Kā plānot intīmo tuvību, lai iestātos grūtniecība

Pēc kādām pazīmēm iespējams noteikts, vai sieviete ir auglīga? Pirms nav mēģinās palikt stāvoklī, ir mēnešreizes un nav izteiktu veselības problēmu, gandrīz neviens sieviete nešaubās, ka varēs ieņemt bērniņu. Diemžēl gadās tā, ka ķeroties pie lietas, paiet gads aiz gada, bet mazulis nepiesakās. Arī portālā lasītājas jautā, pēc kādām pazīmēm var noteikt, vai ar viņu auglību viss ir kārtībā?

Pāris nav auglīgs visu laiku un neauglīgajā periodā tuvība nekādus rezultātus nedod

FOTO: Shutterstock.com

Pāris nav auglīgs visu laiku un neauglīgajā periodā tuvība nekādus rezultātus nedod

Auglības metožu atpazīšanas intruktore Annai Suhovskai adresējām šādu atsūtītu jautājumu "Jau četrus gadus mēģinām tikt pie bērniņa, bet nesanāk. Pēdējā gada laikā ir neregulārs cikls, asiņošana mēdz būt tikai vienu dienu vai nav vispār. Ko darīt šajā situācijā? vai ir kādas pārbaudes, kuras var veikt, lai noteiktu auglību?" 

Speciāliste norāda, ka konkrētajā gadījumā informācijas ir pārāk maz, lai noteiktu īsto problēmu, tomēr jebkurai sievietei der zināt atbildes ir dažiem svarīgiem jautājumiem, kas ir saistīti ar pāra auglību. 


Kas ir auglība?
Auglība ir spēja ieņemt, iznēsāt un dzemdēt bērnu! Sievietei, kas nevar palikt stāvoklī, īpaša uzmanība jāpievērš pirmajam un otrajam punktam - spējai ieņemt un pēc tam iznēsāt mazuli. Tātād, lai ieņemtu bērniņu ir nepieciešams – ovulācija, vesela olšuna, dzīvi spermatozoīdi, auglīgā laika noteikšana un auglīgo gļotu esamība auglīgajā laikā. Būtu jāizprot pazeminātās auglības iemesli, kas bieži vien slēpjas ne tikai reproduktīvās sistēmas disfunkcijās, bet arī endokrīnās un imūnsistēmas darbībās reakcijās. Reprodukciju tāpast ietekmē, stress, dzīvesveids, uzturs utt.  Pāra spēju ieņemt bērniņu nosaka ne tikai sievietes veslība, bet arī vīrieša auglība.


Ko zinām par vīrieša auglību? 
Vīrietim spermatozoīdi sāk veidoties pusaudžu vecumā un ir darboties spējīgi līdz pat mūža galam. Katru sekundi viņa organismā piedzimst 1000 mazo astainīšu un, nodzīvojot vidēji 75 dienas, tie nomirst dabīgā nāvē. Katru sekundi 1000 spermatozoīdu nomirst. Tas nozīmē, ka vīrieša spermatozoīdi spējīgi atjaunoties. 
 

Galvenie ieteikumi vīrietim, kuram rūp sava auglība:

Pats galvenais ir kustība! Visas mūsdienu vīriešu neauglības problēmas rodas no mazkustīga dzīvesveida. Kāds tad ir mūsdienu vīrieša dzīvesveids? No rīta pieceļas, karsta duša, tad stipra kafija. Uz darbu brauc ar mašīnu, kurai ziemā ir apsildāmie sēdekļi. Darbā visu dienu sēž pie datora, dzerot kafiju. Mājās dodas ar mašīnu, kurai ir siltie sēdekļi.  Atbrauc un pavada laiku pie televizora, iedzerot pa kādam aliņam. Tās visas ir lietas, kas stipri pazemina auglību. Vēl arī stress, pārslodze, darbaholisms, smēķēšana, neveselīgs uzturs, karstas pirtis un apspīlēts, sintētisks apģērbs.  No pieredzes novērots - ja vīrietis maina savu dzīvesveidu, tad diezgan īsā laikā viņa organisms atjaunojas.


Kas ietekmē sievietes auglību?
Sievietei šajā ziņā ir grūtāk. Par faktiem, kas ietekmē sievietes auglību, rakstījām rakstā "Sievietes un vīrīeša auglība. Fakti, ko tu, iespējams, vēl nezināji"

Vēl sievietei ir jāzina, ka sievietes olšūnu krājumi un tātad arī auglības potenciāls neatjaunojas. Sievietei olšūnas aizmetņi, ko viņa dzīves laikā izmanto,  rodas jau mātes miesās - laikā, kad sieviete vēl ir embrijs mammas vēderā. Reproduktīvā vecumā hormonu ietekmē tie sāk veidoties, augt un katrā ciklā notiek ovulācija.

