Stradiņa slimnīcā 7. martā būs iespēja uzzināt visu par dzirdi un ausīm. Aicina uz Dzirdes dienas pasākumiem

Sestdien, 7. martā, no plkst. 10:00 – 13:00 Paula Stradiņa Klīniskā universitātes slimnīca, atzīmējot Starptautisko dzirdes dienu, aicina iedzīvotājus uz Dzirdes dienaspasākumiem.

FOTO: Mammamuntetiem.lv


Ausu, kakla un deguna slimību klīnikas ambulatorajā daļā 37A korpusā interesentus gaidīs slimnīcas speciālisti, Rīgas Stradiņa universitātes Otolaringoloģijas pulciņa studenti un asociācijas Sadzirdi.lv pārstāvji.
 

Dzirdes dienā būs iespēja veikt bezmaksas dzirdes pārbaudi – audiogrammu, un saņemt ieteikumus par turpmākām padziļinātām pārbaudēm pie speciālista, kā arī uzzināt aktuālāko informāciju par dzirdes profilakses jautājumiem.
 

Slimnīcas ārsti un studenti plakātu prezentācijās un sarunās stāstīs par tādām tēmām kā auss uzbūve un dzirdes veidošanās, vates kociņu kaitējums, mūzikas klausīšanās austiņās un kaitējums dzirdei, auss nozīme līdzsvara uztverē, vīrusu ietekme uz dzirdi. Šie un virkne citu jautājumu palīdzēs cilvēkiem izprast dzirdes problēmas un to, cik svarīgi ir steidzami meklēt speciālista palīdzību.
 

Latvijas Vājdzirdīgo atbalsta asociācijas Sadzirdi.lv pārstāvji runās par vides pieejamību cilvēkiem ar dzirdes traucējumiem, stāstot par dažādām sadzīviskām problēmām, ar kurām sastopas cilvēki, piemēram, par vājdzirdīga bērna apmācību, kā arī par personisko pieredzi, ko jūt cilvēks, kuram ievietots implants.

 

Kā norāda ausu, kakla un deguna slimību klīnikas speciāliste dr. Gunta Sumeraga: „Mūsu vidū ir daudz cilvēku ar dzirdes problēmām, kuri bieži par to kautrējas runāt, neizprotot, kas ar viņu notiek. Dzirdes dienā vēlamies panākt lielāku sabiedrības izpratni par to, ka cilvēks ar dzirdes problēmām nav kurls cilvēks, bet tam ir traucēta valodas sapratne noteiktās situācijās, piemēram fona troksnī vai tad, kad vienlaikus sarunājas vairāki cilvēki, un līdz ar to arī komunikācija. Pacienti bieži stāsta, ka pat ģimenē uz viņiem dusmojas, kad skaļāk klausās radio vai TV. Arī darba vidē cilvēki ar dzirdes problēmām saskaras ar nesapratni, jo ir situācijas, kad cilvēks daļu no sanāksmē runātā nav skaidri sadzirdējis vai Labāka apkārtējo sapratne iedrošinātu arī pašus pacientus būt aktīvākiem, un tā vietā, lai kautrētos, klusētu un izvairītos no diskusijas, šie cilvēki iesaistītos, pārjautātu un būtu pārliecināti pār sevi. Praksē redzam, ka cilvēki kautrējas lietot dzirdes aparātus, bet tā viņi liedz sev iespēju sadzirdēt precīzi un pat apdraud savu drošību, piemēram, uz lielceļa”, saka dr. Gunta Sumeraga.
 

Reklāma
Reklāma

Dalībniekiem būs pieejami izdales materiāli ar Pasaules Veselības organizācijas apkopoto informāciju par visbiežāk uzdotiem jautājumiem saistībā ar dzirdes veselību un auss Starptautiskā dzirdes diena visā pasaulē tiek atzīmēta 3. martā.