Piecu bērnu mamma, ārste: Aborta sekas - neauglība, kuras ārstēšanu apmaksās nodokļu maksātāji

 
Mākslīgā grūtniecības pārtraukšana ietekmē sievietes veselību ilgtermiņā, tādēļ šim lēmumam ir jāvelta vairāk laika un pārdomu, uzskata ārste, homeopāte un piecu bērnu māmiņa Dr.Dace Gaile-Grinfelde.

FOTO: Shutterstock.com

 

Reizēm pietiek tikai ar vienu abortu, lai vēlāk būtu grūtības ar bērniņa ieņemšanu. Tas ir daudz smagāk nekā izsvērt, vai grūtniecības pārtraukšana ir vienīgais risinājums. Tādēļ pēc homeopātes domām ierosinātie grozījumi Seksuālās un reproduktīvās veselības likumā ir saprotami un pieņemami.
 

“Protams, kā rīkoties ir katras sievietes brīva izvēle. Manuprāt, pašlaik pirms grūtniecības pārtraukšanas līdz galam neizskaidro, kādas būs emocionālās un psiholoģiskās sekas, kāda var būt ietekme uz organismu un veselību kopumā. Iespējams, pirms operācijas iedod kādu informatīvu materiālu vai dokumentu parakstīt, bet tas nav tas pats, kas mierīgi uzklausīt un izrunāt,” uzskata ārste.
 

Ārste stāsta, ka praksē bieži nākas sastapt sievietes, kuras visu mūžu nožēlo abortu. Turklāt šie pārdzīvojumi mēdz manifestēties visdažādākajos veidos, arī kā slimības. Piemēram, neauglība, cikla traucējumi, libido trūkums, asins saindēšanās, krūts vēzis, saauguši olvadi, dažādas asinsvadu problēmas u.c.
 

“Es esmu pārliecināta, ka ir ārsti, kas pēc labākās sirdsapziņas stāsta un informē sievietes par to, kā aborts var viņu ietekmēt. Tomēr svarīgi ir, lai tas būtu iestrādāts sistēmā, lai sieviete nav atkarīga no ārsta godaprāta,” teica Dr.Gaile-Grinfelde.
 

Bērni ir dzimuši vienmēr – pirms kara, kara laikā un pēc tam, arī izsūtījumā, daudz grūtākos apstākļos

Pēc ārstes uzskatiem minētie grozījumi ir saistāmi ne tikai ar demogrāfijas veicināšanu, bet arī ar sabiedrības veselību kopumā. Galu galā, ja aborts izraisa neauglību vai vēlāk rada grūtības ieņemt bērniņu, tad par to maksā valsts no valsts mākslīgas apaugļošanas programmas. Tādēļ ir tikai normāli, ka valsts iestrādā likumā obligātu konsultāciju, lai sievietes spētu pieņemt izsvērtu lēmumu.
 

Reklāma
Reklāma

“Mūsdienās cilvēki pārāk daudz rēķina, it kā nezin ko vēlētos izskaitļot – esmu dzirdējusi izteikumus, ka par bērniem domās tad, kad būs tāds vai citādāks dzīvoklis, ka būs tādi vai citādāki apstākļi. Tas ir pašapmāns, ilūzija! Bērni ir dzimuši vienmēr – pirms kara, kara laikā un pēc tam, arī izsūtījumā, daudz grūtākos apstākļos,” piebilda Gaile-Grinfelde.

Dr.Gaile-Grinfelde nenoliedza arī to, ka, viņasprāt, vairāk ir jāpievēršas vērtību audzināšanai ģimenēs un skolā, intīmajām attiecībām jāpiešķir lielāka nozīme. “Tā arī ir ārstu atbildība, jo, manuprāt, īsti nav normāla situācija, ka jau 14-15 gadus jaunas meitenes lieto hormonālās pretapaugļošanās tabletes, sakot, ja nu “viņām gadās sekss”. Hormonālās tabletes ir trieciens tik jaunam organismam, kas var atstāt ilgtermiņa sekas uz veselību,” saka homeopāte. 
 

Jau vēstīts, ka janvāra beigās vairāki deputāti ierosināja grozījumus Seksuālās un reproduktīvās veselības likumā. Būtiskākie no tiem paredzēja paildzināt pārdomu laiku pirms mākslīgās grūtniecības pārtraukšanas no 72 līdz 120 stundām, vienlaikus nosakot sievietei valsts apmaksātu konsultāciju pie viņas izvēlēta krīzes grūtniecības speciālista, jurista, sociālā darbinieka vai psihologa atbilstoši individuālajai situācijai.
 

Dr.Dace Gaile-Grinfelde ir sertificēta homeopāte ar vairāk nekā 20 gadu pieredzi savā jomā. Augstākā izglītība gūta gan studējot Latvijas Medicīnas akadēmijā (tagad Rīgas Stradiņa universitātē) un stažējoties Magdeburgas medicīnas akadēmijā Vācijā. Sešus gadus studējusi homeopātiju Vācijā un Šveicē pie vadošajiem pasaules homeopātiem. Dr.Gaile-Grinfelde savā praksē ir palīdzējusi aptuveni 80 pāriem, kuriem pirms tam ir bijušas grūtības ieņemt bērniņu.