Grūtnieces vizīte pie vēnu ārsta - flebologa

Neatlieciet vizīti uz „kaut kad...”, iesaka Dr.Med. Uldis Mauriņš.

Topošajām māmiņām īpaši jāpiedomā par vēnu veselību.

FOTO: Shutterstock.com

Topošajām māmiņām īpaši jāpiedomā par vēnu veselību.

 

Nereti sarunās dzirdam, ka sievietēm pirmie varikozo vēnu zari un zariņi parādījušies tieši grūtniecības laikā. Kāpēc tā notiek?
Tas izskaidrojams ar to, ka grūtniecības laikā sievietes organismā notiek fizioloģiskas hormonālas izmaiņas — paaugstinās progesterona līmenis. Tā iedarbībā saistaudu struktūra kļūst irdenāka, un samazinās gludās muskulatūras tonuss. Tas viss ir paredzēts, lai mazulis varētu brīvi augt un attīstīties. Bet nelaime tā, ka arī vēnu sieniņas būvētas galvenokārt no saistaudiem un ļoti plāna gludās muskulatūras slānīša. Tātad grūtniecības laikā vēnas ir īpaši jūtīgas un daudz vieglāk pakļaujas pastiprinātam iestiepumam, kas veidojas, ja ir apgrūtināta venozā attece.


Šogad, Vēnu Pavasara laikā aicinām izmantot atlaides diagnostikai martā 25%. Arī kompresijas zeķes varēs iegādāties par īpašu cenu ar 25% atlaidi.


Ieskaties: http://www.venucentrs.lv/jaunumi/venu-pavasaris-2015

 

Kāpēc veidojas šāda apgrūtināta venozā attece?
Tas ir saistīts ar vairākiem faktoriem. Tie faktori, kurus sieviete nevar ietekmēt ir — palielināts cirkulējošo asiņu daudzums un tas, ka dzemdei augot, tiek nospiests mazais iegurnis, kas traucē normālu venozo atteci. Tie faktori, kurus sieviete var kaut nedaudz ietekmēt ir — svara pieaugums un mazkustīgums. Jo aktīvāka un kustīgāka būs jaunā māmiņa, jo labāka būs asiņu atplūde pa vēnām.



Daudzas grūtnieces sūdzas, ka grūtniecības otrajā un trešajā trimestrī parādās nogurums kājās dienas beigās, kā arī potīšu pietūkums. Vai tas liecina, ka vēnas ir slimas?
Šie simptomi liecina, ka venozā attece ir apgrūtināta, bet par slimību to nosaukt vēl nevar.


Kā pareizi rīkoties, ja parādās šādas sūdzības?
Šādā situācijā vispareizākais būtu doties pie flebologa, kurš jau konsultācijas laikā veic ultraskaņas dupleks/doplerizmeklējumu, lai izvērtētu vēnu stāvokli un venozo plūsmu. Procedūra ir nesāpīga un nekaitīga gan topošajai māmiņai, gan mazulim, bet iegūtā informācija ļauj spriest, kāda ārstēšanas taktika konkrētajā gadījumā nepieciešama. Pārsvarā visām topošajām māmiņām rekomendējam speciālas kompresijas zeķes, kuras uzlabo venozo atteci, neļaujot veidoties pietūkumam un smaguma sajūtai kājās. Bet ar vienu noteikumu, zeķēm jābūt pareizi izvēlētām — tas nozīmē, pareiza izmēra, un ar atbilstošu kompresijas klasi.

Reklāma
Reklāma


Vai ir situācijas, kad topošajām māmiņām jābūt īpaši piesardzīgām un laikus ir jādomā par profilaksi?
Jā. Visnopietnākā un bīstamākā ir situācija, ja iepriekš dzīvē ir bijusi dziļo vēnu tromboze. Tad pie flebologa būtu jādodas jau plānojot grūtniecību. Otra grupa ir sievietes, kurām jau ir vēnu varikoze, un nepieciešams ievērot profilaktisko pasākumu kopumu, lai aizkavētu varikozes attīstību un neveidotos komplikācijas. Un trešā grupa ir tās sievietes, kurā ģimenē jau vairākās paaudzēs ir varikoze, ka arī, ja ikdienas slodzes saistītas ar ilgstošu statisku slodzi — tas ir sēdošs vai stāvošs darbs.


 


Reizēm nākas dzirdēt viedokli, ka vēnu varikozi nav vērts sākt ārstēt, ja plānota vēl kāda grūtniecība.
Tādas absurdas rekomendācijas tiešām nākas dzirdēt. Bet tā nav taisnība. Ja varikoze ir izveidojusies, tad terapiju vēlams veikt brīdī, kad jaunā māmiņa beidz barot bērnu, un viņas hormonālais līmenis atgriežas izejas stāvoklī. Tad būs mazāk jāuztraucas, ka nākamajā grūtniecībā varētu veidoties varikozes komplikācijas, kā arī sievietes pašsajūta būtu labāka. Reizēm ir situācijas, kad pirmās grūtniecības laikā parādās varikozes iezīmes, bet pēc dzemdībām, vēna atkal atgriežas savā sākotnējā stāvoklī. Ar katru nākamo grūtniecību vēnas sieniņas elastība samazinās, tāpēc tās izmaiņas, kuras veidojas pēc otrās un trešās grūtniecības parasti prasa nopietnāku terapiju.


Kādus profilakses pasākumus topošā māmiņa varētu veikt, lai uzlabotu savu pašsajūtu un mazinātu risku veidoties vēnu varikozei?
Jau gatavojoties grūtniecībai, jebkurai sievietei svarīgi ir trenēt iegurņa muskulatūru, tas gan pozitīvi ietekmēs grūtniecības norisi, gan uzlabos venozo atteci. Svarīgi ir būt aktīvām, kustīgām, nesēdēt vairāk par vienu stundu no vietas, raudzīties, lai svara pieaugums būtu normas robežās. Un, protams, ieteicams nēsāt kompresijas zeķes, kuras neļaus kājām kļūt svina smagām un pietūkušām.


 

 

Ieskaties: www.venucentrs.lv

Adrese: Kokneses pr 18, Rīga
tel: 67374747, 67374744