14 fakti, ko tu nezināji par miegu

Miegs ir absolūti nepieciešams jebkuram dzīvam organismam. Ikvienam zīdītājam, putnam un rāpulim ir nepieciešams miegs, lai funkcionētu. Par spīti tam, ka par šo ikdienas aktivitāti ir daudz noslēpumu, mēs tomēr esam spējuši kaut ko par to uzzināt. 

1 no 4 precētiem pāriem guļ atsevišķās gultās.

FOTO: Shutterstock.com

1 no 4 precētiem pāriem guļ atsevišķās gultās.

Lūk, 16 fakti par miegu:
1. Kas notiek ar tevi miega laikā? Tavas smadzenes tiek atjaunotas, tavas šūnas atjaunojas, tavā organismā izdalās nepieciešamie hormoni.


2. Dažādos vecumos ir dažādas nepieciešamības pēc miega. Mazuļiem - 16 stundas miega, 3 līdz 12 gadu vecumā nepieciešams 10 stundas miega, 13 līdz 18 gadu vecumā - 10 stundas miega, 19 līdz 55 gadu vecumā - 8 stundas miega, un cilvēkiem, kas ir vecāki par 65 gadiem pietiek ar 6 stundām dienā.


3. Vīrieši 70% no visa miega laika sapņos redz citus vīriešus, bet sievietes sapņo par vīriešiem un sievietēm vienādā apmērā.


4. Mēs varam miegā redzēt tikai tās sejas, ko esam redzējuši dzīvē, lai arī apzināti mēs šīs sejas neatceramies.


5. 12% no cilvēkiem sapņus redz melnbaltus. Šis procents arāk bija augstāks, bet tā kā mūsdienās ir augsti attīstīta krāsainie ekrāni, cilvēkiem attīstījusies spēja redzēt krāsainus sapņus.


6. Sapņošana ir normāla! Cilvēki, kuri neredz sapņus, bieži sirgst ar personības traucējumiem.


7. Gulēšanas pozīcija var daudz ko pastāstīt par tevi. Zīdaiņa pozīcija - šajā pozīcijā guļ 41% cilvēku. Šādi cilvēki ir noslēgti sākumā, bet viņiem ir atvērtas sirdis. Iztaisnots ķermenis uz viena sāna - iemīļota 15% cilvēku. Šādi cilvēki ir ļoti vieglprātīgi. Augums mazliet saliekts, guļus uz sāna - šādā pozīcijā guļ 13% cilvēku. Šādi cilvēki ir atvērti, bet tai pat laikā aizdomīgi. Pozu guļus uz muguras ir iecienījuši apmēram 8% cilvēku, liecina par to, ka cilvēks ir atturīgs. Pozā, kurā guļ uz vēdera ar iztaisnotām kājām un rokām virs galvas, guļ 7% cilvēku, šādi cilvēki ir jautri ballītēs. Pozā, kurā guļ uz muguras ar izplestām rokām un kājām, guļ 5% cilvēku, šādi cilvēki ir lieliski uzklausītāji.


8. 1 no 4 precētiem pāriem guļ atsevišķās gultās.


9. Britu kareivji bija pirmie, kas izgudroja metodi, lai paliktu nomodā 36 stundas. Kad viņi nogura, kareivji uzlika speciālas brilles, kas simulēja gaismu, kas rodas, saulei austot, tādējādi pamodinot viņus.

Reklāma
Reklāma


10. Zīdītāji, kas guļ visilgāk, ir koala lāči - 22 stundas dienā. Brūnais siksspārnis guļ 19,9 stundas dienā. Zvīņnesis - 18 stundas dienā. Zīdītāji, kas guļ vismazāk: žirafes - 1,9 stundas dienā (apmēram 5-10 minūšu garas snaudas). Briedis - 3,09 stundas dienā. Āzijas zilonis - 3,1 stunda dienā.


11. Ir lielākas iespējas nomirt to miega trūkuma, nekā no ēdiena trūkuma. Bez ēdiena tu vari iztikt divas nedēļas, bet tu nomirtu 10 dienu laikā, ja negulētu.


12. Akli cilvēki redz attēlus savos sapņos. Tie, kuri ir piedzimuši akli, savus sapņus izjūt ar emociju, skaņu, smaržu un pieskāriena palīdzību.


13. 5 minūšu laikā no pamošanās, 50% no redzētajiem sapņiem ir jau aizmirsti. 10 minūtes no pamošanās brīža tu esi aizmirsis jau 90%.


14. 1 no 50 pusaudžiem joprojām urinē gultā.

 

 

Avots: www.healthdigezt.com 

Rakstu publicēšanai sagatavojusi Ita Petrika, speciāli Mammamuntetiem.lv