Ar bēbi uz parlamentu. Eiropas Parlamenta deputāte cīnās par māmiņu tiesībām visā pasaulē

Ličija Roanzuli ir Eiropas Parlamenta deputāte no Itālijas. Darbā parlamentā viņa atgriezās 44 dienas pēc dzemdībām, līdzi ņemot savu jaundzimušo meitiņu.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

 

Sākumā mazulīte gulēja slingā, vēlāk pierada sēdēt mammas klēpī un pat balsot par lēmumiem. Deputāte Roanzuli cīnās par to, lai sievietēm visā pasaulē tiktu nodrošināta iespēja audzināt bērnus pašām un viņas būtu sociāli aizsargātas un ar iespēju atgriezties darbā pēc bērna kopšanas atvaļinājuma (BKA), ziņo "Bloomberg News".

 

Pēc ANO sniegtās informācijas, nekāda sociālā aizsardzība sievietēm, kas audzina bērnus, nav tikai divās valstīs pasaulē - ASV un Papua Jaungvinejā.

 

Proti, ASV sievietei pienākas 12 neapmaksātas nedēļas, kuras viņa drīkst izmantot pirms vai pēc dzemdībam. Pēc tam viņai jāatgriežas darbā. Āzijas valstīs sievietēm pienākas 52 neapmaksātas nedēļas, kuras viņas var izmantot kā BKA.

Reklāma
Reklāma

Eiropas valstīs lielākoties jaunajām mātēm pienākas 14 - 22 apmaksātas nedēļas. Piemēram, Itālijā apmaksāts bērna kopšanas atvaļinājums ir 3 mēnešus, vēl 3 mēneši pienākas arī tētim. Arī Vācijā iespēju izmantot BKA var izmantot abi vecāki un tie ir 14 apmaksāti mēneši. Vecāks, kas atrodas BKA, saņem 65% no savas algas.
Luksemburgā vecākiem pienākas 6 mēnešu apmaksāts BKA. Tā laikā vecāks, kas atrodas mājās, saņem 1800 eiro lielu pabalstu ik mēnesi. Čehijā BKA ir 3 gadi, mēnesī tiek maksāts 400 - 600 eiro liels pabalsts.

Visdāsnākās valstis Eiropā ir Igaunija, Dānija, Islande, Norvēģija un arī Lietuva. Skandināvijas valstīs tiek maksāti lielākie pabalsti, bet Lietuvā un Igaunijā apmaksāts BKA ir 3 gadus. Latvijā viens no bērna vecākiem var atrasties apmaksātā BKA līdz bērna 1,5 gada vecumam.
 

Izmantota informācija no avotiem:"The Guardian" un Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības pētījuma "Bērna kopšanas atvaļinājuma regulējums Eiropas Savienībā"(2013.)