Zinātniski fakti par kaķu un suņu ģimenes dzīvi

Kā ģimenes dzīvi, tēva un mātes lomu savā starpā organizē mūsu ģimenes mazie brāļi - suņi un kaķi? 

Pētījumos pierādīts, ka savvaļā dzīvnieki ieņem aktīvu lomu rūpēs par saviem mazuļiem.

FOTO: Shutterstock.com

Pētījumos pierādīts, ka savvaļā dzīvnieki ieņem aktīvu lomu rūpēs par saviem mazuļiem.

 

Runči ir bēdīgi slaveni ar savām sliktajām vecāku prasmēm un parasti tiek attēloti kā promesoši tēvi. Tomēr kādā lauksaimniecības teritoriju kaķu pētījumā atklājās, ka patiesībā runči aktīvi piedalās ģimenes dzīvē. Pētnieki novēroja, ka tēviņi palīdz mātītēm aizsargāt kaķēnus no citiem, agresīviem tēviņiem. Kamēr mātes bija prom, runči pat sargāja atstātos kaķēnus un lika tiem justies droši, apvijoties metienam  apkārt. Dažreiz tie pat palīdzēja barot un audzināt citu kolonijas kaķu mazuļus, nesot tos uz jaunajām migām, ja viss bars pārcēlās.

Siāmiešu runči par saviem kaķēniem interesējas vairāk nekā citu sugu tēvi. Tie, kas tēva lomā nokļuvuši nesen, apguļas mazajiem blakus un poš to kažoku. 


Mammas iemāca labāk 
Kaķenes māca mazuļiem nogalināt medījumu. Mātes sāk mācību procesu, atnesot metienam jau nogalinātu gaļu. Iemācījušies apēst medījumu, kaķēni sāk apgūt nogalināšanas mākslu. Māte uzrauga kaķēnus, kad tie mācās noķert, nogalināt un - ja nepieciešams - vēlreiz noķert izbēgušu medījumu. Pētījumos atklājies, ka tie kaķēni, kam šis mācības nācies apgūt bez mātes palīdzības, sešu mēnešu vecumā jeb brieduma periodā ir neprasmīgāki mednieki. 

 

Kaķēni saprot, ka viņu māte patiešām visu zina labāk. Kāda pētījumā zinātnieki atklāja, ka kaķēni daudz ātrāk visu apgūst no mātes nekā svešinieka priekšzīmes. 



Kaķēni saprot, ka viņu māte patiešām visu zina labāk. Kāda pētījumā zinātnieki atklāja, ka kaķēni daudz ātrāk visu apgūst no mātes nekā svešinieka priekšzīmes. Kaķēni, kas novēroja māti spiežam sviru, lai iegūtu barību, šo paņēmienu apguva daudz ātrāk nekā kaķēni, kuri šo darbību redzēja svešinieka izpildījumā. 


Māk draudzēties un neapēst savus draugus 
Jauni suņi un kaķi iemācās nenogalināt savus draugus. Piemēram, suņi, kas uzaug fermā vistu ielenkumā, neuzbrūk šiem pazīstamajiem putniem. Kāda zinātnieka eskimosu suns laimīgs dzīvoja kopā ar piecām vistām, bet kad tās novecoja un tika atvesti divi citi putni, suns tos abus nogalināja un apēda. Piecas vecās vistas palika neskartas. 

Arī kaķi neizmanto savus mednieku instinktus pret dzīvniekiem, ar kuriem kopā uzauguši vai kurus iepazinuši. Kāds zinātnieks veica pētījumu, kurā mežonīgam zelta kaķim katru dienu izberoja žurkas. Vienai no tām izdevās no kaķa izvairīties un paslēpties zem tā guļvietas.

Kaķis pie žurkas pierada un pat sadraudzējas ar to. Viņš arī turpmāk ēda katru jauno žurku, ko saņēma. Bet tā draudzene tika atstata mierā četrus mēnešus un pēc tam aizvākta no kaķa dzīvesvietas. Tomēr pēc trim mēnešiem, kad zinātnieks žurku atkal ievietoja kaķa mājvietā, tas savu draudzeni jau bija aizmirsis un to apēda. Pēc zinātnieku domam, tas notiek tāpēc, ka abi dzīvnieki savas mednieka spējas attīsta pēc tā dēvētā "kritiska" mācīšanas perioda, kura laika visu uzmanību koncentrē uz sabiedrības saikņu attīstīšanos. Visos šajos gadījumos kaķi un suņi bija iemācījušies izturēties pret saviem "draugiem" citādi. 

Reklāma
Reklāma

 

Atceras mammu, aizmirst brāļus
Suņi neaizmirst savu māti. Pētījumos atklājies, ka kucēni prot atpazīt māti pat divus gadus pēc šķiršanās. Šīs spēcīgās izjūtas ir abpusējas. Mātes spēj atpazīt savus pēcnācējus tikpat ilgi. 

Savukārt saikne starp brāļiem un māsām nav tik cieša. Pēc šķiršanās kucēni cits citu aizmirst un atkalredzēšanās gadījumā nepazīst. 

 

Savvaļas suņi ir labāki tēvi
Pētījumos pierādīts, ka savvaļā suņi ieņem aktīvu lomu rūpēs par saviem mazuļiem. Tie gan uzpoš kucēnu kažoku un rotaļājas ar mazajiem, gan atnes tos atpakaļ, ja bērni mēģina pamest migu, pirms pienācis īstais laiks. Mājas suņu vidū šāda uzvedība novērota daudz retāk. 

Suņi var kļūt par audžuvecākiem. Zinātnieki uzskata, ka vilku bara instinkti, kas liek visām mātītēm kopīgi rūpēties par mazuļiem, ir saglabājušies arī piejaucēto suņu vidū. Tā rezultātā kuces bieži vien ļoti pieņem citas mātītes atvases un tās audzina. 

 

Avots: Ogastus Brauns. Grāmata "Suņa mīlestība, kaķa talanti. Patiesība, ko jūs nenojautāt par saviem mīluļiem" izd."Kontinents"