Mūsdienās astma biežāk ir sievietēm

Ja slimības nosacīti mēģinām iedalīt vīrišķajās un sievišķajās, 21.gadsimta kaite – bronhiālā astma – noteikti ir viena no tām, kas biežāk skar sievietes. Mediķiem joprojām nav īstas atbildes, kāpēc līdz pat 2/3 no kopējā astmas pacientu skaita ir tieši daiļais dzimums. Simptomi un ārstēšana gan abiem dzimumiem neatšķiras, stāsta pneimonoloģe un alergoloģe Ineta Grīsle.

Lielākā daļa astmas slimnieku - sievietes

FOTO: Shutterstock.com

Lielākā daļa astmas slimnieku - sievietes

 

Kā atpazīt?
Tieši patlaban, vīrusu sezonā izplatītie dažādie elpceļu vīrusi un gripa ar sarežģītām komplikācijām var būt pamats, lai cilvēkam, pašam nemaz nenojaušot, attīstītos bronhiālā astma. Pēc kārtīgas slimošanas turpinās ilgstošs klepus, čīkstēšana krūtīs, elpas trūkums uz rīta pusi – visas šīs pazīmes, visticamāk, liecina par astmu. Diemžēl nereti šos nepatīkamos simptomus cilvēks ignorē un atliek došanos pie ārsta, jo baidās, ka diagnostika varētu aizņemt daudz laika un hroniskās slimības ārstēšana prasīs lielus līdzekļus. Patiesībā astmas diagnostika ir ātra un vienkārša, un, sākot ārstēšanu laikus, cilvēkam ātri vien būtiski uzlabojas dzīves kvalitāte.
 


Kā diagnosticēt?
Visvienkāršākā metode, kas palīdz apstiprināt diagnozi un noteikt slimības smagumu, ir spirogrāfija  - nesāpīgs, ātrs veids, kas ļauj noteikt ne tikai plaušu tilpumu un gaisa plūsmas ātrumu elpceļos, bet arī elpceļu caurlaidību jeb to, kā gaiss tiek cauri bronhiem.

Spirogrāfs ir savienots ar iemutni, kurā pacients pēc ārsta norādījuma ieelpo un izelpo gaisu, bet aparāts fiksē visus mērījumus un nosaka pacienta elpceļu stāvokli. Nieka 30 minūšu laikā ir iespēja pilnībā pārbaudīt plaušu veselību, saņemt konsultāciju un precīzu ārstēšanas plānu. Šis nelielais laika ieguldījums noteikti būs tā vērts, lai dzīvi nebojātu ielaista slimība un mokas ar nepatīkamiem simptomiem un komplikācijām.

 

Svarīgi ir zināt, ka valsts apmaksā 75% no ģimenes ārsta izrakstīto astmas medikamentu cenas, kas nozīmē, ka pacienta līdzmaksājums ir 25%.

 

 

Reklāma
Reklāma

Kā ārstēt?
Astmas ārstēšanā pamatā izmanto divu grupu medikamentus, kas iedarbojas tieši uz slimajiem bronhiem. Pirmie bronhus paplašina, atvieglojot elpošanu. Šis efekts saglabājas 12, bet jaunākās paaudzes zālēm - pat 24 stundas. Otra grupa ārstē iekaisumu elpceļos, nomierinot bronhu gļotādu. Vajadzības gadījumā var lietot kombinētos inhalatorus, kuros apvienotas vielas gan iekaisuma ārstēšanai, gan ilgstošas darbības bronhu paplašināšanai. Svarīgi ir zināt, ka valsts apmaksā 75% no ģimenes ārsta izrakstīto astmas medikamentu cenas, kas nozīmē, ka pacienta līdzmaksājums ir 25%. Būtiski, ka astmas slimniekiem lietojamās zāles jeb inhalatori kļūst pacientam arvien draudzīgāki un vienkāršāk lietojami, kas samazina iespējas kļūdīties un zāles elpceļos ievada precīzi un efektīvi. Tāpat ir pieejamas zāles, kas jālieto tikai reizi diennaktī, samazinot pacienta rūpes.
 

Pie ārsta – jo ātrāk, jo labāk
Lai uzlabotos pašsajūta, svarīgi ir sākt astmas ārstēšanu pēc iespējas ātrāk un turpināt to ilgstoši, neatmetot zāļu lietošanu uzreiz pēc traucējošo simptomu izzušanas. Līdzīgi ir ar asinsspiedienu pazeminošajām zālēm, kuras jāturpina lietot arī pēc spiediena normalizēšanās. Ārsti gan uzsver, ka, simptomiem izzūdot, astmas pacienti terapijai bieži atmet ar roku, kas noved pie veselības pasliktināšanās. Tāpēc astmas zāļu lietošanā rūpīgi jāievēro ārsta instrukcijas.
 

Savukārt neārstēta astma nozīmē, ka labākas pašsajūtas periodi mīsies ar smagu stāvokli, izsitot no ierastajām aktivitātēm uz ilgu laiku. Jāatceras, ka neārstēts iekaisums elpceļos tos sašaurina un ilgtermiņā situāciju tikai pasliktinās, tāpēc vizīti pie ārsta atlikt nedrīkst.