Bērniem līdz diviem gadiem un grūtniecēm valsts daļēji kompensē zāles. Jaunais medikamentu saraksts

2021. gada 1. decembrī ir atjaunots kompensējamo zāļu M saraksts, kas ļauj ģimenes ārstiem izvēlēties zāles grūtniecēm, sievietēm pēcdzemdību periodā līdz 42 dienām un bērniem līdz 24 mēnešu vecumam un piemērot šiem medikamentiem 25 – 50% lielu kompensāciju, informē Nacionālais Veselības dienests. 

Prasi ģimenes ārstam zāles no M saraksta. Būs lētāk!

FOTO: Shutterstock.com

Prasi ģimenes ārstam zāles no M saraksta. Būs lētāk!

Medikamentiem, kas iekļauti šajā sarakstā, paredz kompensācijas 50% apmērā bērniem līdz 24 mēnešu vecumam. Grūtniecēm un sievietēm līdz 42 pēcdzemdību perioda dienām var piemērot kompensāciju 25% apmērā. Šajā sarakstā iekļauti arī tādi medikamenti, kas tiek izrakstīti pavisam vienkāršu saslimšanu gadījumos. Medikamentus no M saraksta uz īpašas receptes var izrakstīt ārsts, kas ir līgumattiecībās ar Nacionālo veselības dienestu. 

 

No šī gada būtiski uzlabojumi veikti arī reto slimību ārstēšanā, izveidojot atsevišķu, vienotu kompensējamo zāļu sarakstu reto slimību pacientiem. Iepriekš reto slimību ārstēšanai paredzēto medikamentu iepirkumus veica Bērnu klīniskā universitātes slimnīca un pacienti zāles varēja saņemt tikai slimnīcā. Kārtības maiņa vienlaikus uzlabo zāļu pieejamību pacientiem, jo turpmāk šīs zāles var saņemt aptiekā, kas ir tuvāk pacienta dzīvesvietai.
 

Tādējādi no šī gada janvāra tiek uzsākta 14 zāļu iekļaušana Kompensējamo zāļu sarakstā reto slimību ārstēšanai pacientiem ar dažādiem vielmaiņas traucējumiem (Fabri slimību, Gošē slimību, Pompes slimību, Fenilketonūriju, Homocisteinūriju, Urīnvielas cikla metaboliskiem traucējumiem, Mukopolisaharidozi), pacientiem ar spinālo muskuļu atrofiju un muskuļu distrofiju un hemolītiski urēmisko sindromu. 

 

Lasi arī: Zināšanai vecākiem! Bērniem līdz 18 gadu vecumam daļēji kompensē antibiotikas atsevišķu saslimšanu ārstēšanai
 

Reklāma
Reklāma

 

Bērniem līdz 18 gadiem zāles un medicīniskās ierīces no Kompensējamo zāļu A saraksta tiek apmaksātas 100% apmērā. Līdzvērtīgas efektivitātes zāļu grupās 100% tiks apmaksātas lētākās līdzvērtīgas efektivitātes zāles.
 

Nacionālais veselības dienests atgādina, ka saņemot kompensējamās zāles vai medicīniskās ierīces ar 100% kompensāciju no A un B saraksta, aptiekā pacientam jāpiemaksā 0,71 eiro par katru recepti. Šis maksājums nav jāveic par receptēm, kas izrakstītas bērniem līdz 18 gadu vecumam, kā arī gadījumos, ja zāļu aptiekas cena ir līdz 4,27 eiro. Piemaksa nav jāveic arī  trūcīgajām personām.

Saistītie raksti