Salas novadā vecāki ar četriem maziem bērniem dzīvo noplukušā istabiņā. VIDEO

Salas novada Biržos ir ēka, kurā agrāk atradās meža skola. Lai gan māja ir katastrofālā stāvoklī, tajā dzīvo vairākas ģimenes. Viena no tām – daudzbērnu ģimene, kurā ir māte, tēvs un četri mazi bērni vecumā no trim līdz sešiem gadiem, kuri visi kopā spiesti mitināties vienā istabā.

Kāda daudzbērnu ģimene Salas novada Biržos spiesta mitināties vienā istabā bez labierīcībām. Uz citu ēku ar labāku dzīvokli tā atsakās pārvākties.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Kāda daudzbērnu ģimene Salas novada Biržos spiesta mitināties vienā istabā bez labierīcībām. Uz citu ēku ar labāku dzīvokli tā atsakās pārvākties.

 

No abiem vecākiem – Diānas Fetisova un Anda Tetina naudas pelnītājs ir tikai viens – Andis, kurš strādā mežizstrādes jomā. Ģimene mitinās vienā istabā, kura kalpo gan kā virtuve, gan kā guļamistaba, gan kā vannas istaba. Telpa ir noplukusi un dzestra, nav ne ūdensvada, ne kanalizācijas. Tualete ir zem klajas debess, bet ūdeni viņi ņem no blakus esošā strauta, drausmos dzīves apstākļus ataino Vidusdaugavas televīzija. 

 

Bērnu māte stāsta, ka šādos apstākļos viņi dzīvo jau vairākus gadus: „Tagad, kad ir atkusnis, siena ir pilnīgi slapja. Bērni bieži slimo.” Diāna stāsta, ka ir vērsusies Salas novada pašvaldībā un Sociālajā dienestā ar lūgumu palīdzēt dzīvesvietu saremontēt, bet vienīgā palīdzība esot bijusi materiālu piešķiršana plītiņas remontam. Tagad pašvaldība prasot, lai ģimene pati remontē savu dzīvesvietu. 

 

„Sieviete no bāriņtiesas pateica – kamēr jūs šeit dzīvojat, varat aiziet uz Biržiem, uz bibliotēku, paņemt avīzes, salīmēt uz sienām un dzīvot. Viņa teica – nekas, ir vēl „sliktākas” ģimenes, jūs varat tā dzīvot. Vēl viņa pateica tā – mēs pavasarī atbrauksim un gribēsim redzēt, kādu remontu jūs esat uztaisījuši. Mums tagad līdz pavasarim esot laiks uztaisīt remontu, viņi pavasarī atbrauks un paskatīsies, kādu remontu mēs esam uztaisījuši. Es esmu vispār šokā, kā Salas novada pašvaldība izturas pret mums, it kā mēs nebūtu cilvēki,” sašutusi ir daudzbērnu māmiņa. 

 

Salas novada pašvaldības priekšsēdētāja Irēna Sproģe iebilst: „Viņi šajā dzīvoklī dzīvo nedeklarēti kopš 2012. gada, un tikai 2014. gadā mēs ar viņiem esam noslēguši īres līgumu. Tad, kad mēs uzzinājām, ka viņi tur dzīvo, mēs viņiem piedāvājām Biržu ciemā labiekārtotu dzīvokli, bet viņi no šī dzīvokļa atteicās. Ar varu mēs viņus nekur pārvietot nevaram. Viņi paši izvēlas savu dzīvesvietu.” 

 

Reklāma
Reklāma

Diāna Fetisova atzīst, ka pašvaldība ģimenei piedāvājusi citus dzīvokļus un ka viņi no tiem atteikušies. Arī pašlaik ģimene vēlas plašākas telpas, bet tepat – tās pašas mājas otrajā stāvā, bet noskatītais dzīvoklis ir vēl katastrofālākā stāvoklī nekā tagadējais. Diāna saka: „Man gribētos te dzīvot, bet es gribētu panākt to, lai Salas novads mums palīdz ar remontu, ar materiāliem. Es neprasu viņiem eiroremontu, es neprasu, lai mūsu vietā kaut ko kāds dara. Gribētos, lai viņi mums palīdz ar materiāliem, tad mēs paši tiksim galā, mēs paši sataisīsim, paši izdarīsim.” 

 

Novada pašvaldības vadītāja Irēna Sproģe gan saka, ka labākais risinājums būtu, ja ģimene pārvāktos uz piedāvāto dzīvokli Biržu centrā, jo remontēt tikai vienu dzīvokli vecajā Biržu meža skolas ēkā nebūtu lietderīgi. Par daudzbērnu ģimenes neapskaužamajiem dzīves apstākļos skatieties Vidusdaugavas televīzijas videosižetā. 

 

Salas novadā daudzbērnu ģimene vairākus gadus dzīvo necilvēcīgos apstākļos (Vidusdaugavas televīzija) 

 

Avots: www.kasjauns.lv

Foto: ekrānuzņēmums no video