Pieredze: Māmiņa pati izceļ no vēdera ķeizargriezienā dzimušu dvīņus

Būt pirmajai, kas pieskaras savam bērniņam, kas tikko nācis pasaulē, iespējams, ir daudzu sieviešu sapnis. Mūsdienās, kad dzemdības ir medicīnisks process, tāda iespēja ir reti kurai jaunajai māmiņai. Ja bērniņš nāk pasaulē ar ķeizargrieziena palīdzību, tad par iespēju pašai „noķer”  mazuli pat sapņos nerādās.

Kadrs no video.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Kadrs no video.

Tomēr Austrālijā notikušas neparastas dzemdības – devīto un desmito bērniņu (dvīņus) kāda māmiņa no sava vēdera izņēma pati, turklāt tas notika ķeizargrieziena operācijas laikā, raksta portāls bestdaily.co.uk. Šo dzemdību veidu dēvē par mātes asistētu ķeizargriezienu. Mammai rokās ir sterili cimdi, tāpēc ārsts no vēdera dobuma mazuli tikai nedaudz izceļ, bet pārējo izdara sieviete pati. Šādas dzemdības ļauj izbaudīt arī tūlītēju „āda – āda” kontaktu mazulītim ar mammu.

Fotogrāfijās redzamā sieviete ir astoņu bērnu mamma, kas visus mazuļus laida pasaulē dabīgās dzemdībās. Diemžēl dvīņi bija iegūlušies tā, ka pašai dzemdēt viņai nebija iespējams.  „Kad manas cerības piedzīvot dabīgas dzemdības devīto reizi izgaisa, runāju ar ārstu, kā ķeizargrieziena laikā es varētu iesaistīties procesā. Es negribēju pasīvi gulēt uz muguras un ļaut, lai ap mani darbojas tikai ārsti,” stāsta sieviete.

 

Reklāma
Reklāma

Tad mediķi piedāvāja pašai sievietei izcelt mazuļus no vēdera.  Ārsti atzīmē, ka šādā veidā bērns nāk pasaulē „maigāk” un „lēnāk”, bet pati operācija ir „centrēta uz sievieti” jeb vairāk rēķinās ar sievietes vēlmēm un vajadzībām.  Protams, sterilitātes prasības pret māmiņu ir tādas pašas kā operējošajiem ārstiem.