Viss, kas notiek ar sievieti, notiek arī ar viņas olšūnu, sākot jau no laika, kad viņa atrodas mātes vēderā. Tāpēc sievietei ir ļoti jārūpējas jau no bērnības ( un to būtu jāzina jau gaidot bērniņu) par sava dzīvesveida ekoloģiju.



Kā pareizi plānot tuvību, lai iestātos grūtniecība?
Lai saprastu, kad plānot tuvību, ir svarīgi izprast pāra kopējos auglības periodus. Pāris nav auglīgs visu laiku un neauglīgajā periodā tuvība nekādus rezultātus nedod un tikai lieki tērē spermatozoīdus, pazeminot to kvalitāti. Ja mēs runājam par tikai par sievietes auglīgo periodu, tad tas ir 12 stundas viena menstruālā cikla laikā.

 

Sieviete savā dzīves periodā ir auglīga vien 4% un tas patiešām ir maz.

Reklāma
Reklāma



Rodas jautājums, kā tad vispār var palikt stāvoklī? Sieviete savā dzīves periodā ir auglīga vien 4% un tas patiešām ir maz. Tajā pat laikā tieši sievietes auglība nepārtraukti tiek bloķēta, lai "izsargātos" vai "neiekristu dziļā bedrē" jeb vienkārši - nepaliktu stāvoklī.

Savukārt vīriešu dabīgā fizioloģija nosaka, ka viņa auglība ir 100%. Savienojot šīs divas lietas, veidojas konkrētā pāra kopīgā auglība­, lai gan sieviete ir spējīga palikt stāvoklī tikai 12 stundas viena menstruālā cikla laikā, spermatozoīdi viņas organismā spēj sagaidīt šis 12 stundas no 3­6 dienām.  Tātad, apmēram 1 nedēļa viena menstrulā cikla laikā ir laiks, kad var iestāties grūtniecība.

Ovulācijas brīdī olšūna iznāk no olnīcas, tad tā dzīvo 24 stundas un ir spējīga apaugļoties tikai 12 stundas menstruālā cikla laikā. Spermatozoīduceļš līdz olšūnai reizēm ir pat 10 stundas, līdz ar to, ja mēs izvēlamies tieši ovulācijas dienu, varam nepaspēt. Tieši ovulācijas diena nav tas pats labākais laiks, kad plānot tuvību, lai būtu veiksmīga ieņemšana.

Spermatozoīdi ir spējīgi nodzīvot sievietes organismā vairākas dienas. Vidēji tās ir 4-6 diena. To veicina auglīgās gļotas, ko pirmā cikla pusē hormona estrogēns ietekmē izdala iekšējās sekrēcijas dziedzeris.

Auglīgām gļotām ir vairākas funkcijas – spermatozoīdu selekcija, spermatozoīdu barošana un nobriedināšana līdz galīgai kapacitātei un spermatozoīdu transportēšana līdz olšūnai. Ja sievietei auglīgo gļotu nav vai arī tās ir nekvalitatīvas,  ieņemšana praktiski nav iespējama.

 

  • Lai panāktu grūtniecības iestāšanos, vislabāk plānot tuvību laikā, kad dzemdes kakls izdala auglīgās gļotas un līdz ovulācijas brīdim. Šajā laikā intīmo tuvību var baudīt cik bieži vien iespējams. Savukārt pirms tam ir vēlam apmēram nedēļu ilgs atturības periods. Ja sieviete auglība ir pazemināta, tad atturēties no seksa vajadzētu pat divas nedēļas.
     
  • Savukārt auglīgajā laikā, laikā, kad ir auglīgās gļotas, tuvību vēlams plānot pat vairākas reizes dienā. Auglīgās gļotas atlasīs pašus labākos spermatozoīdus, pabaros tos un sagatavot tikšanās brīdim ar nobriedušo olšūnu.
     
  • Bieža tuvība auglīgajā laikā ir nepieciešama, lai, pirmkārt, būtu pēc iespējas lielāka spermatozīdu izvēle, un, otrkārt, spermatozoīdi, kuri neiziet kontroli, palīdz sievietes auglīgajām gļotām noturēt sārmainu vidi makstī, uzlabojot auglīgo gļotu kvalitāti, kurā nobriest labākie spermatozoīdi. To sauc par kompensātoro mehānismu.

 

Tāpat sievietei notiekti ir jāpārbauda auglības potenciālu, veicot cikla novērojumus un sazinoties ar AAM konsultantu. Vēl var reģistrēties mājas lapā ecofamilyweb.com, kur var veikt gan cikla novērojumus,  ir gan informācija, kā veikt cikla novērojumus.