Tīrīšanas laiks klāt! Noskaidrots, ka vīriešus tolerance pret netīrību ir daudz augstāka nekā sievietēm

Nav pārsteigums, ka tieši vīriešiem ir visgrūtāk saņemties mājokļa uzkopšanas darbiem. Aptuveni divas trešdaļas jeb 60% aptaujāto Latvijas vīriešu mājokli sakopj vien tad, ja vēlas atrast kādas nozaudētas mantas. Savukārt sievietes par mājokļa tīrību rūpējas regulāri, jo īpaši aktīvi tai pievēršoties gadalaiku maiņas brīžos.

Gandrīz neticams skats - vīrietis berž skapja durtiņas!

FOTO: Shutterstock.com

Gandrīz neticams skats - vīrietis berž skapja durtiņas!

 

Kopumā Latvijas iedzīvotājiem mājokļa sakopšanā galvenokārt raksturīga ļoti pragmatiska pieeja – 33% to dara tikai tad, kad sasniegta kaitinoša netīrības pakāpe, bet vēl tikpat aptaujāto norāda, ka tīrīšanai parasti pievēršas, gaidot ciemiņus.

Sievietes visbiežāk motivē sezonas maiņa un viņas arī seko līdzi tam, lai miteklis ikdienā būtu tīrs un kārtīgs. Turpretī vīriešus, neskaitot vēlmi atrast nozaudētas mantas, pievērsties uzkopšanas darbiem liek arī no citiem mājokļa iemītniekiem saņemti aizrādījumi par nekārtību.
 

 

Vīriešu tolerance pret apkārtējo netīrību pavisam droši ir daudz augstāka un apkārtējie salūzt ātrāk, un pārsvarā tad, kad jāsāk kārtot aiz vīrieša

 

Reklāma
Reklāma

„Tas, ka sievietes ir apzinīgākas, rūpējoties par mājokļa kārtības uzturēšanu, mani necik nepārsteidz un aptauja pierāda, ka iemesls, kāpēc vīrieši daudz retāk iesaistās uzkopšanas darbos, slēpjas viņu ļoti racionālajā pasaules uztverē – tīrīt tikai tad, kad pēc tā ir kāda lielāka vajadzība, nevis paša priekam vien. Kāda starpība vai tās glāzes noliks rīt vai parīt, tāpat jau noliks un tas taču ir galvenais. Citreiz apbrīnojami kā viņi var izturēt „bardaku”, tam apejot ar līkumu, bet tad kad plānojas viesu ierašanās, tad gan tiek tīrīts un kārtots tā, ka liekas pati karaliene brauks ciemos. Šķiet, ka tad viņi izliek visu tīrīšanas enerģiju, kas uzkrājusies.

Vīriešu tolerance pret apkārtējo netīrību pavisam droši ir daudz augstāka un apkārtējie salūzt ātrāk, un pārsvarā tad, kad jāsāk kārtot aiz vīrieša. Bet, ja vēl ir bērni, tad tā pacietība beidzas pavisam ātri.

Manuprāt, vīrieti pievērsties uzkopšanas darbiem vairāk iedvesmo iespēja rīkoties ar dažādām tehniskām ierīcēm, piemēram, zāliena pļaušanas darbos vai eksperimentos ar modernu putekļsūcēju – vislabāk, ja tas visu izdara pats. Liela daļa vīriešu vispār labprāt implantētu čipu, kas ļauj ar vienu domu iedarbināt iekārtas, kas visu izdara viņu vietā,” norāda saimnieciskā kulinārijas eksperte Signe Meirāne.
 

Interesanti, ka vīrieši arī pamanās dzīvesvietas sakopšanai ikdienā veltīt vismazāk laika – 51% aptaujāto stiprā dzimuma pārstāvju tam pievēršas ne vairāk kā divas stundas nedēļā, bet 13% iztiek vien ar nepilnu stundu. Turklāt vīrieši uz pusi biežāk norāda, ka izmanto dažādus tehnoloģiskos risinājumus laika taupīšanas nolūkā.


Pētījumu veica Samsung Electronics Baltics un pētījumu kompānijas GfK