Dzemdes kakla vēzis. Ja savlaicīgi atklāts, veiksmīgi ārstējams

 
2015. gads Latvijā ir izsludināts par pretvēža gadu, tas nozīmē, ka pastiprināta  uzmanība tiek pievērsta savlaicīgai onkoloģisko slimību diagnostikai un  prevencijai. Ārsti uzskata, ka ir slimības ar kurām 21. gadsimta sabiedrībai  vajadzētu tikt galā daudz veiksmīgāk, taču straujajā dzīves ritmā un ikdienas  darba dunā mēs vienkārši aizmirstam par savu veselību.
Dzemdes kakla vēzis - otrais biežāk  sastopamais audzējs sievietēm līdz 45 gadu vecumam pasaulē un arī Latvijā.

FOTO: Shutterstock.com

Dzemdes kakla vēzis - otrais biežāk sastopamais audzējs sievietēm līdz 45 gadu vecumam pasaulē un arī Latvijā.

Dzemdes kakla vēzis ir  viena no šādām slimībām. Latvijā aizvien ir viens no augstākajiem dzemdes kakla vēža saslimstības un mirstības līmeņiem Eiropā. Taču savlaicīga prevencija un diagnostika ļauj šīs slimības riskus un sekas būtiski mazināt. Kas ir šī slimība un kā sevi no tās pasargāt? Uz šim jautājumiem atbild klīnikas Premium Medical imunoloģe - onkoloģe Inta Jaunalksne
 

Kas ir dzemdes kakla vēzis un kā tas rodas? 
Dzemdes kakla vēzis ir ļaundabīgs audzējs. Kā liecina dati, tas ir otrais biežāk  sastopamais audzējs sievietēm līdz 45 gadu vecumam pasaulē un arī Latvijā. 

Mūsu valstī mirstība no šīs slimības ir nepiedodami augsta, pie tam satraucošs ir arī fakts, ka saslimstība ar dzemdes kakla vēzi pieaug. Visā pasaulē onkoloģiskās saslimšanas ir otrs izplatītākais nāves iemesls, savukārt dzemdes kakla vēzis ir trešais lielākais onkoloģisko slimību izraisītas nāves iemesls sievietēm. Latvijā ir īpaši augsti rādītāji ielaisto, jeb pēdējās stadijās atklāto onkoloģisko saslimšanu, tostarp dzemdes kakla vēža, gadījumu. Šī slimība ir savlaicīgi diagnosticējama, ja sieviete regulāri apmeklē ginekologu, tieši tāpēc rādītāji ir tik satraucoši.
 

Visbiežāk dzemdes kakla vēzi izraisa cilvēka papilomas vīruss (HPV). Taču šīs slimības kofaktori ierosinātāji var būt smēķēšana, kā arī seksuālās dzīves paradumi, piemēram, ja sievietei ir vairāki partneri, vai dzimumdzīve ir uzsākta ļoti agrīnā vecumā.
 

Reklāma
Reklāma

Kas ir HPV?
Cilvēka papilomas vīrusam ir vairāk kā 100 veidu, un lielākā daļa no tiem ir ar salīdzinoši zemu risku izraisīt dzemdes kakla vēzi. Īpaši bīstami ir 16. un 18. cilvēka papilomas vīrusa tipi, pētījumi liecina, ka vairāk kā 70 % gadījumu tieši šis vīruss ir dzemdes kakla vēža ierosinātājs. HPV izplatās dzimumkontaktu ceļā, tāpēc arī šajā kontekstā ir jārunā par izsargāšanos, izmantojot prezervatīvu.
 

Kāpēc šī slimība ir tik izplatīta un ar tik augstiem mirstības rādītājiem?
Nereti dzemdes kakla vēzis tiek atklāts vēlīnā stadijā, kad ārstēšana ir ļoti ierobežota un tās efektivitāte vairs nav tik liela. 

Vai dzemdes kakla vēzi var ārstēt?
Jo savlaicīgāk atklāta šī slimība, jo lielākas iespējas ir to izārstēt. 


Kā pasargāt sevi no riska saslimt?
Veicot regulārus izmeklējumus var atklāt un izārstēt dzemdes kakla slimības (iekaisumus), kas ir pirmsvēža stadijā, tādējādi izvairoties no onkoloģiskās saslimšanas. Tieši tāpēc ir tik svarīgi neaizmirst par sevi un regulāri konsultēties ar ārstu. Mūsdienās ir pieejamas analīzes, kuras palīdz ļoti savlaicīgi diagnosticēt HPV, kas ir biežākais dzemdes kakla vēža izraisītājs.