, ka bērniņš cenšas pakakāt, bet neiznāk, viņš raud un slikti jūtas, tad iespējams, ka mammai trūkst piena. Zarnās neuzkrājas pietiekami daudz pārstrādātās masas un tā nevirzās uz priekšu. Pārstrādātā piena masa zarnās paliek biezāka un cietāka. Aizcietējumi var parādīties arī periodos, kad mazulis strauji aug, pieprasa vairāk piena, bet mammas organisms vēl nepaspēj to saražot vajadzīgajā daudzumā.
     
  • Vēl viens iemesls - mammai jāpamaina ir ēdienkarte, vairāk ēdot produktus, kas veicina labāku zarnu trakta darbību (plūmes, augļus) tad arī zīdainītim būs vieglāk.
     

Bērns ēd piena maisījumu

Piena maisījums ir smagāk pārstrādājams produkts, tāpēc vēdera izeja var kļūt biezāka, kā arī var sākties aizcietējumi, kuru iepriekš, ēdot mammas pienu, nebija. Ja bērns tiek barots ar piena maisījumu, vēderam ir jāiziet katru dienu.  Bērniņam jādod padzerties, jo maisījums, atšķirībā no mammas piena, ir tikai ēdiens, nevis padzēriens. Bet, ja mazulis normāli čurā un vēders iziet katru dienu, tad bērniņš no ūdens dzeršanas var atteikties un arī tas ir normāli. Ja aizcietējumi ar maisījumu barotam bērnam ilgstoši nepāriet, tad jākonsultējas ar ārstu par piena maisījuma maiņu.
 


Ieviešot piebarojumu

Ieviešot piebarojumu, vēdera izejas masa paliek biezāka un bieži vien sākumā gandrīz visiem bērniem ir grūtāk pakakāt, jo zarnu trakts vēl nav pieradis pie jaunā ēdiena.

 

Tāpēc piebarošanu iesaka uzsākt ar sulām, kas vieglāk pārstrādājas un nekairina zarnu gļotādu, tad var ieviest  augļus, dārzeņus vai putras, kas satur šķiedrvielas. Produktus, kas ir bagātīgi olbaltumvielu avoti - piens, gala, vistas gaļa, bērniem ar vēdera izejas problēmām iesaka piedāvāt vēlāk. 

Aizcietējumus var izsaukt arī daži vitamīni vai minerālvielas, ko dod papildus, piemēram, dzelzs, kalcijs, D vitamīns u.c.

 

Pēc gada vecuma – emocionāli iemesli

Bērnam sasniedzot divu un trīs gadu vecumu, sākas aizcietējumi, kuru iemesli ir emocionālas problēmas.  Normāla vēdera izeja trīs gadus vecumam bērnam ir no divām reizēm dienā līdz vienai reizei divās dienās.

Reklāma
Reklāma

 

  • Izplatītākais psiholoģisko aizcietējumu iemesls ir podiņmācības uzsākšana. Ja šajā tik atbildīgajā procesā mazuli kaunina un nosoda, vai arī viņš vēl fizioloģiski nav gatavs podiņam, tad tas var izpausties kā aizcietējumi. Tā var būt neapzināta vēlme pretoties vecāku nodomiem uzspiest darīt kaut ko, ko negribas.
     
  • Sarežģītas mammas un bērna attiecības arī var būt iemesls aizcietējumiem. Īpaši tas attiecas uz mammām, kas cenšas visu izdarīt ļoti pareizi, kas ir pārlieku aprūpējošas, tādējādi radot bērnam sajūtu, ka viņš pats neko savā dzīvē nenosaka. Ja neko nevar noteikt pats, tad vismaz nekakās pēc mammas norādījumiem.
     
  • Ap 2 gadu vecumu aizcietējumi ir arī spītības demonstrēšana. Psihologi to skaidro ar nevēlēšanos atdot kaut ko no sevis. Vecākiem vienkārši ir jābūt pacietīgiem, jānodrošina pareiza ēdienkarte un jāseko tam, lai mazulim vēders izietu regulāri.
     
  • Uzsākot dārziņa gaitas, mazulis atsakās iet uz podiņa, jo tur ir neierasta vide, bet mājās tualetes apmeklējums jau ir tik sāpīgs, ka drošāk ir pēc iespējas ilgāk izvairīties no nepatīkamā procesā. Jo ilgāk viņš ciešas, jo sāpīgāk ir aiziet uz tualeti.
     
  • Noteikti jāpievērš uzmanība arī mammas emocionālajam stāvoklim. Kā zināms, mamma bērnu ietekmē ļoti tiešā veidā – bērns jūt mammu un viņas emocijas. Ja tās ir sarežģītas, bet mamma cenšas izskatīties smaidīgaun apmierināta, lai gan tā nejūtas,  tad bērns nesaprot kas īsti notiek– mammai ir slikti, bet viņa smaida. Mazulis intuitīvi jūt, ka viss nemaz tik labi nav un baidās kopā ar mammu un par mammu. Bailes kā emocijas ir tas pats, kas spazmas. Līdz ar to arī zarnu darbība sāk „buksēt” Var parādīties gan kolikas, gan aizcietējumi.

 

Ārsti neiesaka dot bērnam caurejas līdzekļus. Tos drīkst nozīmēt ārsts,  katram bērnam individuāli nosaka kā un cik daudz tie būtu lietojami. Nepareizi vai pārāk bieži lietoti, tie pieradina organismu nedarboties pašam.

 

 

Hroniski aizcietējumi – ja ilgāk par diviem mēnešiem

Ja vēdera izeja apgrūtināta vairāk kā divus mēnešus, tad to uzskata par hronisku aizcietējumu. Vienkāršākais un efektīvākais veids ir ieviest ēdienkartē pareizos produktus - augļus, dārzeņus, zaļumus. Tie visi satur šķiedrvielas, kas nodrošina zarnu trakta darbību un strādā kā birste, kas iztīra zarnas.

  • No ēdienkartes jāizmet balto miltu izstrādājumi – baltmaize, makaroni, bulciņas. Arī rīsi, kukurūza, mazāk jālieto kartupeļi.
     
  • Nepietiekams šķidruma daudzums, kas tiek ikdienā uzņemts, ir vēl viens izplatītākais iemesls. Mazam bērnam jāizdzer vismaz pusotrs litrs ūdens, sulu vai citu šķidrumu dienā, bet ne saldināto gāzēto dzērienu.
     
  • Mazkustīgs dzīvesveids, ilgstoša sēdēšana padara zarnas kūtras, tās nevirza uz priekšu apēsto un pārstrādāto masu. Tāpēc vajag vairāk kustēties.


Ārsti neiesaka dot bērnam caurejas līdzekļus. Tos drīkst nozīmēt ārsts,  katram bērnam individuāli nosaka kā un cik daudz tie būtu lietojami. Nepareizi vai pārāk bieži lietoti, tie pieradina organismu nedarboties pašam.

Dažreiz ļoti labi palīdz dažādas netradicionālās metodes - akupunktūra, homeopātija. No zēļu tējām labi palīdz rūgtā, bet efektīvā Tereško tēja “Tavam vēderam”.

 


Ja tomēr nopietnas veselības problēmas

Ja aizcietējumi ir regulāri un nelīdz ne ēdienkartes revīzija, ka kustības, noteikti ir jāapmeklē gastroenterologs. Aizcietējumi var būt kādas saslimšanas izpausme. Piemēram, tonizēts vai par maz aktīvs zarnu trakts. Dažādas endokrīnās saslimšanas, zarnu attīstības pataloģijas un pat cērmes.

Saistītie raksti