Bērnam plāni matiņi! Vai matu nogriešana gada vecumā veicinās to kuplāku augšanu

Citām meitenēm bizes, bet manai meitai tikai mazas peļastes. Vai vecāki var ietekmēt, cik kupli būs bērniņa mati? Par bērnu matu augšanas īpatnībām stāsta matu speciāliste, ārste triholoģe Inga Zemīte.

Citām meitenēm jau bizes, bet manējais tikai pūkas uz galvas

FOTO: Shutterstock.com

Citām meitenēm jau bizes, bet manējais tikai pūkas uz galvas

Līdz gada vecumam bērnam uz galvas ir tā saucamie pūku mati, tie ir trauslāki, var cirtoties. Šiem matiņiem saknes vēl ir ļoti vājas, struktūra viegli lūztoša, tāpēc pirmā dzīves gada laikā pūkainie pirmie matiņi nomainās gandrīz visiem mazuļiem. Ap gadiņa vecumu mata sakne kļūst stiprāka, tā attīstās un nostiprinās galvas epidermas slānī, tāpēc matiņi sāk izkrist mazāk.  

Ir vecmāmiņu ticējums, ka nogriežot matus bērniņa gada jubilejā, tie sāks augt labāk? Tomēr ārste apšauba šīs pārliecības teorētisko pamatu. Kad bērns piedzimst, mats ir trausls. Augot, sakne ieiet dziļāk epidermas slānī un mats kļūst arvien stiprāks. Ja bērnam gada vecumā nogriež matus, tad šķiet, ka tie aug stiprāki, lai gan patiesībā tieši tāpat matiņi augtu arī tad, ja netiktu nogriezti.  Gluži vienkārši tie ir sasnieguši noteiktu augšanas fāzi. Turklāt bērniņš jau ir pietiekami saprātīgs, lai ieraugot savu svešo veidolu spogulī, pamatīgi nobītos - mati bija un matu vairs nav!

 

Ja bērnam gada vecumā nogriež matus, tad šķiet, ka tie aug stiprāki, lai gan patiesībā tieši tāpat matiņi augtu arī tad, ja netiktu nogriezti.

 

Reklāma
Reklāma

Ir bērni, kuriem vēl 3 gadu vecumā ir slikti mati. Tomēr arī ārsts iesaku pacietīgi gaidīt, jo mata struktūra attīstās līdz pat 5 gadu vecumam. Ir vērts pajautāt, kādi mati ir bijuši bērna vecākiem, vecvecākiem.  Tas attiecas gan uz bieziem, gan trausliem matiem.

Šampūni bērniem atšķiras ar mazgājošo līdzekļu stiprumu un intensitāti. Bērnu šampūni nekož acīs, jo tajos izmanto detergentus, kas ir mazāk kodīgi. Bērniem nav vajadzīgi tik spēcīgi šampūni, kā pieaugušajiem, kuriem ir spēcīgāka tauku dziedzeru darbība.