Pāragri sākusies ērču aktivitātes sezona

Slimību profilakses un kontroles centra epidemiologi ir veikuši šogad pirmo ērču aktivitātes novērtējumu dabā Lapmežciema apkārtnē, kur tika konstatētas pirmās aktīvās ērces.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

 

 Šogad ērču aktivitāte ir sākusies agrāk nekā iepriekšējos gados. Vidējais ērču blīvums pagaidām vēl ir zems – līdz 2 ērcēm uz vienu kilometru, bet turpmāk, paaugstinoties gaisa temperatūrai, pieaugs arī ērču daudzums. Ērču pārziemošanai šoziem bijuši labvēlīgi laika apstākļi (silta ziema) un pagājušā gada rudenī novērots lielāks nepieaugušo ērču skaits, līdz ar to, šogad sagaidāma augstāka ērču aktivitāte nekā pērn.
 

SPKC dati liecina, ka 2014.gadā novērots pēdējo gadu laikā zemākais saslimstības līmenis ar ērču encefalītu - reģistrēti 173 saslimšanas gadījumi, kas ir par 92 gadījumiem mazāk nekā 2013.gadā (265 saslimšanas gadījumi). Pagājušogad nav reģistrēts neviens ērču encefalīta izraisīts nāves gadījums.

Ar ērču pārnesto Laimboreliozi 2014.gadā reģistrēti 469 saslimšanas gadījumi, kas ir par 15 gadījumiem vairāk nekā 2013.gadā (454 saslimšanas gadījumi) – šāds pieaugums neliecina par būtisku saslimstības pieaugumu.
 

Reklāma
Reklāma

Šogad, tāpat kā iepriekš, notiek valsts apmaksāta bērnu vakcinācija pret ērču encefalītu noteiktās Latvijas teritorijās, un to nosaka Ministru kabineta 26.09.2000. noteikumi Nr.330 „Vakcinācijas noteikumi”. Lai uzzinātu vairāk par vakcīnu saņemšanas kārtību, lasiet šeit. "25 novados bērniem nodrošinās bezmaksas vakcināciju pret ērču encefalītu"