Mazuļa ienākšana ģimenē var ietekmēt pāra savstarpējās attiecības

Vai mazuļa ienākšana ģimenē ietekmē pāra attiecības? Kādā veidā? Kas ir riska faktori ar kuriem var nākties saskarties abiem no vecākiem? Kā vīrietim mācīties pieņemt sievietes kaprīzes? Un kā aprast ar jauno situāciju gan gaidot mazuli, gan pēc tam? Uz šiem jautājumiem atbildes vari iegūt apmeklējot Gudro Sievu skolas nodarbību “Vecāku savstarpējās attiecības pēc bērniņa ienākšanas ģimenē”, kuru vada psiholoģe - geštaltterapeite Dana Lukševica.

FOTO: Shutterstock.com

 “Reizēm ģimenē ienākot mazulim, partnerattiecības kaut kādā mērā mainās. Kādā virzienā tās attīstās, tas nu ir atkarīgs no abiem partneriem! Cik uzmanīgi katrs no viņiem būs pret savām jūtām un vajadzībām un attiecīgi cik saprotoši, pieņemoši un atbalstoši viens pret otru. Minēšu dažus no iemesliem, kāpēc attiecībās mēdz rasties sarežģījumi:

  •  Sievietei pēc mazuļa piedzimšanas nākas daudz laika veltīt bērniņa aprūpei un audzināšanai, iespējams vīrietis uz kādu laiku ģimenē var sajusties atraidīts, neievērots;
  • Sievietei ir jāļauj vīrietim iesaistīties bērna audzināšanā cik viņš var un kā var;
  • Ja sieviete ir bijusi sociāli aktīva, strādājusi, ceļojusi, tad paliekot mājās ar mazuli var sajusties uz kādu laiku ārpus ierastā ritma, kas ietekmē pašapziņu;
  • Pēcdzemdību depresijas iespējamība var ietekmēt pāra attiecības;
  • Vīrieša brieduma trūkums, kas neļauj pilnvērtīgi uzņemties atbildību par bērnu un ģimeni;
  • Vīrietis sievieti vairāk redz kā mātes lomas izpildītāju, nevis kā sievieti! Iespējams sieviete pati mātes lomā jūtas drošāk, pārliecinātāk un savu sievišķību neattīsta, atstāj to novārtā;
  • Nereti tiek pārmantots ģimenes modelis, kurā katrs no jaunajiem vecākiem auguši. Līdz ar ko pastāv risks ieviest savā ģimenē šos pašus paternus, kas reizēm palīdz, bet reizēm tieši otrādi - nelabvēlīgi ietekmē attiecības.

Atcerēties, ka mazuļa audzināšanā, pieskatīšanā un kopšanā katram no vecākiem ir savi uzdevumi un pienākumi. Kopīgi izrunāt un vienoties, kas kuram darāms, bet nevis uzspiest otram kādu no sev vēlamajiem modeļiem. Būtiski ir arī runāt un stāstīt par savām jūtām, emocijām, kas attiecas uz jūsu abu kopdzīvi šajā periodā, kaut arī tie liekas mazsvarīgi un nebūtiski sīkumi,” stāsta psiholoģe - geštaltterapeite Dana Lukševica.

Lai uzzinātu vairāk par šo aicinām ikvienu apmeklēt Gudros Sievu skolas nodarbību topošajiem vecākiem “Vecāku savstarpējās attiecības pēc bērniņa ienākšanas ģimenē”, kur būs iespēja uzzināt dažādas lietas par to kā mainās sievietes un vīrieša attiecības pēc ģimenes pieauguma. Nodarbībā būs iespēja uzdot sev interesējošus jautājumus un pasniedzēja noteikti uz tiem atbildēs un pastāstīs par iespējamajiem risinājumiem problēmsituācijai.

Reklāma
Reklāma

Tuvākās nodarbības: 18. marts. PIETEIKTIES!